Στην ίδια συνταγή με τους προκατόχους του, Άδωνι Γεωργιάδη και Κώστα Σκρέκα, ξεκινάει τη θητεία του ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά, αναφέρθηκε στον «οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης των τιμών και μηδενισμού του πληθωρισμού τροφίμων», κάτι το οποίο χαρακτήρισε «αντικείμενο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου». Ευθυγραμμισμένος με την κυβερνητική γραμμή, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σκέψη για μείωση ΦΠΑ, επιμένοντας ότι θα χάσει το κράτος ένα τεράστιο έσοδο, χωρίς να ωφεληθεί ο καταναλωτής. Η αντιπολίτευση, επαγγελματικά επιμελητήρια και φορείς της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου έχουν επανειλημμένα ζητήσει τη μείωση ΦΠΑ, ειδικά στα τρόφιμα και βασικά αγαθά, ως μέσο αναχαίτισης του πληθωρισμού.

Υποσχέσεις για αύξηση του εισοδήματος

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος» και πρόσθεσε ότι βασική αποστολή του υπουργείου είναι η υλοποίηση «ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μέσα από τη σχεδιασμένη επαναβιομηχάνιση, την έρευνα, την καινοτομία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τη προσέλκυση επενδύσεων για παραγωγή πλούτου και δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας». Τέλος, επανέλαβε το διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης, στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός να είναι τουλάχιστον 1500 ευρώ.

Επανάληψη των ίδιων μέτρων

Κατά τα άλλα παρέπεμψε στα ήδη γνωστά εργαλεία, όπως η πλατφόρμα e-katanalotis, λέγοντας ότι «ο ενημερωμένος καταναλωτής έχει δύναμη», και επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα.

Συνέχισε λέγοντας ότι «στηρίζουμε τις ανεξάρτητες αρχές και τον ελεγκτικό μηχανισμό και κάνουμε στοχευμένους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης που έχουν
επεκταθεί έως το τέλος του έτους».

Αναφερόμενος στις διερευνητικές συζητήσεις που έχει πραγματοποιήσει με επιχειρηματικούς φορείς, είπε με «από τον κύκλο επαφών που έχω κάνει θέλω να εκφράσω συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πηγαίνουμε σε θετικές εξελίξεις και αποκλιμάκωση των τιμών». «Ενώνουμε δυνάμεις με καταναλωτικό κίνημα και την υγιή επιχειρηματικότητα», και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των ανώτερων προστίμων για σοβαρές παραβιάσεις του Νόμου.

Μείωση ΦΠΑ; Ούτε να το σκέφτεστε

Αφού απέρριψε κάθε πρόταση για μείωση ΦΠΑ, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα μέτρο με δημοσιονομικό κόστος και χωρίς όφελος για τον καταναλωτή, παρέπεμψε σε ένα «Παρατηρητήριο 100 βασικών προϊόντων με τιμές προμήθειας και πώλησης». Είπε ότι ένα τέτοιο εργαλείο «θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να είναι στοχευμένοι και πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι». ‘Ενα ερώτημα που γεννάται είναι αν το εργαλείο αυτό είναι όντως τόσο χρήσιμο, τότε γιατί δεν εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο πληθωρισμός στα τρόφμα έτρεχε με διψήφια ποσοστά;

Ο υπουργός ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του αφήνοντας μια «μπηχτή» στην περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα πριν το δημοψήφισμα του 2015: «Δεν μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές με έναν νόμο και ένα άρθρο, όπως έλεγαν κάποτε κάποιοι και παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα στην καταστροφή. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η βάση της εμπιστοσύνης είναι η αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά.