Να φύγουμε ή να μη φύγουμε; Παραφράζοντας το δίλημμα του Άμλετ «να ζει κανείς ή να μη ζει» στο ομώνυμο καταπληκτικό έργο του Σαίξπηρ, στο ΣΥΡΙΖΑ πολλοί έχουν αυτό το υπαρξιακό ερώτημα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ωμός και κυνικός, αλλά και ρεαλιστής γνωρίζοντας τι συμβαίνει: «Για όσους δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε όργανα, προφανώς δεν μπορώ να αναγκάσω κάποιον να παραμείνει» είπε για την αποχώρηση από τα όργανα του κόμματος, των Αντώνη Κοτσακά, Διονύση Τεμπονέρα και Χάρη Τσιόκα.
Η σημασία της κίνηση των 3
Η κίνηση των τριών ήταν ιδιαίτερα συμβολική και συζητείται έντονα στο εσωτερικό του κόμματος, ένα μεγάλο τμήμα του οποίου βράζει κυριολεκτικά και ζητεί συνεδριάσεις των οργάνων. Είναι ενδεικτική η κινητικότητα που υπάρχει εδώ και πολλές ώρες, με την συλλογή υπογραφών σε ένα κείμενο με το οποίο αρκετά μέλη του κόμματος ζητούν να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
«Δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο».
Οι υπογράφοντες σημειώνουν επίσης, ότι «διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος».
Μαύρο χρήμα και παρασκήνιο
Παράλληλα καταγράφεται μεγάλη ένταση στο παρασκήνιο για τις αναφορές περί «μαύρου πολιτικού χρήματος» και με τον τρόπο που ειπώθηκαν τόσο από τον Στ. Κασσελάκη που δεν ανασκεύασε όσο και από τον στενό του συνεργάτη Ευάγγελο Αποστολάκη.
Αντίθετα, σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει, όπως έκανε και χθες από τις ΗΠΑ σε συνέντευξή του, στην ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος: «Από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτό το οποίο έγραψα, αυτό το οποίο είχα πει στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, αυτό το οποίο είχα πει στην πλατφόρμα εκλογής μου στην προεδρία του κόμματος, ήταν ακριβώς για μια ριζική ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ, δομικά και οργανικά. Άρα λοιπόν, όταν το 86% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο ερωτηματολόγιο που είχαμε κάνει τον Φεβρουάριο σου λέει ότι θέλει ριζικές αλλαγές και το 83% σου λέει ότι τα όργανα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, πάει να πει ότι πρέπει να αλλάξουμε τη δομή του κόμματος μας. Και στο τέλος της ημέρας η βάση θα αποφασίσει. Και δεν νομίζω ότι ποτέ πρέπει να φοβηθούμε τη βάση» είπε.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια είναι η βάση και τι θα πράξει σε μια διαδικασία όχι απλά μετεξέλιξης όπως θα ανέμεναν αρκετοί, αλλά μετάλλαξης σύμφωνα με πολλά κεντρικά στελέχη που ετοιμάζονται να θέσουν ευθέως ζήτημα κυρίως στην Κεντρική Επιτροπή.
Η κρίσιμη συνεδρίαση
Η συνεδρίαση της ορίστηκε για την Κυριακή 7 Ιουλίου και εκεί θα ξεδιπλωθούν οι στρατηγικές όλων και θα φανεί κατά που θα οδηγηθεί η κατάσταση.
Πάντως οι ζυμώσεις είναι πολλές τις τελευταίες ημέρες και πυκνώνουν οι επαφές των στελεχών που ζητάνε αλλαγή πορείας, συλλογικότητα, συνεδριάσεις των οργάνων και όχι αποφάσεις στη λογική του «ενός ανδρός αρχή».
Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται και οι φωνές όσων θέτουν το ζήτημα της συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, έχοντας και το βλέμμα στις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ.
Πάρα πολλοί, πριν τοποθετηθούν, θέλουν οπωσδήποτε να συνομιλήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα. Να πάρουν ένα νεύμα του, να καταλάβουν τι θέλει και τι επιδιώκει και τι πιστεύει για όσα εξελίσσονται τα οποία σε μεγάλο βαθμό αμαυρώνουν την προεδρία του, με τον τρόπο που διατυπώνονται διάφορες θεωρίες από την πλευρά του Στ. Κασσελάκη και της ηγετικής του ομάδας.