Τα τρία F-16 που έσκισαν χθες τον Αττικό ουρανό πέταξαν προς τιμή των νέων Ικάρων, των 28 νέων ανθυποσμηναγών ανάμεσά τους και έξι γυναίκες. Μια εξ αυτών είναι ιπτάμενη σε λίγο θα βρίσκεται σε ένα από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας φρουρός των ελληνικών αιθέρων. Η Πολεμική Αεροπορία δεν ξεχωρίζει στο προσωπικό της άνδρες ή γυναίκες όλα τα στελέχη είναι τα ίδια. Αλλά πώς είναι να πετάς με γυναίκα υποσμηναγό στα Φάντομ;

Δύο σμήναρχοι (ο ένας μάλιστα διετέλεσε και εκπαιδευτής) περιγράφουν την πτήση με γυναίκα συγκυβερνήτη στο πίσω κάθισμα ενός Φάντομ. Όταν λένε «πίσω κάθισμα», στην Αεροπορία εννοούν την ευθύνη που έχει ο συγκυβερνήτης για τον χειρισμό των ναυτιλιακών βοηθημάτων και των ραντάρ. Για να καθίσει όμως κάποιος ή κάποια σε αυτή την θέση απαιτείται προηγουμένως εντατική εκπαίδευση και ώρες μελέτης βιβλιογραφίας.

Η υποσμηναγός πήρε τη θέση της, φόρεσε την κάσκα της, έλεγξε το οξυγόνο και την αντί G στολή της και απογειώθηκε με κυβερνήτη ένας σμήναρχο. Μόλις το αεροσκάφος βρέθηκε στον ουρανό, από την αρχή, λέει ο σμήναρχος, καταλαβαίνεις ότι η συγκυβερνήτης σου δεν διαφέρει επειδή είναι γυναίκα, από κανέναν άλλον συγκυβερνήτη. Και όταν έρθει η ώρα να πραγματοποιηθεί μία ίσως από τις πλέον δύσκολες ασκήσεις, γνωστή με την αεροπορική ορολογία ως άσκηση «BUM» (άσκηση αερομαχίας με πολλά G’s) η υποσμηναγός τα πήγε μια χαρά, όχι μόνον άντεξε αλλά οδήγησε και το αεροσκάφος στην «ώρα 6».

Σε μια κλειστή αερομαχία, υπάρχουν κωδικοί αριθμοί βγαλμένοι από τους δείκτες ενός ρολογιού. Η «ώρα 12» για παράδειγμα, είναι το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους, η «ώρα 3» τα φτερά του αεροσκάφος και η «ώρα 6» το πίσω μέρος του αεροσκάφους, το σημείο όπου αναχαιτίζονται τα εχθρικά αεροσκάφη. Η υποσμηναγός στην άσκηση «BFM» μετείχε την πρώτη της αναχαίτιση αεροσκάφους σε μια κλειστή αερομαχία.

Η νέα ανθυπολοχαγός (το όνομά της για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να το αναφέρω) που ορκίστηκε χθες και πήρε με καμάρι το ξίφος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την «πουλάδα» υπερήφανα καρφιτσωμένη στην στολή της, θα είναι σε λίγους μήνες ένα ακόμα γυναικείο μέλος των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας. Έως τώρα στο Αιγαίο, αλλά και σε ασκήσεις εκτός Ελλάδος οι Ελληνίδες πιλότοι μαχητικών εντυπωσίασαν με τις ικανότητες τους ακόμα και στελέχη του ΝΑΤΟ.

***

Την Κυριακή η φρεγάτα «Ψαρά», αρχίζει επιχειρήσεις

Στο Τζιμπουτί έφθασε χθες η φρεγάτα «Ψαρά», που μετέχει στην επιχείρηση «Aspides». Την Κυριακή βγαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα και αναλαμβάνει υπηρεσία, δηλαδή να προστατεύει εμπορικά πλοία με σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους πυραύλους και τα drones των Χούθι.

***

Τα καρφιά κατά της κυβέρνησης και το δένδρο που είναι έτοιμο να ξεραθεί

Καρφιά προς την τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, της κυβέρνησης αλλά και του ιδεολογικού στίγματος του κόμματος εξαπέλυσαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που ολοκληρώθηκε μετά από 5,5 ώρες το απόγευμα της Τετάρτης. Σημειώνεται ότι αρχικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του άφησε αιχμές σε όσους μιλούν για την απομάκρυνση της ΝΔ από τις παραδοσιακές ρίζες του κόμματος.

«Αν το δέντρο δεν ψηλώνει, τότε οι ρίζες έχουν ξεραθεί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική διευρύνσεων που ακολουθεί όσο είναι στο τιμόνι του κόμματος οδήγησε σε πέντε εκλογικές νίκες έως τώρα.

Ο Μάριος Σαλμάς τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι με τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας». Βολές από Στυλιανίδη και Κακλαμάνη και αντιστοιχία με τον Μακρόν, σκληρή κριτική για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πάντως η ομιλία Σαλμά χαρακτηρίστηκε ως… τοξική ως προς τις αρχές της ΝΔ και δεν ήταν λίγοι που νόμιζαν ότι τελικά ο βουλευτής θα ανεξαρτητοποιηθεί.

***

Γιατί ο Νικήτας έκανε λόγο για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό»;

Εκείνο όμως που σημείωσα από την ΚΟ της ΝΔ είναι τον Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος μιλώντας σε πηγαδάκι στο περιθώριο της διαδικασίας είπε ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης της ΝΔ, «όχι όμως της μετάλλαξης, γιατί είναι δυο διαφορετικά πράγματα και χρειάζεται προσοχή».

Τόνισε μάλιστα και αυτός ότι πρέπει η ΝΔ να δει τι γίνεται στη Γαλλία, «όπου ο κεντρώος Μακρόν που επιχειρούσε διαρκώς αμφίπλευρη διεύρυνση, τελικά καταποντίστηκε εκλογικά». Όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» σε σχέση με το μήνυμα της κάλπης και ζήτησε «επιστροφή στην ιδρυτική μας διακήρυξη».

***

Σέλφι υφυπουργού με τον κεντρικό τραπεζίτη

Πάντως προτού αρχίσει η συνεδρίαση της ΚΟ υπήρξε «εισβολή» του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στο Εντευκτήριο βουλευτών συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Ο κ. Στουρνάρας παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής την έκθεση για την νομισματική πολιτική και είπαν και οι δυο να κάνουν μια βόλτα ανάμεσα σε βουλευτές.

Και έγινε ένας χαμός αφού πολλοί γαλάζιοι βουλευτές έσπευσαν να τον χαιρετήσουν, ενώ ένας υφυπουργός (ο τελευταίος υφυπουργός προερχόμενος από το ΠαΣοΚ) ο Ιάσωνας Φωτήλας, υφυπουργός Πολιτισμού και ερασιτέχνης ηθοποιός ζήτησε να βγάλει μαζί του μία… σέλφι. Πρώτη φορά είδαν οι βουλευτές της ΝΔ υφυπουργό (και από τους φρέσκους μάλιστα) να ζητεί σέλφι από κεντρικό τραπεζίτη με τον κ. Στουρνάρα να δέχεται χαμογελώντας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κοίταζε χαμογελώντας και κάποια στιγμή όταν κάποιος τον ρώτησε για τα δημοσιεύματα που τον παρουσιάζουν ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σε περίπτωση μη ανανέωσης της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου), είπε με το γνωστό χιούμορ που τον διακρίνει: «Μόνον μετά από εξετάσεις ΑΣΕΠ»

***

Μια παλιά αλλά διδακτική ιστορία για την «Αυγή»

Tη δεκαετία του ’90 προς το τέλος της δεύτερης θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο ιστορικός εκδότης της Αυγής Λευτέρης Βουτσάς αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που καθιστούσαν ανέφικτη τη συνέχιση του φύλλου. Ο Συνασπισμός, βλέπετε, δεν είχε καταφέρει να πιάσει το όριο του 3% και να εισέλθει στη Βουλή, η τεχνολογική εξέλιξη απαιτούσε κεφάλαια για τη μετάβαση από το χειρόγραφο στον υπολογιστή, τα τυπογραφεία γίνονταν όλο και πιο απαιτητικά ενώ και το κοινό της εφημερίδας λιγόστευε λόγω των σοβαρών εσωκομματικών συγκρούσεων.

Ο Καραμανλής τα μάθαινε όλα αυτά και ήθελε να βοηθήσει όμως ο Βουτσάς δεν σήκωνε το ακουστικό να τον καλέσει. Δυο -τρεις μήνες αργότερα, όταν του είπαν ότι ο εκδότης κινδύνευε να προφυλακιστεί, παρενέβη χωρίς να του πει – ως συνήθως- σώζοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το έντυπο.

Μετά τον θάνατο του (23 Απρίλιου 1998) αναδείχθηκε από τον Γιάννη Μαρίνο στο «Βήμα» ότι ο Βουτσάς του είχε εκμυστηρευτεί πως ο Καραμανλής είχε θέσει ως όρο στο Βασιλιά Παύλο το 1955 για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, να σταματήσουν οι εκτελέσεις των κομμουνιστών. Η σχέση τους είχε σφυρηλατηθεί δια πυρός και σιδήρου και διέπονταν από αμοιβαιότητα και μέτρο όλα τα χρόνια. Οι καιροί άλλαξαν «κι οι νύχτες μεγάλωσαν, έγιναν περισσότερες από τις μέρες και διαρκούν περισσότερο».

***

Τα κάστρα (του ΠαΣοΚ) πέφτουν από μέσα

Ίσως πολλοί να μην το γνωρίζουν αλλά όσοι θέλουν να διεκδικήσουν την εξουσία στο ΠαΣοΚ άρχισαν να χτίζουν συμμαχίες. Μια τέτοια δεν θα γινόταν γνωστή εάν δεν υπήρχε μια ατάκα του βουλευτή Μανώλη Χριστοδουλάκη ο οποίος έγραψε «Χάρη πάμε;», στέλνοντας το μήνυμα συμπόρευσης με τον δήμαρχο Χάρη Δούκα.

Τι σημαίνει όμως το «Χάρη πάμε»; Μήπως «Νίκο φύγε»; Και τούτο γιατί ο Χριστοδουλάκης δεν έμεινε στο «πάμε», αλλά ανάφερε ότι «Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή. Για την παράταξη, για την πατρίδα!». Και δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη μιλώντας για «αυτοαναφορικές διεργασίες» κι ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει».

Ξέρετε, η συμπόρευση Χριστοδουλάκη με Δούκα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Κι αυτό διότι ο νεαρός βουλευτής έχει ισχυρές βάσεις στη νεολαία του κόμματος, εκεί που ποντάρει και ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλαδή. Εξαιρετική κίνηση από τον Χάρη Δούκα επομένως. Διότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Τώρα εάν ρωτάτε πόσοι υποψήφιοι θα είναι, σας πληροφορώ ότι τα χαρτιά θα ανοίξουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Θα είναι βεβαίως ο Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος και ίσως ο Μιχάλης Κατρίνης.

***

«Πρεσβεία Α’ Τάξεως»

Η διαχρονικά συνετή στάση της Ιορδανίας στο Μεσανατολικό έχει κερδίσει το σεβασμό πολλών στη διεθνή πολιτική σκηνή, και σίγουρα και της Ελλάδας. Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή επίσημη επίσκεψη του Ayman Al Safadi στην Αθήνα. Ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο τελευταίος του έδειξε έγγραφα από το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών που ανατρέχουν στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος αναγνώρισε πολύ γρήγορα τη σημασία της Ιορδανίας, προάγοντας λίγα χρόνια μετά την Πρεσβεία μας στο Αμμάν «εις Πρεσβείαν Α’ Τάξεως», όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση. Κατά τις χθεσινές συναντήσεις, πάντως, υπογραμμίστηκε η ανησυχία για τη διάχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και η διάθεση για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της επίτευξης βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.