Πραγματικοί… μάγκες ήταν οι Γεωργιανοί, που καλούνταν να ρίξουν μία τελευταία «ζαριά» κόντρα στο βαρύ όνομα του ομίλου, την Πορτογαλία και τα κατάφεραν περίφημα!

Πήραν τη σπουδαιότερη νίκη της Ιστορίας τους με 2-0 και πέρασαν στα νοκ άουτ στην πρώτη τους παρουσία σε μεγάλο τουρνουά.

Η παρέα του Κβίτσα Κβαρατσκέλια άνοιξε το σκορ από το δεύτερο λεπτό με τον μεγάλο της αστέρα, εκμεταλλευόμενη το λάθος του Αντόνιο Σίλβα και δείχνοντας τη μεγάλη της προσήλωση στον στόχο. Το δεύτερο γκολ ήρθε στο 57′ από την άσπρη βούλα με εξαιρετική εκτέλεση πέναλτι του Μικαουτάτζε.

Τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον μεγάλο αστέρα της διοργάνωσης, Κριστιάνο Ρονάλντο, που δεν κατάφερε και πάλι να σκοράρει, αντικαταστάθηκε νωρίς και ξέσπασε.

Κβάρα με το «καλησπέρα»

Πριν συμπληρωθούν καν δύο λεπτά αγώνα, οι Γεωργιανοί εκμεταλλεύτηκαν το λάθος του Σίλβα στη γραμμή του άξονα, ο Μικαουτάτζε κράτησε τη μπάλα όσο έπρεπε και έβγαλε την κάθετη πάσα στον Κβαρατσκέλια, ο οποίος έκανε κίνηση από τα αριστερά στην πλάτη της άμυνας, υποδέχθηκε και σκόραρε!

Χρειάστηκε να φτάσει το 17ο λεπτό για την πρώτη απειλή της Πορτογαλίας. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανέλαβε ένα φάουλ από πολύ μακριά, το εκτέλεσε με μεγάλη δύναμη και… τρόμαξε τον Μαμαρντασβίλι, που έδιωξε σε κόρνερ. Η απόσταση ήταν ο μόνος τρόπος απειλής για τους Ίβηρες, που απείλησαν ξανά με τον Παλίνια στο 22′, όμως ο τερματοφύλακας των Γεωργιανών ήταν και πάλι σε εγρήγορση.

Στο 27′ οι Πορτογάλοι βρήκαν τη μεγαλύτερή τους ευκαιρία, με τον Κονσεϊσάο να βρίσκει βολέ από κοντά και τη μπάλα να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτυών. Στην ίδια φάση, ο Κριστιάνο αντίκρισε την κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία, αφού ζητούσε επίμονα πέναλτι για τράβηγμα φανέλας.

Η πρώτη καλή χαμένη ευκαιρία των Γεωργιανών ήρθε στο 36′, όταν ο Κβάρα εκτέλεσε… γλυκά ένα φάουλ από πλάγια θέση, τα φάλτσα τρόμαξαν τον Κόστα, όμως η μπάλα πέρασε από όλους και κατέληξε άουτ.

Κι άλλο ένα…

Λίγο έλειψε οι Γεωργιανοί να ανοίξουν το δεύτερο μέρος όπως το πρώτο, όμως ο Κβαρατσκέλια δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία του στο 48, μετά από γύρισμα από τα δεξία.

Στο 54′, ο Νταλότ ανάγκασε τον Μαμαρνασβίλι να κάνει μια κορυφαία επέμβαση, όμως δευτερόλεπτα αργότερα οι Γεωργιανοί κέρδισαν πέναλτι μετά από εξέταση του VAR, αφού το μαρκάρισμα του Αντόνιο Σίλβα στον Λοκοσβίλι κρίθηκε αντικανονικό.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Μικαουτάτζε, ο οποίος τελικά νίκησε τον Κόστα, παρότι ο δεύτερος έπεσε σωστά. Η Γεωργία βρισκόταν μπροστά με 2-0 και το γήπεδο ξεκίνησε να φλέγεται!

Στο 65ο λεπτό ο Μαρτίνεθ αντικατέστησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ξέσπασε στον πάγκο, γνωρίζοντας ότι άλλος ένας αγώνας θα περνούσε χωρίς να σπάσει το πολυαναμενόμενο ρεκόρ των γκολ σε έξι διαφορετικά Euro.

Στο 71′, με την Πορτογαλία ψηλά στα αντίπαλα καρέ, οι Γεωργιανοί εκδήλωσαν μια αντεπίθεση με πολύ καλές προϋποθέσεις, όμως το σουτ του Τσακβετάτζε πέρασε πάνω από τα γκολπόστ.

Η ομάδα του Μαρτίνεθ έδειχνε… χαμένη στον αγωνιστικό χώρο και δε μπορούσε να βρει έναν ορθολογικό τρόπο παιχνιδιού ώστε να απειλήσει το προβάδισμα των Γεωργιανών, που είχαν κι άλλη μεγάλη ευκαιρία από πλάγια θέση στο 85′.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2016 είχαν δύο εκπληκτικές ευκαιρίες στις καθυστερήσεις με τους Σεμέντο και Κονσεϊσάο, όμως η μπάλα δε μπήκε στα δίχτυα, τη μία φορά ελέω Μαμαρντασβίλι και τη δεύτερη γιατί πέρασε άουτ.