Από την 1η Ιουλίου γίνεται υποχρεωτική η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου.
Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου, η εφαρμογή σε αυτούς τους κλάδους ήταν σε πιλοτικό επίπεδο. Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2022 για το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τα super market με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, επεκτάθηκε αργότερα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις καθώς και τις εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), ενώ στα τέλη Απριλίου του 2023 εντάχθηκαν και οι ΔΕΚΟ, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΟΑΣΑ, Αττικό Μετρό, ΟΑΣΘ και άλλες.
Συνολικά 12 ΔΕΚΟ λειτουργούν με ψηφιακή κάρτα εργασίας ενώ έχουν προστεθεί στη λίστα άλλες δύο εταιρείες, η Hellenic Train και η εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού.
Ποιοι εξαιρούνται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Σε αυτή τη φάση της υλοποίησης της ψηφιακής κάρτας εξαίρεση υπάρχει για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπά του, καθώς και για όσους απασχολούνται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, των πετρελαιοειδών, των ορυχείων και των ναυπηγείων.
Η επόμενη φουρνιά
Άλλαξε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, και αλλάζουν όπως φαίνεται και τα χρονοδιαγράμματα όσο αναφορά την εφαρμογή της κάρτας εργασίας και σε άλλους κλάδους, χωρίς όμως να αλλάζει ο βασικός στόχος της επέκτασης της ψηφιακής κάρτας σε όλες τις επιχειρήσεις.
Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχε ανακοινώσει την πιλοτική έναρξη της ψηφιακής κάρτας σε εστίαση και τουρισμό από την 1 Σεπτεμβρίου.
Το ορόσημο, αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, φαίνεται πως επανεξετάζεται από την νέα Υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως η οποία θέλει πρώτα να έχει πρώτα ένα κύκλο επαφών με τους αρμόδιους φορείς πριν την πιλοτική εφαρμογή και σε αυτούς τους πολύ κρίσιμους τομείς.
Όπως αναφέρουν στελέχη πάντως του Υπουργείου Εργασίας στον ΟΤ, σε κάθε περίπτωση η πιλοτική εφαρμογή ναι μεν θα καθυστερήσει λίγο εντούτοις, θα προχωρήσει εντός του φθινοπώρου ώστε τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου έτους, να έρθει και η υποχρεωτική εφαρμογή και σε αυτούς τους κλάδους.
Υπενθυμίζεται πως η ψηφιακή κάρτα πρώτα από όλα είναι ένα όπλο στα χέρια των εργαζομένων, αλλά αποτελεί και έναν ελεγκτικό μηχανισμό τόσο για το κράτος έναντι της ασυδοσίας κάποιων εργοδοτών αλλά και των ίδιων των εργοδοτών.
Επιπλέον αποτελεί ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις που τηρούν τον νόμο και σε αυτές που δεν τον τηρούν, ενώ μειώνει την γραφειοκρατία των επιχειρήσεων.
Τρεις ερωτήσεις
Πώς ο εργαζόμενος «χτυπά» την κάρτα εργασίας;
Ο εργαζόμενος κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, «σκανάρει» στο Ergani CardScanner (εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τις επιχειρήσεις) τον προσωπικό κωδικό QR code που εμφανίζει η εφαρμογή myErgani mobile app. Κατά την προσέλευση πρέπει να επιλέγεται η «επιλογή προσέλευση» και «αποχώρηση» αντίστοιχα, όταν ο εργαζόμενος αποχωρεί.Σ
Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας ο εργαζόμενος θα προβάλλει τον QR κωδικό προς ανάγνωση στην αντίστοιχη εφαρμογή Ergani CardScanner mobile app που διατίθεται στους εργοδότες.
Μετά την επιτυχή ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας, δηλαδή του QR code, ο εργαζόμενος βλέπει στην οθόνη ένα μήνυμα επιβεβαίωσης με τα στοιχεία της δήλωσης Κάρτας Εργασίας που πρόκειται να υποβληθεί αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
Πώς ο εργαζόμενος αποκτά την ψηφιακή κάρτα εργασίας;
Ο εργαζόμενος πρέπει να «κατεβάσει» στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani mobile app η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play και App Store.
Τι προβλέπεται σε περίπτωση μη ενεργοποίησης της όταν είναι υποχρεωτική;
Προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο για τη μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας και λουκέτο 15 ημερών για υποτροπή μετά από τρεις ελέγχους.
Πηγή: ot.gr