«Αριστερά χωρίς φωνή», γράφει το σημερινό απεργιακό πρωτοσέλιδο της Αυγής, στο οποίο αναγράφεται η ανακοίνωση των εργαζομένων για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς, μετά από απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ κυριαρχεί ένα εύγλωττο σκίτσο που απεικονίζει κάποιον που πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο στέκεται.

Οι εργαζόμενοι στο απεργιακό τους φύλλο μιλούν για «ξαφνικό θάνατο» και καταγγέλλουν την αιφνιδιαστική αναστολή του ημερήσιου φύλλου. Στο ίδιο απεργιακό πρωτοσέλιδο, επισημαίνουν ότι από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της εφημερίδας και μέχρι σήμερα, μόνο την περίοδο της δικτατορίας η Αυγή δεν κρεμόταν στα περίπτερα, ενώ επίσης σχολιάζουν πως «ο χώρος της Αριστεράς θα μείνει χωρίς καθημερινή εφημερίδα σε ένα τοπίο ενημερωτικής μονοφωνίας».

Η απόφαση της Συνέλευσης των εργαζομένων στην Αυγή

Στη συνέλευση που ακολούθησε της απόφασης για αναστολή της εφημερίδας, οι εργαζόμενοι μιλούν για πολιτική απόφαση, αποφάσισαν την κυκλοφορία του απεργιακού πρωτοσέλιδου και 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Παρασκευή με στόχο να μην κυκλοφορήσει το κυριακάτικο φύλλο της Αυγής ενώ προγραμματίζουν νέα συνέλευση για σήμερα το μεσημέρι, Τετάρη 26 Ιουνίου.

Οι εργαζόμενοι με ψήφισμα που συνέταξαν ζητούν την αναστολή του «λουκέτου», διασφάλιση των θέσεων εργασίας και καταβολή δεδουλευμένων – τους χρωστούν δεδουλευμένα τριών μηνών – ενώ σήμερα θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιπλέον ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ψήφισμα

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης Εργαζόμενων της Αυγής:

«Ξαφνικός θάνατος»

Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της Αυγής στην οδό Δεληγιώργη, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά διαβούλευση, μας ανακοινώθηκε ότι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας της Αριστεράς που εκδίδεται από το 1952 δεν θα κρεμιέται πλέον στα περίπτερα. Η μόνη άλλη περίοδος που συνέβη αυτό ξανά ήταν μία και γνωστή στην ιστορία: στη χούντα.

Ένας φανταστικός τίτλος ενός πρωτοσέλιδου της καθημερινής ΑΥΓΗΣ που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ ξανά θα έγραφε για έναν ”ξαφνικό θάνατο βασισμένο στο δόγμα του ΣΟΚ”.

Εκπρόσωπος της Διοίκησης επικαλέστηκε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του ισχυρού μετόχου του ΣΥΡΙΖΑ ως λόγο για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, ενημερώνοντας συγχρόνως πως προς το παρόν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το Κυριακάτικο φύλλο. Κανένας οικονομικός απολογισμός, καμία παρουσίαση στοιχείων, κανένας σχεδιασμός ή σχέδιο βιωσιμότητας.

Σαν τα 20 λεπτά, όσο χρόνο κράτησε η ενημέρωση του εκπροσώπου της διοίκησης, να ισούνται με τα 72 χρόνια της βαριάς ιστορίας της ΑΥΓΗΣ

Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της αριστεράς, είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμέσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα.

Απέναντι στο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα με βαριά συναίσθηση της ιστορίας μας οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26/06, με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης.

Την ίδια στιγμή, ζητάμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων μας που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Καλούμε τους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας, τον κόσμο της αριστεράς, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τους ανέργους να σταθούν αλληλέγγυοι/ες και να στηρίξουν τον αγώνα που ξεκινάμε για την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 25.06.2024».

Έντονη διαμαρτυρία ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει την απόφαση «ξαφνικό θάνατο» και ζητά από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της και να διαβουλευτεί με τους εργαζόμενους, ενώ χαρακτηρίζει πλήγμα για τον κλάδο και την πολυφωνία το λουκέτο στην καθημερινή έκδοση της εφημερίδας της Αριστεράς.

Όπως αναφέρει, «αυτός ο «ξαφνικός θάνατος» αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων.

Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και κατά το παρελθόν αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων και τα όποια σχέδια αναστολής της έκδοσης ματαιώθηκαν.

Η διακοπή της καθημερινής έκδοσης του ιστορικού εντύπου, στο οποίο υπηρέτησαν κορυφαίοι συνάδελφοι και πολιτικοί προερχόμενοι από την Αριστερά, αποτελεί πλήγμα για τον Κλάδο και τραυματίζει την πολυφωνία στην Ενημέρωση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της, να διαβουλευθεί με τις ενώσεις και τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων».