Πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Λουίς Αρτσε βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βολιβία, σύμφωνα με αναφορές.

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τεθωρακισμένα να εισέρχονται στο κυβερνητικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος της χώρας κάνει λόγο για «παράτυπες κινητοποιήσεις» μονάδων του στρατού σε ανάρτησή του στο Χ.

«Καταγγέλλουμε τις παράτυπες κινητοποιήσεις ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού. Η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή», ανέφερε στο μήνυμά του ο Αρτσε.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στρατιωτικά οχήματα είχαν πάρει θέσεις στην πλατεία Μουρίγιο, την κεντρική πλατεία της Λα Πας όπου υπάρχουν κυβερνητικά κτίρια, παραμένει όμως ασαφές πόσοι στρατιώτες παίρνουν μέρος σε αυτό το κίνημα. Άλλοι στρατιώτες έχουν μπει από τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου και σημειώνονται συμπλοκές με την αστυνομία.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, που δημοσίως έχει διαφωνήσει με τον Άρτσε, αναφέρει σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Χ ότι οι υποστηρικτές του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία.

Επίσης, κατηγορεί τον στρατιωτικό στρατηγό, Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, ότι προσπαθεί να οργανώσει πραξικόπημα. «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους», υπογραμμίζει.

«Θα αποκαταστήσουμε την πατρίδα»

Ο ηγέτης του πραξικοπήματος, ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, δήλωσε μπροστά από την έδρα της Βουλής, ότι «η κινητοποίηση όλων των στρατιωτικών μονάδων» αποσκοπεί στο να εκφραστεί η ενόχληση «για την κατάσταση στη χώρα».

«Φτάνει πια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Θα αποκαταστήσουμε την πατρίδα», τόνισε σε δηλώσεις του και σημείωσε ότι «θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο».

Η ΕΕ καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μήνυμά του καταδικάζει «κάθε απόπειρα παραβίασης της συνταγματικής τάξης στη Βολιβία και ανατροπής δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων».

Επίσης, η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, η οποία εκτελεί χρέη προσωρινού προέδρου της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), ανακοίνωσε έκτακτη συνάντηση των ηγετών των χωρών του οργανισμού μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία.