Στην Ιλιάδα ο Όμηρος αναφέρει μία συγκεκριμένη φράση, που χαρακτηρίζει την κάθε μορφής διοίκηση, την κάθε μορφής εξουσία. «Ουκ αγαθόν πολυκοιρανίη. Είς κοίρανος έστω, είς βασιλεύς» γράφει στη δεύτερη ραψωδία, που σημαίνει πως «δεν είναι καλό να υπάρχει πολυαρχία. Πρέπει να υπάρχει ένας αρχηγός, ένας βασιλιάς».

Αυτή η φράση χαρακτηρίζει σήμερα και το ΠαΣοΚ. Με βουλευτές και στελέχη να διαφωνούν με την ηγετική ομάδα και να δηλώνουν υποψήφιοι αρχηγοί, σε ένα κόμμα που υπάρχουν φέουδα, βιλαέτια και φυλές.

Αν και πολλοί, όταν βρίσκουν τα δύσκολα, ορίζουν ως αρχηγό τον κυρίαρχο λαό. Εκεί που καταφεύγουν πάντα για χρίσμα ή χρησμό… Εκεί, που θα καταφύγουν, κατά πάσα πιθανότητα, το φθινόπωρο για να εκλέξουν τον επόμενο ηγέτη. Αυτόν που θα τους οδηγήσει στη γη της εκλογικής επαγγελίας που ψάχνουν.

Οι νέες εσωκομματικές συμμαχίες

Την στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης βρισκόταν στις Βρυξέλλες και κατέγραφε μία νίκη για την παράταξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την εκλογή του Γιάννη Μανιάτη στη θέση του αντιπροέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, εδώ στην Ελλάδα είχαμε νέες συμμαχίες που έφεραν αλλαγές εσωκομματικών δεδομένων και ισορροπιών.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος και παράλληλα έδωσε στήριξη στον Χάρη Δούκα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αίσθηση και συζητήσεις. Ο πρώην γραμματέας του ΠαΣοΚ και στενός συνεργάτης της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, όπως έγραψε το ΒΗΜΑ, τα μέτρησε. Τα ζύγισε και κατέληξε πως δεν είναι η ώρα να κάνει τη δική του κίνηση. Η παρέμβαση του αυτή ήρθε μετά από σκέψη, αλλά και επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών. Οι δυο τους όλα δείχνουν πως θα πορευθούν μαζί μέχρι τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Η συμμαχία αυτή που δημιουργήθηκε επίσημα πριν λίγες ώρες «ψηλώνει» στο κομματικό πεδίο τον Χάρη Δούκα. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, εκτός των άλλων, βρίσκει επιπλέον μηχανισμό που έχει και μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ένω προστίθεται ένας ακόμη βουλευτής στη λίστα όσων τον στηρίζουν.

Το πρωί της Πέμπτης ο Χάρης Δούκας με ανάρτησή απάντησε στο κάλεσμα του Μανώλη Χριστοδουλάκη. «Μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση» αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων προσθέτοντας ότι «ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη ΝΔ όπως το κάναμε στην Αθήνα».

Το «παρών» του Παύλου Γερουλάνου

Ο Παύλος Γερουλάνος, αναφορικά με την υποψηφιότητα Δούκα και όσα αυτή φέρει ξεκαθάρισε με δική του ραδιοφωνική παρέμβαση πως «όσο οδηγούμαστε στην ονοματολογία χάνουμε την ουσία της συζήτησης, που πρέπει να γίνει τώρα και αυτό είναι τι πρέπει να αλλάξει στο ΠαΣοΚ για να πάει μπροστά». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «αν δεν καταλάβουμε πως πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στο ΠαΣοΚ για να υπηρετήσουμε αυτή την αλλαγή, τότε όσους προέδρους και να αλλάξουμε σας διαβεβαιώ ότι δεν πρόκειται ο κόσμος να ανταποκριθεί στις ιδέες μας, στις προτάσεις μας και στη διάθεσή μας να φέρουμε τις προτάσεις μας στην εξουσία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από το επιτελείο του κ. Γερουλάνου τονίζουν επίσης πως στην Κεντρική Επιτροπή αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι η πρόταση που θα μπει στο τραπέζι και πρέπει να ακουμπάει την κοινωνία. Πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πως δεν πρέπει να γίνουν κινήσεις που θα έχουν ως στόχο και σκοπό να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Ο Ανδρουλάκης έχει τα κλειδιά

Ο Χάρης Δούκας μοιάζει να τσιμπάει κάθε μέρα και κάτι στον δρόμο προς την Κεντρική Επιτροπή που θα γίνει η μάχη χαρακωμάτων. Ο Παύλος Γερουλάνος από τη μεριά του κινείται πολιτικά και ετοιμάζει προτάσεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την άλλη είναι ακόμη το αφεντικό και δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Τα κρατά κλειστά και θα τοποθετηθεί όπως έκανε και στο παρελθόν, θεσμικά, στα όργανα και όχι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα πάνελ.

Παράλληλα, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως έχει τα κλειδιά της Χαριλάου Τρικούπη και δεν προτίθεται να αφήσει μία ανταρσία να δυναμιτίσει την ανοδική πορεία του ΠαΣοΚ, που χάρισε στην παράταξη μετά τις εκλογές, δύο πράσινους νομούς και μεγάλα ποσοστά σε πολλές περιοχές.

Γυρνώντας από τις Βρυξέλες θα μπει στην τελική ευθεία για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εκεί, άπαντες περιμένουν να πάρουν απαντήσεις σε τρία ερωτήματα.

Το πρώτο αφορά την ενωτική πρόταση που έχει υποσχεθεί. Πως την εννοεί; Τι προτίθεται να άλλαξει και πως θα χτίσει γέφυρες με εκείνους που διαφωνούν; Αλλά κυρίως πως θα έρθει κοντά με όσους αμφισβήτησαν τις επιλογές του το προηγούμενο διάστημα.

Ονόματα για τη θέση του γραμματέα

Το δεύτερο που περιμένουν να ακούσουν τα μέλη της Κ.Ε. κατά την τοποθέτηση του προέδρου είναι ποια πρόσωπα θα φρεσκάρουν την ηγετική ομάδα. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος αποτελεί πλέον παρελθόν κι όλοι ψάχνουν το επόμενο πρόσωπο που θα κάτσει στη θέση του γραμματέα. Ακούγεται πως ο Παύλος Χρηστίδης θα αναλάβει κάποιο ρόλο, ενώ τις τελευταίες ώρες παίζουν δυνατά και τα ονόματα των Στέφανου Παραστατίδη και Δημήτρη Οικονόμου. Όχι απαραίτητα για τη θέση του γραμματέα, όπως αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει καλά τι ακούγονται στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη.

Το τρίτο ερώτημα που περιμένον να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι το αν θα στηθούν κάλπες και πότε. Αν θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης που θα βγάζει το κόμμα από την εσωστρέφεια και την περιδίνηση που έχει βρεθεί μετά τις εκλογές. Εκλογές που έφεραν ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν θρίαμβος, ούτε όμως και πανωλεθρία.