Σε αναβρασμό βρίσκεται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν μετά την τοποθέτηση ενός πρώην μοντέλου που φέρεται να είναι Ρώσος «πράκτορας επιρροής» στη θέση της συμβούλου ασφαλείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει η Telegraph, η τοποθέτηση της Ταμάρα Βολοκχόβα, 34 ετών, προκαλεί ιδιαίτερη αμηχανία στο ακροδεξιό κόμμα, επειδή έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει στους μετανάστες διπλής υπηκοότητας να λαμβάνουν κρατικές θέσεις-κλειδιά, αν έρθει στην εξουσία.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης την Τρίτη, λίγες μέρες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, ο Τζόρνταν Μπαρντέλα αναρωτήθηκε σκωπτικά «Θα βάζατε έναν Γαλλο-Ρώσο επικεφαλής ενός πυρηνικού εργοστασίου; Δεν νομίζετε ότι αυτό είναι ένα θέμα εθνικού ενδιαφέροντος;», με τον εν ενεργεία Πρωθυπουργό της χώρας Γκαμπριέλ Ατάλ να του απαντάει κατονομάζοντας την Ταμάρα Βολοκχόβα, μοντέλο από τη Μόσχα που έγινε σύμβουλος ασφαλείας του RN στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ έχει διατελέσει και προσωπική βοηθός της Λεπέν.

Η κ. Βολοκχόβα έγινε πολίτης της Γαλλίας το 2020, παρά τη διαρροή έκθεσης από την DGSI (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας) που την κατονομάζει ως ύποπτη «πράκτορα επιρροής» που εργάζεται για τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μπαρντέλα του απάντησε πως σε αυτή την περίπτωση «δεν μιλάμε για πυρηνικό εργοστάσιο».

Η πρόταση νόμου για τους πολίτες με διπλή υπηκοόητα

Νωρίτερα το 2024, η κ. Λεπέν δημοσίευσε μια πρόταση νόμου που θα εμπόδιζε τους κατόχους διπλής υπηκοότητας να κατέχουν ένα ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας στο δημόσιο.

Τέτοια νομοσχέδια θα μπορούσαν τώρα να περάσουν εάν το RN –που προηγείται στις δημοσκοπήσεις– πάρει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.

Μάλιστα, ο Ζεράλ Νταρμανέν, γάλλος υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε την Τετάρτη ότι η προτεινόμενη πολιτική του RN θα «διχάσει το έθνος».

Η κ. Λεπέν, η οποία επισκέφθηκε προσωπικά τον Πούτιν στη Μόσχα το 2017, έχει επικριθεί εδώ και καιρό για την υποστήριξή της προς τη Ρωσία. Το κόμμα της έλαβε δάνειο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ (5 εκατομμυρίων λιρών) από ρωσική εταιρεία το 2014, το οποίο έκτοτε έχει αποπληρωθεί.

Απαντώντας το 2022 στους ισχυρισμούς ότι το RN είναι στενά συνδεδεμένο με το καθεστώς της Μόσχας, η κ. Λεπέν δήλωσε: «Δεν έχω καμία φιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο συνάντησα μια φορά στη ζωή μου. Δεν έχω καν οικονομικούς δεσμούς μαζί του».