Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Βόρειου Τομέα επιτυγχάνεται με τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι, χάρη στην Περιφέρεια Αττικής. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 27.057.700 ευρώ, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» με απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε: «Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η προστασία των πολιτών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας. Λύνουμε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, υλοποιώντας ένα κομβικό έργο, που αποτελούσε αίτημα των κατοίκων του Αμαρουσίου για δεκαετίες. Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση εξασφαλίστηκαν οι κοινοτικοί πόροι για την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής παρέμβασης, που θα βάλει οριστικό τέρμα στις εικόνες ντροπής που ζήσαμε στο παρελθόν».
Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε: «Στην Περιφέρεια αξιοποιούμε, στη βάση ενός ολιστικού σχεδίου, όλους τους διαθέσιμους πόρους από κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να θωρακίσουμε αποτελεσματικά την Αττική από φυσικούς κινδύνους. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους Δήμους, έχουμε τη βούληση να υλοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα έργα, στη βάση επικαιροποιημένων μελετών σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή. Η μητροπολιτική διαχείριση των έργων πολιτικής προστασίας είναι ο θεμελιώδης όρος για την περαίωση όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων, χωρίς χρονικές καθυστερήσεις και επιπρόσθετες δαπάνες, προκειμένου να καταστήσουμε την Αττική μια ασφαλή, πράσινη και βιώσιμη Περιφέρεια».
Η διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι, που χρονίζει από το 2016, όταν ο Δήμος Αμαρουσίου υπέβαλε την αρχική τεχνική μελέτη, αποτελεί ένα κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία του Βόρειου Τομέα. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και τεχνικών προβλημάτων, η Περιφέρεια Αττικής υπέβαλε πρόταση για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», η οποία εγκρίθηκε στις 17 Ιουνίου 2024.
Το έργο, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2029, περιλαμβάνει τη διευθέτηση του ρέματος με τραπεζοειδείς διατομές και επένδυση με συρματοκιβώτια, διατηρώντας τη φυσική μορφή της κοίτης σε μήκος 1,3 χλμ. Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθούν έργα αντιστήριξης και αποχέτευσης ομβρίων, καθώς και στηθαία ασφαλείας σε μήκος 2,5 χλμ.