5 το πρωί: Η απόφαση του Δούκα για το ΠαΣοΚ – Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες – Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Πανελληνίων

Αναβρασμός στην κεντροαριστέρα. Στο ΠαΣοΚ ο Χάρης Δούκας δήλωσε ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του στην Κεντρική Επιτροπή την ερχόμενη Κυριακή, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ 87 βουλευτές και στελέχη επιτέθηκαν στον Κασσελάκη. Την ίδια ώρα πράσινο φως βγήκε στις Βρυξέλλες για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

1

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ θα ανακοινώσει την απόφαση του ο Δούκας

  • Η συνέντευξη: Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 παραχώρησε ο Χάρης Δούκας. Ο Δήμαρχος Αθηναίων τοποθετήθηκε για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠαΣοΚ ενόψει και της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή. «Στην Κεντρική Επιτροπή θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου και το σχέδιο μου για τη χώρα», είπε ο κ. Δούκας, την ώρα που όλα δείχνουν πως θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.
  • Η δημαρχία: «Στον Δήμο της Αθήνας κερδίσαμε πολίτες από όλους τους χώρους», πρόσθεσε ο κ. Δούκας και απεύθυνε ευρύ κάλεσμα σε όλους τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς. Ξεκαθάρισε και πάλι πως «σε οποιαδήποτε εξέλιξη δεν θα αφήσω τον Δήμο της Αθήνας». Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε για το εάν μπορεί να κουβαλήσει δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, στο ενδεχόμενο που εκλεγεί πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αν μπορεί παράλληλα να εκτελεί τα καθήκοντά του ως Δήμαρχος Αθηναίων ήταν ξεκάθαρος: «Είναι δυο ρόλοι που δεν είναι αντιπαραθετικοί, αλλά συμπληρωματικοί».
  • Η στήριξη: Την ίδια ώρα, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠαΣοΚ και παράλληλα έδωσε στήριξη στον Χάρη Δούκα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αίσθηση και συζητήσεις, καθώς ήταν ιδιαίτερα πιθανό να διεκδικήσει και ο ίδιος την προεδρία του κόμματος.
2

Κατά Κασσελάκη 87 βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

  • Η επιστολή: Στην αντεπίθεση πέρασαν 87 βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία με επιστολή τους επιτίθενται στον Στέφανο Κασσελάκη. Σε αυτή γίνεται αναφορά τόσο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και στο κλείσιμο της «Αυγής».
  • Η απάντηση: Άμεση ήταν η απάντηση της πλευράς Κασσελάκη, μέσα από διαρροές της Κουμουνδούρου, οι οποίες ανέφεραν πως: «o ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο». Στη συνέχεια επεσήμαναν: «Όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές, ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα.
  • Τα όργανα: Υπενθυμίζεται πως στις 4/7 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7/7 η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ από τη διαρροή της Κουμουδούρου διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει αποδεκτό το αίτημα των 87 για να γίνει διήμερη η εργασία της Κεντρικής Επιτροπής.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Πράσινο φως για φον ντερ Λάιεν

  • Ψήφος εμπιστοσύνης: Μπορεί να υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, όπως αυτή του Βίκτορ Όρμπαν, ωστόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι ξανά υποψήφια για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν. Για να τα καταφέρει θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον 361 ψήφους ευρωβουλευτών στην πρώτη ολομέλεια του κοινοβουλίου στα μέσα Ιουλίου.
  • Γρήγορη συμφωνία για Κόστα και Κάλλας: Πριν από τη συμφωνία για τη νέα θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ανάψει το πράσινο φως για τα ονόματα του Αντόνιο Κόστα (για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) καθώς και για της Κάγια Κάλλας (για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου).
  • Η τοποθέτηση Μητσοτάκη και το μήνυμα στην Χεζμπολάχ: Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε., ενώ στα συμπεράσματα της Συνόδου, οι ηγέτες συμφώνησαν σε αναφορά για τις απειλές εναντίον των κρατών-μελών μετά τα μηνύματα του ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα εναντίον της Κύπρου.
4

Ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμοί των Πανελληνίων

  • Τέλος στην αγωνία: Ανακοινώνονται σήμερα Παρασκευή 28/6, μετά τις 13:00, τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Οι καταστάσεις θα αναρτηθούν σε όλα τα λύκεια της χώρας και θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.
  • Πώς θα δείτε τις βαθμολογίες: Οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους εδώ, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους. Όσοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση, θα λάβουν τα αποτελέσματα και μέσω SMS.
  • Νέο μάθημα στο Λύκειο: Ένα νέο μάθημα οικονομίας για την Α’ Λυκείου προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Το μάθημα θα προστεθεί στο πρόγραμμα των μαθητών τον Σεπτέμβριο του 2025, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.
5

Προ των πυλών επικίνδυνη μεταβολή του καιρού

  • Αλλάζει ο καιρός: Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπουν τα προγνωστικά μοντέλα κατά τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου, με επικίνδυνη μεταβολή στη θερμοκρασία η οποία αναμένεται να συνοδευτεί από βροχές και ισχυρούς ανέμους.
  • Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Για έντονες διακυμάνσεις και κατά τις πρώτες μέρες του Ιουλίου έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όπως εξηγεί σε ανάρτηση του, «παρατηρείται μια έντονη υποχώρηση του υδραργύρου, η οποία θα προκαλέσει με τη σειρά της επικίνδυνες καταιγίδες προς τα βόρεια, αλλά και επικίνδυνους ανέμους μέσα στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά.»
  • Ο φετινός Ιούνιος: Ενδεχομένως από τους πιο θερμούς μήνες που έχουν καταγραφεί ο φετινός Ιούνιος, αφού σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κώστα Λαγουβάρδο οι τιμές των θερμοκρασιών παρουσίασαν μεγάλη απόκλιση προς τα πάνω από τις κανονικές τιμές της εποχής, σημειώνοντας έως και 13 βαθμούς Κελσίου διαφορά.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις