Στην πόλη των Χανίων πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου 2024 η 16η Ετήσια Σύνοδος του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελληνική Κυβέρνηση, τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Ε.Ε.Δ.Σ.Α.), καθώς και δεκάδες δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, στις 21 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α., στην οποία εκλέχθηκε νέο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόεδρος εξελέγη ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδαράκης.

Σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου:

  • Πρόεδρος: Παναγιώτης Σημανδαράκης (Δήμαρχος Χανίων, εκπρόσωπος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε.)
  • Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Αναστασίου (Δήμαρχος Θηβαίων, Μέλος Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.)
  • Γενικός Γραμματέας: Γεώργιος Αλεξίου (Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης, Πρόεδρος Δ.Ε.Δ.Α.ΠΑ.Λ. Α.Ε.)
  • Ταμίας: Λεμονής Ψαράς (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας)
  • Μέλη: Γρηγόρης Αλεξόπουλος (Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Πρόεδρος Φο.Δ.Σ.Α. Αχαΐας), Εμμανουήλ Κοκκοσάλης (Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μέλος Ε.Ε. Ε.Σ.Δ.Α.Κ.), Ζαχαρίας Δοξαστάκης (Δήμαρχος Χερσονήσου, Πρόεδρος Φο.Δι.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε.)

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ως Συντονιστής του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α. ορίστηκε ο Κωσταντίνος Πατεράκης.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α., Παναγιώτης Σημανδαράκης, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους και τα μέλη του Δικτύου, τόνισε: «Πρωταρχικό μέλημα του νέου Δ.Σ. είναι να εδραιωθεί ως ισότιμος και αξιόπιστος συνομιλητής των συναρμόδιων υπουργείων και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προωθώντας τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Ο κ. Σημανδαράκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τον Συντονιστή του Δικτύου, Κώστα Πατεράκη, τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και την ΚΕΔΕ, δηλώνοντας ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να εκπροσωπηθούν τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης». Επίσης, ανέφερε ότι προγραμματίζονται θεσμικές συναντήσεις με την ηγεσία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία στο μέλλον.

Η εκλογή του Παναγιώτη Σημανδαράκη ως Προέδρου του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α. σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και την ενίσχυση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.