Μία ακόμη ευκαιρία η ΕΕ να γλιτώσει από περιδίνηση και αστάθεια έχουν οι ηγέτες των κρατών μελών οι οποίοι καλούνται στη Σύνοδο Κορυφής να καταλήξουν στους υποψηφίους για τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα δίνοντας στίγμα συνεννόησης παρά τις όποιες διαφορές.
Οι «26», λόγω της απουσίας του Πέδρο Σάντσες για προσωπικούς λόγους και ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τον Όλαφ Σολτς, εκτιμάται ότι θα συμφωνήσουν στα ήδη γνωστά πρόσωπα με τα οποία συντεταγμένα κατευθύνονται προς την Σύνοδο της 27ης και 28ης Ιουνίου οι διαπραγματευτές του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και του Renew (Φιλελεύθεροι), δηλαδή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, τον Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Συμβουλίου και την Κάγια Κάλλας για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου.
Το δράμα της Μελόνι
Όμως «οι μεγάλες αποφάσεις συνήθως δεν έρχονται χωρίς δράμα» όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή κι αυτό διότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάτι τέτοιο «βοηθά» στο να διαπραγματευτούν οι ηγέτες προς όφελος των χωρών τους. Αυτή τη φορά, αρκετό δράμα και ένταση αναμένεται από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι η οποία έχει εκφράσει με κάθε τρόπο την απογοήτευσή της για τον μη ενεργό ρόλο της στις διαπραγματεύσεις του άτυπου συμβουλίου της 17ης Ιουνίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν να διεκδικεί μία αντιπροεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει πριν από την ακρόαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (εφόσον την εγκρίνουν οι ηγέτες) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Ιουλίου.
Οι υποψήφιοι
Οι υποψήφιοι για τους θεσμούς πάντως φαίνεται ότι μπορούν να πάρουν το πράσινο φως αφού χρειάζεται ειδική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται θετική ψήφο από 15 εκ των 27 κρατών-μελών που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.
Ο Βίκτορ Όρμπαν από την πλευρά του τάσσεται κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά λέει ναι σε Κόστα και Κάλλας την ώρα που μετρά αντίστροφα για την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου από την Ουγγαρία η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου.
Οι ηγέτες και η στρατηγική ατζέντα
Ταυτόχρονα, οι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν για τις προτεραιότητες της ερχόμενης πενταετίας, τη λεγόμενη Στρατηγική Ατζέντα. Mεταξύ των βασικών αξόνων συγκαταλέγεται η άμυνα, με το προσχέδιο να κάνει λόγο για την προώθηση κοινών προμηθειών και εμβληματικών έργων καθώς και αμυντικές πρωτοβουλίες κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την ΕΕ. «Θα βελτιώσουμε την πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, διερευνώντας όλες τις επιλογές, μεταξύ άλλων μέσω του ενισχυμένου ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως καταλύτη» επισημαίνει.
Η ανταγωνιστικότητα
Η ανταγωνιστικότητα είναι επίσης μεταξύ των βασικών ζητημάτων της ερχόμενης πενταετίας. Στο προσχέδιο τονίζεται η αποφασιστικότητα για ενίσχυση της βάσης της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της ΕΕ και η βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των πολιτών. «Θα εργαστούμε για να αυξήσουμε την αγοραστική τους δύναμη, να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας και να διασφαλίσουμε την ποιότητα των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ευρώπη» αναφέρεται.
Όσον αφορά στη διεύρυνση υπογραμμίζεται η ενθάρρυνση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, της περιφερειακής ολοκλήρωσης, των σχέσεων καλής γειτονίας, της συμφιλίωσης και της επίλυσης διμερών διαφορών.
Η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και η πάταξη των δικτύων διακινητών παραμένει από τους βασικούς στόχους.
«Παρών» ο Ζελένσκι
Τέλος, στις Βρυξέλλες αναμένεται να βρεθεί για το πρώτο κομμάτι της Συνόδου Κορυφής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.