Παρέμβαση υπήρξε του υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με αφορμή την μεγάλη αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτήριων. Με επιστολή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητά άμεση συνεργασία προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση για περιστατικά καταχρηστικής συμπεριφοράς στην αγορά εκ μέρους των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο προχώρησε συνολικά σε 377 ελέγχους σε πλοία και κατέγραψε 7 παραβάσεις για παράλειψη ενημέρωσης της αρμόδιας Αρχής σχετικά με μεταβολές των τιμών στα εισιτήρια.

Ένα ταξίδι 18 ωρών για μία τετραμελή οικογένεια, με 2 παιδιά έως 10 ετών, 1 αυτοκίνητο και μία καμπίνα με εισιτήρια επιστροφής για το νησί της Ρόδου, θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 638€, ενώ αν τα παιδιά είναι άνω των 10 ετών τότε το κόστος ανέρχεται στα 758€.

Μείωση άνω του 40%

Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, η κινητικότητα φέτος στις αγορές των εισιτηρίων για δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς έχει μειωθεί πάνω από το 40%. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα Χανιά για 2 ενήλικες, με 2 παιδιά ηλικίας μέχρι 10 ετών, 1 ΙΧ και καμπίνα κοστίζουν συνολικά 406€, ενώ στην περίπτωση που τα παιδιά είναι άνω των 10 ετών το κόστος φτάνει στα 488€.

Ο Μιχάλης, Βλατάκης, πρόεδρος συνδέσμου τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων Κρήτης ανέφερε: «Το 2022 έγινε μέχρι και 40% αύξηση, η οποία έμεινε. Μπορούμε να το δούμε αυτό κυρίως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα που είναι τεράστια η τιμή και ίσως αβάσταχτη για μία οικογένεια».

Με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων να έχουν φτάσει στα ύψη, πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να βρουν μια πιο οικονομική λύση για τις διακοπές του καλοκαιριού.

Με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να ακολουθούν ανοδική πορεία, παράγοντες του τουρισμού ανησυχούν ότι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ελληνικό τουρισμό.