Ο Χάρης Δούκας ήταν το πιο εκκωφαντικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στο Μέγαρο Μαξίμου στις δημοτικές εκλογές. Ανεξαρτήτως, λόγων και συγκυρίας, το πλήγμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε και προσωπικά χαρακτηριστικά.

Την Τρίτη, από το γραφείο του δημάρχου Αθηναίων, έφυγε ένα άλλο μήνυμα. Είχε κατεύθυνση τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Δούκας κατέθεσε μια πρόταση-οδικό χάρτη για τις εσωκομματικές κάλπες. Ζήτησε η ανάδειξη για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠαΣοΚ να γίνει στις 3 και 10 Νοεμβρίου. Η κίνηση αιφνιδίασε τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και πολλά στελέχη του κόμματος. Η υποψηφιότητα του κ. Δούκα έχει προεξοφληθεί.

Με την επιστολή του, στον γραμματέα του κόμματος, επί της ουσίας, την ανακοίνωσε. Μένει, πια, το τυπικό της υπόθεσης.

Ένας ακήρυχτος «πόλεμος»

Αυτό το διάστημα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ακήρυχτος πόλεμος. Τι είναι αυτό που οδήγησε τον δήμαρχο Αθηναίων να πάρει την απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠαΣοΚ; Είναι η πίστη του ότι μπορεί να διευρύνει την επιρροή του κόμματος και να το κάνει οδηγό των εξελίξεων στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς; Είναι, η πεποίθηση ότι η σημερινή ηγεσία έχει δείξει τα όρια των δυνατοτήτων της; Είναι μια υπέρμετρη φιλοδοξία που οδηγεί σε βιαστικές κινήσεις; Είναι, τελικά, ένα ρίσκο, μια κίνηση που μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ; Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος ερρίφθη. Οι πρώτες αψιμαχίες με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι καταγεγραμμένο γεγονός. Το ραντεβού, την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, είναι η επόμενη στάση.

Στην περίπτωση που, κατά τη συνεδρίαση, ο Ν. Ανδρουλάκης παρουσιάσει ένα χρονικό πλάνο για την διαδικασία εκλογής το πιθανότερο είναι ο κ. Δούκας να ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητα του.

Το παρασκήνιο μιας υποψηφιότητας

Όλα ξεκίνησαν από το βράδυ των ευρωεκλογών όταν ο κ. Δούκας έλαβε αρκετά τηλεφωνήματα από στελέχη του ΠαΣοΚ. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε ήδη ανοίξει θέμα εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Όσοι τον παρότρυναν επιχειρηματολογούσαν λέγοντας ότι μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα μπορούσε να πετύχει την προσέγγιση του ΠαΣοΚ με στελέχη και τον κόσμο της αριστεράς ενώ στεκόταν και στην υψηλή δημοφιλία που, σύμφωνα με τις μετρήσεις, έχει στη βάση της ΝΔ;

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη. Πώς μπορεί να συμβιβαστεί η ιδιότητα του δημάρχου Αθηναίων με αυτή του προέδρου ενός πολιτικού κόμματος; Και πως θα πεισθεί κόσμος της Αθήνας, ότι η πόλη δεν θα εγκαταλειφθεί στην περίπτωση που ο κ. Δούκας εκλεγεί; Πάνε μαζί το rebranding που επιχειρείται στην Αθήνα και το restarting στο ΠαΣοΚ;

Ο δήμαρχος Αθηναίων εμφανίζεται πεπεισμένος ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό το ΠαΣοΚ κινδυνεύει με μια στασιμότητα που θα το οδηγήσει σε πολιτική παράλυση. «Λένε ότι είναι πολύ νωρίς για μένα αλλά το θέμα είναι να μην φτάσουμε στο σημείο να λέμε είναι πολύ αργά για το ΠαΣοΚ» αναφέρει σε συνομιλητές του.

Στο επιτελείο του, εκτιμούν ότι έχουν απαντήσει στις αιτιάσεις που δέχεται ο κ. Δούκας για τον λίγο χρόνο παραμονής στο δήμο, για το αν μπορεί ένας δήμαρχος να είναι, ταυτόχρονα και αρχηγός κόμματος, για το αν η απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠαΣοΚ δείχνει καιροσκοπισμό. Όπως αναφέρουν, στην Αθήνα το νερό έχει μπει στο αυλάκι, το εξάμηνο αυτό έχει γίνει έργο μεγαλύτερο από αυτό που είχε δρομολογηθεί ολόκληρη τη θητεία Μπακογιάννη. Και σημειώνουν ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα προσώπων όπως ο Ρέντσι στην Ιταλία που ήταν και δήμαρχος και αρχηγός κόμματος.

Τα κεντροαριστερά σενάρια

Υπάρχει ένας αστικός μύθος που θέλει την υποψηφιότητα του κ. Δούκα ενταγμένη στο πλαίσιο των κινήσεων για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και συνδεδεμένη με την προσπάθεια επαναφοράς του Αλέξη Τσίπρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο.

Στην Πλατεία Κοτζιά έχουν μια άλλη ανάγνωση. Ότι η κατάσταση που υπάρχει στο ΠαΣοΚ, η αίσθηση ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από ένα μικρομεσαίο κόμμα, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί δύο πρόσωπα. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί συντηρεί την πολιτική του ηγεμονία αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα που θέλει να εμφανιστεί ως το πρόσωπο που θα ενώσει την Κεντροαριστερά. Οι συνεργάτες του κ. Δούκα τονίζουν ότι όλα αυτά τα κεντροαριστερά σενάρια και ειδικά αυτά που αφορούν το ρόλο του κ. Τσίπρα ανατρέπονται από την ύπαρξη ενός ισχυρού ΠαΣοΚ που μπορεί να συσπειρώσει τη βάση του χώρου. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο, όπως επισημαίνεται με έμφαση «βολεύονται από την στασιμότητα». Δεν τους βολεύει μια νέα αρχή για το ΠαΣοΚ. Λέγεται μάλιστα, σε πείσμα των σεναρίων, ότι η σχέση του Α. Τσίπρα με τον δήμαρχο Αθηναίων δεν είναι και τόσο θερμή μετά την εκδήλωση της πρόθεσης από τον κ. Δούκα να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠαΣοΚ.

Η στήριξη του Μ. Χριστοδουλάκη

Και τα κουκιά; Ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα έχει επιπτώσεις στο όποιο πολιτικό κεφάλαιο που αποκτήθηκε μετά την εκλογική νίκη στην Αθήνα; Οι εσωκομματικές διαδικασίες λίγη σχέση έχουν με τις εθνικές και τις τοπικές κάλπες. Το εκλογικό σώμα που θα πάρει μέρος στην εκλογή νέου αρχηγού είναι απροσδιόριστο. Δεν είναι λίγοι όσοι ανασύρουν στη σκέψη τους τις πρώτες εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Τότε ο Σταύρος Θεοδωράκης πρόεδρος του Ποταμιού και ο Γιώργος Καμίνης με θητεία στο δήμο της Αθήνας δεν κατάφεραν, καν, να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Αν η ιστορία επαναληφθεί; Οι συνθήκες, λένε οι συνεργάτες του δεν είναι οι ίδιες. Ήταν, τότε, άλλη η δυναμική της Φώφης Γεννηματά στην οποία χρεωνόταν η πρωτοβουλία για την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ και άλλη σήμερα η δυναμική του Νίκου Ανδρουλάκη.

Aπό την Τετάρτη το πρωί, η υποστήριξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη στην υποψηφιότητα Δούκα είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί νέες ισορροπίες στην αφετηρία της κούρσας για την ηγεσία. Ανακατεύει την εσωκομματική τράπουλα. Ο νεαρός βουλευτής του ΠαΣοΚ διαθέτει απήχηση στη βάση του κόμματος και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούσαν ότι στην περίπτωση που θα ήταν υποψήφιος θα ελάμβανε ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό. Η παρουσία του κ. Χριστοδουλάκη δίπλα στον δήμαρχο Αθηναίων και το κάλεσμα σε συμπόρευση λειτουργεί ενισχυτικά για την υποψηφιότητα και το αφήγημα του κ. Δούκα. Ότι μπορεί να αθροίσει δυνάμεις. Μένει να πείσει για αυτό και την κοινωνία. Και σε πρώτη φάση όσους θελήσουν να λάβουν μέρος σε μια ακόμα διαδικασία εκλογής αρχηγού στο ΠαΣοΚ.