Ένα ακόμη καλοκαίρι είναι εδώ και αναμένεται, εκτός από ιδιαιτέρως θερμό, να είναι και πλούσιο σε θεάματα. Τόσο εντός όσο κι εκτός Αττικής, τα ανοιχτά θέατρα έχουν την τιμητική τους, φιλοξενώντας πλήθος παραστάσεων.

Η γκάμα των επιλογών είναι μεγάλη: αρχαίο δράμα αλλά και κωμωδία, παγκόσμια αριστουργήματα αλλά και νέα έργα. Εμείς παρόλα αυτά ξεχωρίσαμε  κάποια από αυτά που δεν θα θέλαμε να χάσουμε με τίποτα.

50 Χρόνια, Μια Νύχτα

Φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών

Μισός αιώνας έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973. Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο, η παράσταση «50 χρόνια, μια νύχτα» επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της οριακής αυτής στιγμής από τη σκοπιά του θεάτρου. Ο παλλόμενος λόγος αληθινών πρωταγωνιστών ζωντανεύει μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες φοιτητών, μαθητών αλλά και απλών πολιτών ‒ άλλες δημοσιευμένες, άλλες συλλεγμένες στο πλαίσιο της δραματουργικής έρευνας· πολιτών που πήραν μέρος, ηθελημένα ή άθελά τους, στο δράμα της Ιστορίας ο καθένας από τη δική του θέση.

Ενώνοντας παλαιότερες και νεότερες γενιές ηθοποιών, η παράσταση συνθέτει το παζλ αυτού του «ρευστού, βίαιου και χωρίς συγκεκριμένο περίγραμμα» γεγονότος σε μια συλλογική αφήγηση που γίνεται πρώτη ύλη για ένα πολύτιμο μάθημα θεάτρου και οδηγός στην αναζήτηση του νοήματος της Δημοκρατίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάνος Καρατζογιάννης.

Από 26/06 έως 29/06/2024 στην Πειραιώς 260. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τα Σκυλιά

Φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών

Έχοντας κερδίσει το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό κοινό με την απολαυστικά καυστική «Δημοκρατία του Μπακλαβά», ο Ανέστης Αζάς επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με ένα πρωτότυπο κείμενο που συγγράφουν και πάλι με τον Γεράσιμο Μπέκα και τον Μιχάλη Πητίδη. Το έργο είναι εμπνευσμένο, αυτή τη φορά, από τους Όρνιθες του Αριστοφάνη. Μόνο που αντί για πουλιά, μια ομάδα «σκύλων» εμφανίζεται στη σκηνή ως άλλος Χορός αρχαίας κωμωδίας. Με αφετηρία μια αληθινή ιστορία από το πρόσφατο αστυνομικό δελτίο και όχημα τη μέθοδο του θεάτρου ντοκιμαντέρ, αναπτύσσεται στη σκηνή μια πολιτική αλληγορία γύρω από το ζήτημα της κοινωνικής βίας που εκδηλώνεται, ολοένα και περισσότερο, εναντίον των πλέον αδύναμων.

Από 19/07 έως 21/07/2024 στην Πειραιώς 260. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Όρνιθες 

Μετά τους «Πέρσες» και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» ο Αρης Μπινιάρης καταπιάνεται πρώτη φορά με την αρχαία κωμωδία και επιστρέφει με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Στην κορυφαία αυτή κωμωδία, αν και η πλοκή είναι φανταστική, η θεματική είναι αληθινή και ουσιώδης. Οι «Όρνιθες» παρουσιάζουν μια καινούρια αρχή, η οποία πρέπει να γίνει έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, μακριά από τον κορεσμό, την παρακμή και τη διαφθορά.

Η σκηνοθεσία του Αρη Μπινιάρη αξιοποιεί το στοιχείο της τελετουργίας με στόχο να αναδειχθούν οι αλληγορικές προεκτάσεις του αριστοφανικού έργου, ενώ η μουσική και η κίνηση τοποθετούν στο επίκεντρο της παράστασης την ανθρώπινη κατάσταση, τη μεταμόρφωση και την αποκατάσταση μιας κοσμικής δικαιοσύνης. Τους ρόλους του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη αναλαμβάνουν ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου.

Διάρκεια Περιοδείας: Από 12/07 έως 21/07. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πλούτος

Φωτ.: Mike Rafail

Το Κρατικο Θεατρο Βορειου Ελλαδος παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» σε μετάφραση-ελεύθερη απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024. Ο Πλούτος παρουσιάστηκε το 388 π.Χ., σε μια εποχή που η αθηναϊκή οικονομία είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα μετά την ήττα του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Ο Γιάννης Κακλέας αναμετριέται με την ουτοπία του συγγραφέα, φέρνοντας επί σκηνής διλήμματα και προβληματισμούς που επιμένουν στον χρόνο. Στον ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Δάσους στις 3 και 4 Ιουλίου για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 19 και 20 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Διάρκεια περιοδείας: Από 03/07 έως 14/09. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι

Μετά τις αριστουργηματικές «Τρεις αδερφές» (2018), που θα μας μείνουν αξέχαστες λόγω της εξ ολοκλήρου απόδοσης του τσεχοφικού έργου στη νοηματική γλώσσα, ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που τον σύστησε στο ελληνικό κοινό. Ο γνωστός για την ποιητική σκηνοθετική ματιά του  σκηνοθέτης θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια με το έργο «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη,  μια διεθνή παραγωγή του Φεστιβάλ σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Σπουδαίοι/ες Έλληνες και Ελληνίδες ηθοποιοί απαρτίζουν τον θίασο, δίνοντας σάρκα και οστά στο κορυφαίο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Σχεδιασμένη αποκλειστικά για το αργολικό θέατρο, η πολυαναμενόμενη αυτή παραγωγή ενώνει δημιουργικά γι’ άλλη μια φορά έναν ξένο σκηνοθέτη με την ελληνική σκηνή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ και το πνεύμα της εξωστρέφειας που επιδιώκεται συνειδητά τα τελευταία χρόνια.

Στις 05/07 και 06/07 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ικέτιδες

Φωτ.: Γιώργος Καλφαμανώλης

Οι «Ικέτιδες» είναι το πρώτο και το μοναδικό έργο που έχει διασωθεί από την τετραλογία του Αισχύλου «Δαναΐδες». Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του στην Επίδαυρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν την εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου, με τη σκηνοθετική υπογραφή της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννας Κάλμπαρη.

Επιθυμώντας να επανασυστήσει  στο κοινό τον εν πολλοίς άγνωστο μύθο των Δαναΐδων αλλά και το συναρπαστικό κείμενο του μεγάλου τραγωδού, η παράσταση έρχεται να μιλήσει για την ενηλικίωση και τη λαχτάρα κάθε ανθρώπου για ελευθερία και δικαιοσύνη, θίγοντας μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η προσφυγιά και η έμφυλη βία, που απασχολούν το ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό αυτό έργο. Η Λένα Παπαληγούρα και Λουκία Μιχαλοπούλου μαζί με τους Γιάννη Τσορτέκη και Άκη Σακελλαρίου, συνθέτουν το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό σύνολο μιας παράστασης που σηματοδοτείται από την επιστροφή της κορυφαίας Ελληνίδας τραγωδού Λυδίας Κονιόρδου στο αργολικό θέατρο.

Διάρκεια περιοδείας: Από 21/07 έως 28/08. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οκτώ Γυναίκες

Φωτ.: Πάνος Γιαννοκόπουλος

Οκτώ γυναίκες βρίσκονται αποκλεισμένες σε ένα απομονωμένο σπίτι με αφορμή μια οικογενειακή συνάντηση. Ξαφνικά έρχονται αντιμέτωπες με έναν φόνο για τον οποίο είναι όλες ύποπτες. Στην προσπάθεια να εξιχνιάσουν το έγκλημα και να αποδείξει κάθε μια την αθωότητά της, έρχονται στην επιφάνεια ακόμα και τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά τους.

Η διάσημη αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ελλάδα για να προσφέρει άφθονες δόσεις γέλιου, μυστηρίου και ανατροπών, σε ένα ρεσιτάλ ερμηνειών από μια αχτύπητη γυναίκεια dream team (Υρώ Μανέ, Γιώτα Φέστα, Τάνια Τρύπη, Φωτεινή Ντεμίρη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ευγενία Ξυγκόρου, Μαρίζα Τσάρη) και σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Βράχων κι έπειτα βγαίνει σε θερινή περιοδεία με 26 στάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Διάρκεια περιοδείας: Από 15/07 έως 07/09. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αμλετ

Φωτ.: Ελίνα Γιουνανλή

Με όχημα τη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, ο Θέμης Μουμουλίδης επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του μνημειώδους έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με μια ομάδα σημαντικών ηθοποιών, με επικεφαλής τον Αναστάση Ροϊλό, που φέτος κέρδισε το βραβείο Χόρν, στον ρόλο του Άμλετ. Η τραγωδία του τραγικού πρίγκηπα της Δανίας διαδραματίζεται σε έναν σκηνικό χώρο-θεατρική μηχανή στην οποία ενσωματώνονται όλα τα τεχνολογικά μέσα μιας παράστασης που παρακολουθεί το γκρέμισμα ενός κόσμου ανίκανου να υπακούσει σε κανόνες και ηθική. Ο Σαίξπηρ αναθέτει στον Άμλετ να «στήσει» μια παράσταση μέσα στην παράσταση, ώστε θεατές και πρωταγωνιστές της τραγωδίας να βιώσουν, μέσα από τον μεγεθυντικό φακό της σκηνής, το μέγεθος της παρακμής.

Διάρκεια περιοδείας: Από 29/06 έως 13/08. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μια άλλη Θήβα

Φωτ.: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Η μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, μετά από μία ακόμα σεζόν με αλλεπάλληλα sold out, βγαίνει σε περιοδεία με περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Μια σύγχρονη σπουδή στην ανδρική ταυτότητα, την καταπίεση, τη βία και το έγκλημα, την τιμωρία και τις διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα και στην ίδια τη δημιουργική διαδικασία της τέχνης του θεάτρου, με αναφορές στο μύθο του Οιδίποδα αλλά και στο «Εγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογέφσκι. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναδεικνύει το πολυεπίπεδο αυτό έργο του γαλλο-ουρουγουανός Σέρχιο Μπλάνκο, που αποτελεί μία από τις πιο δυνατές σύγχρονες φωνές του ισπανόφωνου θεάτρου, με μια σκηνοθεσία που επαινέθηκε ιδιαίτερα από την κριτική και το κοινό για τον εξαιρετικό ρυθμό και την υποβλητική της ατμόσφαιρα.

Διάρκεια περιοδείας: Από 01/07 έως 13/08. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αίας

Φωτ.: Ελίνα Γιουνανλή

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη με τον Μιχάλη Σαράντη και τον Απόστολο Χαντζαρά που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι με μια περιοδεία που περιλαμβάνει σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας, ενώ ο  Απόστολος Χαντζαράς συνομιλεί μαζί του ζωγραφίζοντας, μπροστά στα μάτια των θεατών.

Ο Αίαντας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί. Η περιοδεία της παράστασης ξεκινά από το Δημοτικό θέατρο «Δημήτρης Κιντής» στην Ηλιούπολη στις 14 Ιουλίου και συνεχίζει με δεκάδες ακόμα σταθμούς.

Διάρκεια περιοδείας: Από 14/07 έως 13/09. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Κατά φαντασίαν ασθενής

Την εκρηκτική κωμωδία του Μολιέρου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» σκηνοθετούν και διασκευάζουν φέτος το καλοκαίρι ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας.  Μετά από τον «Δον Ζουάν» το 2009 στο Εθνικό Θέατρο και τον «Ταρτούφο» το 2016, συνεχίζουν τη μελέτη τους πάνω στον κορυφαίο Γάλλο δραματουργό, ο οποίος, μέσα πάντα από το πρίσμα της κωμωδίας φώτισε τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, κατανόησε την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και δημιούργησε χαρακτήρες με οικουμενική εμβέλεια και έργα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα. Η παράσταση, που θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποτελεί την ένατη συνσκηνοθεσία του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια.

Διάρκεια περιοδείας: Από 08/07 έως 12/09. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι Παίχτες

Φωτ.: Χρήστος Συμεωνίδης

Μετά από δύο χρονιές, με γεμάτα θέατρα χειμώνα – καλοκαίρι, και μετά από ένα χρόνο απουσίας, «Οι Παίxτες» του Ν.Β. Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, επιστρέφουν για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων σε ανοιχτά θέατρα. Ο Γιάννης Νιάρρος,  ο Βασίλης Μαγουλιώτης,  ο Ηλίας Μουλάς,  ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, ο Θανάσης Δήμου, ο Γιώργος Τζαβάρας κι ο Γιώργος Μπουκαούρης συναντιούνται επί σκηνής και πάλι, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό, για μερικά ακόμη ξέφρενα ταξίδια στον κόσμο της μπλόφας και του ρίσκου σ’ αυτήν την αξέχαστη κωμωδία αδρεναλίνης. Ζωντανή μουσική,  απρόσμενοι αυτοσχεδιασμοί και ξέφρενο χιούμορ σε μια παράσταση – οφθαλμαπάτη,  μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων, για την τέχνη της εξαπάτησης. Παράσταση ή πραγματικότητα, ηθοποιός ή ρόλος, θύτης ή θύμα, αλήθεια ή ψέμα, όλα συγχέονται και τελικά, το μόνο που μένει είναι το παιχνίδι.

Για 9 παραστάσεις από 08/07 έως 19/07. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ηρακλής Μαινόμενος

Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα

Στο εμβληματικό αλλά σπάνια παιζόμενο αυτό έργο του, ο Ευριπίδης βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Σε αυτό το πιο σκοτεινό και συνάμα πιο ανθρώπινο έργο του ο μεγάλος τραγικός ποιητής φωτίζει το ανεπαρκές της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά σε μια ανώτερη δύναμη – είτε αυτή έχει τη μορφή μιας καθεστωτικής Τυραννίας, είτε των ίδιων των θεών – που καταρρίπτει την ανθρώπινη βούληση και την εξαφανίζει στην ανυπαρξία. Η σφοδρή κριτική του Ευριπίδη για την απουσία της Δημοκρατίας και την εγκατάλειψη των Θεών, γίνεται, παραστασιακά, μια κραυγή απόγνωσης του ανθρώπου μπροστά στην συνειδητοποίηση της αδυναμίας του.

Μετά την πρεμιέρα της στο Κηποθέατρο Παπάγου, η παράσταση θα ταξιδέψει σε περισσότερους από 40 σταθμούς και θα επιστρέψει στο τέλος Αυγούστου στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Καραντζά, ένας σπουδαίος θίασος με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιώργο Γάλλο, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννη Κλίνη, Αινεία Τσαμάτη, Νίκο Μήλια, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Θανάση Ραφτόπουλο, Αντώνη Αντωνόπουλο, καθώς και τον διαπρεπή μουσικό Φώτη Σιώτα σε εξέχοντα ρόλο επί σκηνής, μας βυθίζει στην υπαρξιακή αγωνία της εμβληματικής τραγωδίας του Ευριπίδη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά.

Διάρκεια Περιοδείας: Από 05/07 έως 13/09. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.