Θα είναι σήμερα η πρώτη, ενδιαφέρουσα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, μετά τις ευρωεκλογές, τον «μίνι ανασχηματισμό» (ας τον ονομάσω έτσι) και την απώλεια ενός εκατ. ψήφων από το κυβερνών κόμμα. Ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ ακονίζουν τα ξίφη τους, έτοιμοι όπως μαθαίνω να καταγγείλουν πολιτικές και αποφάσεις, άλλοι να παραμείνουν, όπως θα δείτε πιο κάτω, σιωπηλοί και άλλοι να επιτεθούν φραστικά, όχι στον Πρωθυπουργό, αλλά σε στενούς συνεργάτες του.

Έτοιμος ωστόσο να τους απαντήσει είναι και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος, μου λένε ότι το τριήμερο ετοίμαζε την ομιλία του. Εκείνο που πρόλαβα να μάθω είναι ότι θα πει στους βουλευτές που ετοιμάζονται να καταγγείλουν ότι η ΝΔ πηγαίνει προς κέντρο και τούτο: «Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε κέντρο. Μόνον μπροστά» και θα τους υπενθυμίσει ότι την τελευταία πενταετία έγιναν αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις και η ΝΔ με την πολιτική της νίκησε σε όλες».

Και αμέσως μετά θα τους δείξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η παράταξη, υπενθυμίζοντας στους πάντες την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ (που φέρει την υπογραφή του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή) που λέει ότι «ο δικός μας δρόμος δεν πάει ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε κέντρο, αφού η παράταξη δεν βάζει ταμπέλες». Αλλά τώρα μεταξύ μας το 41% στη ΝΔ ποιος τότε το έδωσε; Δεν το έδωσε το κέντρο, όπως θα που πολλοί βουλευτές (ίσως και ο Πρωθυπουργός);

***

Η σιωπή των βουλευτών

Για μια κατηγορία – κατά τις πληροφορίες του ΒΗΜΑτοδότη – βουλευτών της ΝΔ θα έχει πάντως η στάση τους μεγάλο ενδιαφέρον, στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ. Αλλά για ποια κατηγορία βουλευτών γίνεται λόγος;

Είναι οι γαλάζιοι εκπρόσωποι οι οποίοι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν στη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα. Πηγές μιλάνε για βουλευτές που το Μαξίμου επικοινώνησε μαζί τους (κυρίως ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης που διατηρεί άμεσες επαφές) και τους εξήγησε τους λόγους μη αξιοποίησής τους, δίχως όμως να κλείνει διαύλους επικοινωνίας, καθώς κι εκείνους που σταθμίζουν την κατάσταση και επιφυλάσσονται για το φθινόπωρο χωρίς βιασύνη.

Η στήλη, λοιπόν, είναι σε θέση να γνωρίζει πως οι Δημήτρης Μαρκόπουλος, Μακάριος Λαζαρίδης και ίσως ο Χρήστος Μπουκώρος δεν θα λάβουν το λόγο καθώς κρίνουν πως προηγούνται συνάδελφοι με εκφρασμένες δημόσια διαφορές ως προς την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Όπως ακούστηκε να λέει σε πηγαδάκι βουλευτής αυτής της κατηγορίας «δεν μπορεί μέχρι και στις Ευρωεκλογές να στηρίζω πολιτικές και ξαφνικά να βγω και να τις αδειάζω. Χρόνο έχουμε για να διαφωνήσουμε αργότερα». Να που ορισμένοι έχουν μυαλό λοιπόν, αν και τίποτα δεν σημαίνει πως εντός του Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρξει αλλαγή πλεύσεως.

***

Πλατφόρμες

Πάντως, μαθαίνω πως δεν λείπουν κι εκείνοι που πλέον δεν βλέπουν με καλό μάτι τα όσα συμβαίνουν στην «κεντρώα» ΝΔ και μιλούν σχεδόν ανοικτά ακόμα και για τη δημιουργία δεξιάς πλατφόρμας. Σε πηγαδάκια αναφέρεται πως «αν δεν μας θέλουν, μήπως πρέπει κι εμείς να αρχίσουμε να μην τους θέλουμε» κάνοντας αναφορές σε ένα και μόνο πρόσωπο. Τον Μεσσήνιο Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος να μην το ξεχνάμε θα μιλήσει την 1η Ιουλίου μαζί με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σε παρουσίαση βιβλίου.

Κάτι που αγχώνει το Μαξίμου, και τούτο γιατί προ των ευρωεκλογών, υπήρξαν αντιρρήσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών για το πώς γίνεται η προσέγγιση με την Τουρκία, για το Κυπριακό και για την οικονομία.

***

Ενσυναίσθηση

Από τα βέλη όσων αντιδρούν, μου λένε πως δύσκολα θα ξεφύγει σήμερα και ο Άκης Σκέρτσος. Νέο σημείο αντίδρασης είναι η ανάρτηση του προ ημερών όπου υποστήριξε διαδικτυακά πως η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα. Πολλοί βουλευτές έλεγαν πως ο κεντρώος συνεργάτης του πρωθυπουργού αποδεικνύει πως έχει «χαμηλή πολιτική ενσυναίσθηση» και πως δεν είναι δυνατό με μια τέτοια ανάρτηση να λέει στους πολίτες πως λίγο – πολύ έσφαλαν για την ψήφο διαμαρτυρίας τους στις Ευρωεκλογές.

***

Τώρα που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για το μαύρο χρήμα…

Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε υποθέσεις. Μίλησε για μαύρο χρήμα στον ΣΥΡΙΖΑ (επί εποχή; Αλέξη Τσίπρα) και δεν πρόκειται να κλείσει τόσο εύκολα αυτή η υπόθεση. Δεν είναι μόνον ότι άνοιξε (εκεί που δεν το περίμενα κανείς) πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τους πρώην και νυν προεδρικούς, είναι ότι άνοιξε και παρτίδες (ας μου επιτραπεί αυτή έκφραση) και με την Δικαιοσύνη. Γιατί οι εισαγγελείς και οι δικαστές όταν ακούν «μαύρο χρήμα», δεν μένουν ασυγκίνητοι. Καλούν πρόσωπα και ζητούν αποδείξεις. Και αλλοίμονο εάν βρεθούν αποδείξεις ή πάλι εάν δεν βρεθεί τίποτα.

Ίσως μερικοί σκεφτούν (και πολύ κάνουν να σκέφτονται έτσι) ότι ο Κασσελάκης το κάνει επίτηδες. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Τη στιγμή που η ΝΔ (και η κυβέρνηση) ταλανίζεται με το ένα εκατ. ψήφους που έχασε στις ευρωεκλογές και κατέβηκε στο ποσοστό του 28%, να βγαίνει ο Κασσελάκης και να κάνει λόγο για μαύρο χρήμα στα ταμεία του κόμματος και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κυβερνητικό πρόγραμμα. Αν εκεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κάνουν επίτηδες και θέλουν να διαλύσουν τα πάντα, αφήνοντας τον Κυριάκο να τρέχει μόνος του, καλά να πάθουν. Τώρα αν ο Κυριάκος χωρίς αντίπαλο τερματίσει… δεύτερος θα είναι και αυτός άξιος της μοίρας του.

Αλλά μη νομίζετε ότι μόνον ο Κασσελάκης δημιουργεί χάος στον ΣΥΡΙΖΑ και κατ΄επέκταση στην κεντροαριστερά. Είναι και ο ναύαρχος Αποστολάκης ο οποίος επιβεβαίωσε όσα είπε ο αρχηγός του: «Ξέρετε κανένα κόμμα που δεν έχει μαύρα;», είπε ο βουλευτής και πρώην υπουργός, και συνέχισε: «Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός». Αρα, θα ερωτούσα εγώ με κάποια αφέλεια, και ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα;

Και ο Τσίπρας, θα πείτε θα μείνει σιωπηλός; Γιατί, όπως ξέρετε σε θέματα ηθικής τάξης δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Τον κατηγόρησες; Τον πρόσβαλες; Θα επιτεθεί εναντίον σου ακάθεκτος. Έτσι μην εκπλαγείτε εάν ο Τσίπρας εμφανιστεί. Όχι βεβαίως μόνο μέσω διαρροών ή κύκλων από το περιβάλλον του. Διότι άλλο να λέει το περιβάλλον «είναι εξοργισμένος ο Αλέξης», κι άλλο να βγει ο πρώην πρωθυπουργός και να «καταχεριάσει» τον Stefanos.

***

Μπορεί και στις φυλακές της Αλβανίας να ορκιστεί ευρωβουλευτής Μπελέρης;

Τελικά το αλβανικό εφετείο αποφάσισε να παραμένει στη φυλακή έως τον Οκτώβριο ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής και εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να ορκισθεί τον Ιούλιο στο Στρασβούργο ως ευρωβουλευτής, αλλά θεωρητικά θα μπορέσει να ορκιστεί μέσα στις φυλακές. Δεν υπάρχει νόμος που το απαγορεύει. Το δικαστήριο, βλέπετε, αποφάσισε να διατηρήσει την πρωτόδικη ποινή των 24 μηνών.

Να υπενθυμίσω ότι ο Φρέντι Μπελέρης καταδικάστηκε τόσο πρωτόδικα όσο και σε δεύτερο βαθμό για ενεργητική δωροδοκία. Εάν η εφετειακή απόφαση μείωνε την ποινή του σε 20 μήνες ή λιγότερο, τότε θα τον άφηναν άμεσα ελεύθερο. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την άσκηση των καθηκόντων του. Μόλις αφεθεί τον Οκτώβριο ελεύθερος θα οδεύσει προς ευρωκοινοβούλιο, ως μέλος της ευρωομάδας της ΝΔ.

***

Στα χρόνια της Οξφόρδης…

Τα χρόνια τους στην Οξφόρδη θυμήθηκαν χθες κατά την ιδιαίτερα εγκάρδια συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αμερικανός Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Cory Booker. Οι δύο άνδρες συνέπεσαν στην Αγγλία τη διετία 1992-1994 όταν φοιτούσαν και οι δυο στο φημισμένο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε το Διδακτορικό του στο Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ ο Cory Booker ήταν φοιτητής Ιστορίας, κάνοντας μάλιστα χρήση της υποτροφίας Rhodes Scholarship, η οποία απολαμβάνει μεγάλου κύρους στις ΗΠΑ.

***

Μετά τα F-35 κλειδώνουν και οι φρεγάτες Constellation

Σας έγραψα χθες ότι την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, έρχονται τα αεροσκάφη F-35 (και κλειδώνουν οριστικά). Μαθαίνω όμως ότι μαζί με τα F-35, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας θα φέρει προς συζήτηση/ έγκριση και τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα Constellation.

Δηλαδή τις αμερικάνικες φρεγάτες που θα αποκτήσει το ναυτικό των ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον και επιθυμεί η χώρα μας να συμμετάσχει ως εταίρος, με πρόθεση να παραλάβει μέχρι και 7 πλοία (με τη ναυπήγησή τους μάλιστα εδώ στην Ελλάδα).

***

Μία νέα πιλότος στα μαχητικά παίρνει σήμερα το ξίφος της

Αν δείτε σήμερα στον Αττικό ουρανό να πετούν σε σχηματισμούς μαχητικά αεροσκάφη θα πρέπει να ξέρετε πως είναι τιμητικές πτήσεις. Και τούτο γιατί σήμερα ορκίζονται, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας οι νέοι Ανθυποσμηναγοί!

Οι νέοι πιλότοι μας που θα συνεχίσουν επάξια την παράδοση των Ελλήνων «Φαντομάδων» και θα οδηγήσουν την Πολεμική μας Αεροπορία στην stealth τεχνολογία (λόγω των F-35). Πληροφορούμαι δε ότι μεταξύ των νέων Ανθυποσμηναγών υπάρχουν και 6 γυναίκες, εκ των οποίων 1 ιπτάμενη, 2 μηχανικοί, 2 ελεγκτές αέρος και 1 μηχανικός ηλεκτρονικός. Να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας και «ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ»!

***

Το κατώφλι του Αρείου Πάγου πέρασε ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Σε κατάθεση ως… μάρτυρας κλήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση ο άλλοτε γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών (και του Predator) στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου καλεί μάρτυρες καθώς βρίσκεται λίγο πριν να ολοκληρώσει την έρευνα του και να συντάξει το σχετικό πόρισμα, το οποίο θα υποβάλλει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη η οποία και θα αποφασίσει τελικά για την υπόθεση.