Έντονες εσωκομματικές σεισμικές δονήσεις καταγράφονται στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αδιανόητη – όπως χαρακτηρίζεται από ιστορικά στελέχη της Αριστεράς – κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να πει ότι ο δικός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μαύρα χρήματα.

Η ένταση στο παρασκήνιο είναι μεγάλη και φούντωσε ακόμα περισσότερο όταν αιφνιδιαστικά νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ανακοινώθηκε το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της ιστορικής εφημερίδας Αυγής που συντρόφευε επί δεκαετίες μέλη και στελέχη και είχε την δική της παρουσία στο πεδίο των ΜΜΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά είναι ένα ηφαίστειο αυτή τη στιγμή που προκαλεί συνεχείς εκρήξεις και μια από αυτές ήταν το κείμενο παρέμβαση των μελών του κόμματος Αντώνη Κοτσακά, Διονύση Τεμπονέρα και Χάρη Τσιοκα που έδειξε την πόρτα της εξόδου.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ένταξη σε ένα πολιτικό φορέα γίνεται σε τρία πεδία: ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά. Με αυτή την παρέμβαση μας καθιστούμε σαφές οι υπογράφοντες ότι αποχωρούμε από το Οργανωτικό σκέλος(για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»)» αναφέρουν τα τρία μέλη του κόμματος και συμπληρώνουν, αφού υπογραμμίζουν την ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικής διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα: «Παραμένουμε όμως στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτά έχουν καθοριστεί διαχρονικά με τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων(διατηρώντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης).

Η αποχώρηση των τριών

Ιδιαίτερα αιχμηροί οι Δ. Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Αντ. Κοτσακάς, πρώην πρόεδρος επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Χ. Τσιόκας, μέλος οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -ΚΕ υπογραμμίζουν στο κείμενο τους που θα κατατεθεί στην ΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για «τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ».

Το κλίμα είναι βαρύ ειδικά μετά και την αναφορά του Ευάγγελου Αποστολάκη, του πιο στενού συνεργάτη του Στ. Κασσελάκη, που είπε πως σε όλα τα κόμματα υπάρχουν μαύρα χρήματα.

Βουλευτές ζητάνε να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να μιλήσουν καθώς την περασμένη εβδομάδα έκανε ομιλία μόνο ο Στ. Κασσελάκης και ουδείς άλλος, ενώ εκκρεμεί και η συνεδρίαση της ΚΕ.

Η ηγετική ομάδα όμως παρά τις αντιδράσεις εμμένει στη γραμμή της και μεταδίδει πως ο Στ. Κασσελάκης που βρίσκεται ακόμα στις ΗΠΑ, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και σπάει αυγά και παράλληλα δείχνει την αποφασιστικότητα του να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος.

Μόνο που και ο Οδυσσέας κατά την μυθολογία είχε τον Ασκό του Αιόλου για να φθάσει στην Ιθάκη και αντί για το πετύχει άμεσα βρέθηκε αλλού περιπλανώμενος επί χρόνια και με πολλές ταλαιπωρίες. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα του Ασκού του Αιόλου φέρνει φουρτούνες στον Στ. Κασσελάκη και στην ομάδα του καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον πολλά μέτωπα.

Και το βασικότερο όλων είναι αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα και τα όσα έχει πει ο Στ. Κασσελάκης σε σημείο που όπως γνωρίζει το Βήμα ο πρώην Πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος.