Στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής συζητήθηκαν οι δύο προτάσεις που έκανε ο Νίκος Δένδιας για τον εξοπλισμό της χώρας μας με 20 F-35 καθώς και τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ναυπήγησης της φρεγάτας Constellation.
Τι θα κερδίσει η χώρα μας εάν ολοκληρωθούν αυτές οι δύο συμφωνίες; Τα F-35 θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της πολεμικής αεροπορίας. Τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά θα φορέσουν το ελληνικό εθνόσημο κοντά στο τέλος της δεκαετίας (2028-29), θα εισάγουν την Πολεμική Αεροπορία σε μια νέα εποχή και την Ελλάδα σε ένα κλειστό κλαμπ χωρών.
Το F-35 διαθέτει χαρακτηριστικά stealth που καθιστούν το ίχνος του σχεδόν αόρατο στα εχθρικά ραντάρ. Αυτό του επιτρέπει να εισέρχεται και να επιχειρεί σε εναέριο χώρο χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τα συστήματα αεράμυνας. Είναι πολλαπλού ρόλου, παντός καιρού και μπορεί να φέρει σε πέρας αποστολές κρούσης και αναγνώρισης. Ολα αυτά τα πετυχαίνει διότι είναι η πιο σύγχρονη πτητική πλατφόρμα της Δύσης, αλλά τα όπλα του είναι μια κρίσιμη παράμετρος.
Οι φρεγάτες Constellation και η ιδιαιτερότητα της συμφωνίας
Πέρα από τα F-35 στη Βουλή έφτασε και το θέμα της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation. Πρόκειται για την αμερικανική παραλλαγή της ιταλικής FREMM με την χώρα μας να εντάσσεται στο πρόγραμμα έχοντας την προοπτική απόκτησης 7 τέτοιων φρεγατών με την συμμετοχή της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας.
Εδώ υπάρχει και η σημαντική ιδιαιτερότητα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νίκος Δένδιας η χώρα μας πρόκειται να αποκτήσει φρεγάτες τέτοιου τύπου οι οποίες θα είναι με ειδικές προδιαγραφές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν 20 πλοία αυτού του τύπου με το πρώτο να πέφτει στο νερό το 2028 ενώ για την χώρα μας αποτελεί ένα στοίχημα με ορίζοντα δεκαετίας. Το κόστος μιας τέτοιας φρεγάτας ανέρχεται περίπου στα 1,2 δισ. δολάρια.