Η ΕΕ πρόκειται να επιβάλει εκ νέου δασμούς στις εισαγωγές ζάχαρης και αυγών της Ουκρανίας από την Παρασκευή, 28/7, σύμφωνα με τους Financial Times, χρησιμοποιώντας ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» που έχει σχεδιαστεί για να κατευνάσει τους αγρότες που διαμαρτυρήθηκαν σε ολόκληρο το μπλοκ νωρίτερα φέτος. Η κίνηση έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου το μπλοκ άνοιξε τις ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, δασμοί 89 ευρώ ανά τόνο ουκρανικής βρώμης επανήλθαν την περασμένη εβδομάδα και θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2025, με παρόμοια απόφαση για τα αυγά και τη ζάχαρη να αναμένεται την Παρασκευή.
Η ΕΕ ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Η εκ νέου επιβολή δασμών υπογραμμίζει πόσο δύσκολες θα είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Κιέβου.
Η Ουκρανία είναι μια γεωργική δύναμη που μπορεί να παράγει τρόφιμα πιο φθηνά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα εξακολουθούσε να είναι ο κύριος δικαιούχος των γεωργικών επιδοτήσεων – μια θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή η Γαλλία.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να μειώσουν όλους τους δασμούς και τις ποσοστώσεις στις εισαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας τον Ιούνιο του 2022, τέσσερις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, προκειμένου να ενισχύσουν τα έσοδα του Κιέβου και να βοηθήσουν τις προμήθειες να φτάσουν σε πελάτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η αντίδραση των αγροτών
Όμως, μέσα σε λίγους μήνες, αγρότες στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και άλλες γειτονικές χώρες παραπονέθηκαν ότι ο πλεονασμός των ουκρανικών εισαγωγών τους απομάκρυνε από την αγορά. Οι χώρες αυτές επέβαλαν μονομερώς εμπάργκο σε πολλά προϊόντα, επιτρέποντάς τους να εισέρχονται μόνο για περαιτέρω διαμετακόμιση, κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ νωρίτερα φέτος επέκτειναν το καθεστώς ελεύθερων συναλλαγών μέχρι το 2025, αλλά εισήγαγαν επιφυλάξεις ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των αγροτών. Το μπλοκ πρόκειται να επαναφέρει τους δασμούς στα πουλερικά, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βρώμη, τον αραβόσιτο, το μέλι και τα πλιγούρια της Ουκρανίας εάν οι ποσότητες υπερβαίνουν τον μέσο μέσο όρο των εισαγόμενων το 2022 και το 2023.
Η βρώμη έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, με περισσότερους από 6.440 τόνους να έχουν εισαχθεί από την 1η Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον Taras Kachka, εμπορικό εκπρόσωπο της Ουκρανίας, οι δασμοί ήταν σύμφωνοι με την τρέχουσα συμφωνία, αλλά ότι η κυβέρνησή του ήταν σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για να τους βελτιώσει. «Στόχος είναι να αρθούν όλα τα διμερή εμπόδια που δεν συνάδουν με τη συμφωνία», είπε στους FT.
ΠΗΓΗ: ot.gr