Στις 8 Φεβρουαρίου του 1990, λίγους μήνες μετά τη λειτουργία του Mega Channel -του πρώτου καναλιού της ιδιωτικής τηλεόρασης- προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο μίας εκ των εμβληματικότερων σειρών στην ιστορία της τηλεόρασης. Οι «Τρεις Χάριτες» εμφανίζονται στις οθόνες μας.

Η Όλγα, η Μαρία και η Ειρήνη. Η Άννα Παναγιωτοπούλου, η Νένα Μεντή και η Μίνα Αδαμάκη. Και φυσικά η θεία Μπεμπέκα, η Άννα Κυριακού. Το συγγραφικό δίδυμο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου υπογράφουν τις «Τρεις Χάριτες», προσφέροντάς μας απλόχερα σκηνές πηγαίου χιούμορ.

34 χρόνια μετά, οι «Τρεις Χάριτες» -ευτυχώς- επιστρέφουν στο «σπίτι» τους και στα σπίτια μας.

Έρχονται στο MEGA με νέα, αναβαθμισμένη ποιότητα εικόνας. Από το Σάββατο 29 Ιουνίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 17:10 η θρυλική συγκατοίκηση των τριών ηρωίδων στο πατρικό της οικογένειας «Χαρίτου» ξεδιπλώνεται από την αρχή.

Τρεις Χάριτες

Νοσταλγία και συγκίνηση. Μόλις πέσουν οι χαρακτηριστικοί τίτλοι αρχής, τους οποίους υπέγραφε ο πρωτότοκος γιος του Μίμη Πλέσσα, Αντώνης. Θα θυμηθούμε τα κορίτσια που λείπουν από κοντά μας και θα τους στείλουμε ένα μεγάλο φιλί.

Θα μπούμε ξανά στο Χαριτέικο με προσμονή ανόθευτη, όπως τότε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν γνωρίζαμε για πρώτη φορά τις ηρωίδες που έτσι τα έφερε η ζωή κι έπρεπε να επιστρέψουν στο πατρικό τους και να συγκατοικήσουν.

Η πόρτα της κουζίνας ανοίγει. Η Ειρήνη λέει την πρώτη ατάκα. «Μην το συζητάς Μαρία μου, μην το συζητάς. Και μόνο στην ιδέα αυτής της συγκατοίκησης μου έρχεται τρέλα».

Τρεις Χάριτες: Η έμπνευση πίσω από τους τίτλους αρχής

Η Άννα Παναγιωτοπούλου κουνάει τη βεντάλια της, η Μίνα Αδαμάκη φτιάχνει τα μαλλιά της στον καθρέφτη και η Νένα Μεντή λιμάρει τα νύχια της. Αμέσως μετά οι «Τρεις Χάριτες» ποζάρουν η μία δίπλα στην άλλη, ως άλλες αναγεννησιακές μούσες.

Το πρωτότυπο κόνσεπτ των τίτλων αρχής έχει αναφορές στις αναγεννησιακές «Τρεις Χάριτες» του Ραφαήλ, στο νεοκλασικό “Graces” του Canova και στο πιο αισθησιακό “Graces” του Rubens.

Ο ρόλος της Μαρίας δεν προοριζόταν για τη Νένα Μεντή

Ο Μιχάλης Ρέππας, μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» αναφέρθηκε στην έμπνευση για τις «Τρεις Χάριτες» αλλά και στον ρόλο της Μαρίας Χαρίτου που αρχικά δεν προοριζόταν για τη Νένα Μεντή.

«Η ιδέα γεννήθηκε πολύ απλά, όπως και πολλές από τις ιδέες που είχαμε ο Θανάσης κι εγώ, με επίκεντρο τους ηθοποιούς. Είμαστε δύο άνθρωποι που λατρεύαμε το Άλσος Παγκρατίου κι όλη την ιστορία με την καινούρια επιθεώρηση, της οποίας προεξείχαν κάποια πρόσωπα. Αποφασίσαμε να γράψουμε ένα σίριαλ, ένα sitcom, για τρεις γυναίκες από αυτόν τον θίασο.

Ήταν η Άννα Παναγιωτοπούλου, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η Μίνα Αδαμάκη. Δεν ξέρω για ποιον λόγο, αποχώρησε η Μίρκα κι έτσι την τριάδα τη συμπλήρωσε η Νένα Μεντή που ήταν μία γυναίκα που είχε μια ιστορική σχέση με το Άλσος Παγκρατίου».

Όπως είχε εξομολογηθεί η Άννα Παναγιωτοπούλου, για εκείνη οι «Tρεις Xάριτες» ξεκίνησαν στο θέατρο ΠΑΡΚ, όταν την επισκέφτηκε το συγγραφικό δίδυμο. Έναν μήνα πριν της είχαν ήδη στείλει το σενάριο, το οποίο δεν είχε προλάβει να διαβάσει.

Η πρώτη που διάβασε το σενάριο ήταν η Μίνα Αδαμάκη.

Η Νένα Μεντή έπαιζε τότε στο ΠΑΡΚ, μαζί με την Παναγιωτοπούλου και την Αδαμάκη. Όταν η Φρόσω Ράλλη, είδε τη Μεντή στη σκηνή, είπε στους Ρέππα-Παπαθανασίου «τι ψάχνετε, αυτή είναι η τρίτη».

«Πώς θα καταλάβουμε αν έχει επιτυχία η σειρά;»

Ο Θανάσης Παπαθανασίου σε μία σπάνια συνέντευξή του στην εκπομπή «Στούντιο 4», είχε μιλήσει για την επιτυχία της σειράς, αλλά και για τη ρομαντική άγνοια που είχαν τότε με τα νούμερα τηλεθέασης.

«Όταν κάναμε τις Τρεις Χάριτες και είχε μεγάλη επιτυχία, εμείς τότε δεν το ξέραμε τότε. Είχε κάνει ο Νίκος Κουτελιδάκης τους Αυθαίρετους πριν από εμάς και τον λέγαμε «πώς θα καταλάβουμε όταν ένα σίριαλ έχει επιτυχία;». Μας είπε «θα μετράτε τις διαφημίσεις», γιατί τότε έβαζαν διαφημίσεις στην αρχή. Καθόμασταν σε κάθε επεισόδιο και μετρούσαμε τις διαφημίσεις», ανέφερε.

Το πιο δύσκολο γύρισμα στις «Τρεις Χάριτες»

Από τα πιο δύσκολα γυρίσματα, ήταν αυτό της παραλίας. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων -και μετά από αρκετά τεχνικά προβλήματα λόγω ζέστης- οι τρεις πρωταγωνίστριες έμειναν εκτεθειμένες για πολλές ώρες στον ήλιο με αποτέλεσμα να πάθουν εγκαύματα. Και οι τρεις.

Για την Άννα Παναγιωτοπούλου όμως, η χειρότερη εμπειρία της ήταν το επεισόδιο με τον μικρό Αργύρη, ένα αγοράκι αρκετά άτακτο που τους ταλαιπώρησε αρκετά.

Πολλά γέλια

«Οι «Τρεις Χάριτες» ήταν η πρώτη φορά που σε λαϊκό θέαμα παρουσιάζονταν τρεις γυναίκες που ήταν αυτάρκεις, αυτόνομες οικονομικά, κοινωνικά και αυτοπροσδιοριζόμενες και όχι ετεροπροσδιοριζόμενες. Ήταν πολλές οι στρατιές γυναικών που δεν αντιπροσωπεύονταν στο εμπορικό θέαμα», είχε πει ο Μιχάλης Ρέππας σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Η επιτυχία ήταν συνάρτηση πολλών παραμέτρων όμως, με τη χημεία μεταξύ των ηθοποιών να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Γέλια. Πολλά γέλια σε κάθε γύρισμα. «Στις Τρεις Χάριτες κάναμε ό,τι μας κατέβαινε στο κεφάλι. Η Μίνα Αδαμάκη ήθελε να κάνει την πιο μικρή πάντα. Εν τω μεταξύ, είναι πιο μεγάλη από όλες μας. “Εγώ θα κάνω την πιο μικρή”. “Ναι Μίνα μου, εσύ θα κάνεις την πιο μικρή”», είχε εξομολογηθεί η Άννα Παναγιωτοπούλου.

Η σπαρταριστή σκηνή με τη Λένω Μπότσαρη

«Με δυσκόλεψε πολύ μια σκηνή στις Τρεις Χάριτες. Δεν το πίστευα ότι το έλεγα. Ότι έλεγα αυτή την αηδία. Εκεί διαλυθήκαμε όλοι. Γελάγανε όλοι, το πήγαμε πολλές φορές», είχε αποκαλύψει η Άννα Παναγιωτοπούλου.

«Εγώ έχω παίξει με πολύ μεγάλη επιτυχία τη Λένω Μπότσαρη, παλιά.
Τι λέτε, μωρ’ παλιότουρκοι και σεις παλιοζαγάρια*;
Εγώ είμαι η Λένω Μπότσαρη, η αδερφή του Γιάννη,
και σκλάβα δεν επιάνομαι εις των Τουρκών τα χέρια.
Καλά, είχα χαλάσει κόσμο».

Οι «Τρεις Χάριτες» σε αριθμούς

  • Οι τρεις πρωταγωνίστριες άλλαξαν περισσότερα από 1.600 κοστούμια.
  • Προβλήθηκαν 90 επεισόδια σε 3 κύκλους.
  • Μέχρι και το 76ο επεισόδιο πραγματοποιήθηκαν 200 βάρδιες στο στούντιο, που αντιστοιχούν σε 1.700 περίπου ώρες δουλειάς μαζί με τις υπερωρίες.
  • Ο μέσος όρος τηλεθέασης της σειράς καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής της ήταν 56,6%.
  • Εκτός από τους πέντε βασικούς ηθοποιούς, στις «Τρεις Χάριτες» έπαιξαν 103 ηθοποιοί, 3 τραγουδιστές, 1 τραγουδίστρια, 1 συνθέτης, 1 Γιαπωνέζος, 1 Σενεγαλέζα, 1 Φιλιππινέζος, 2 παιδιά, 1 παπαγάλος, 1 σκύλος και 1 γάιδαρος.

Η τελευταία σκηνή

Η τελευταία σκηνή που γυρίστηκε ήταν και η τελευταία σκηνή του σίριαλ. «Ήταν συγκινημένες, δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε την τελευταία σκηνή με τίποτα», θυμάται ο Μιχάλης Ρέππας.

Ο επίλογος γράφεται στις 20 Απριλίου του 1992.

«Η Άννα, η Μίνα και η Νένα θα παίζουν στην οθόνη, ό,τι ζήσαμε εμείς τα τελευταία τρία χρόνια. Αλλά εμείς δεν θα πάψουμε να ζούμε. Το σίριαλ αυτό είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μας. Η ζωή δεν τελειώνει σε ένα σίριαλ. Η ζωή συνεχίζεται».

Το Σάββατο 29 Ιουνίου το MEGA δίνει ραντεβού με τις «Τρεις Χάριτες».