5 το πρωί: Στα «χαρακώματα» Ανδρουλάκης-Δούκας – Η καταδίκη Μπελέρη – Παραλίγο τραγωδία με Canadair

Ανεβαίνει ο πολιτικός «πυρετός» στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την επιστολή Δούκα για εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβριο, με το ΠαΣοΚ να αντιδρά κάνοντας λόγο πέρι βιασύνης του δημάρχου Αθηναίων.

1

Πόλεμος Ανδρουλάκη - Δούκα για τις εκλογές στο ΠαΣοΚ

  • Η πρόταση Δούκα: Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, σε σχέση με τις εσωκομματικές κάλπες στο ΠαΣοΚ. Όλα ξεκίνησαν χθες όταν ο Δήμαρχος Αθηναίων με επιστολή του ζήτησε οι εσωκομματικές εκλογές να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος 10 Νοεμβρίου.
  • Η απάντηση του ΠαΣοΚ: Άμεση ήταν η απάντηση του ΠαΣοΚ, καθώς κύκλοι του κόμματος σχολίασαν δεικτικά πως η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος και πρότειναν στον κ. Δούκα να συμμετάσχει «στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠαΣοΚ που θα συνεδριάσει ως γνωστόν την Κυριακή 30 Ιουνίου για να αποφασίσει τον οδικό χάρτη».
  • Ο Μαραθώνιος: Στην ανακοίνωση του το ΠαΣοΚ ανέφερε επίσης πως «εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β΄γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος». Το επιτελείο του Δημάρχου Αθηναίων, απάντησε άμεσα, τονίζοντας: «Σας ενημερώνουμε ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας στην κεντροαριστερά διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου του 2017, την ημέρα δηλαδή του Μαραθωνίου. Στις εκλογές αυτές συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης ως υποψήφιος. Όντως, λοιπόν, η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος».
2

Παραμένει στη φυλακή ο Μπελέρης - Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

  • Η απόφαση: Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας και ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του Αλβανικού δικαστηρίου.
  • Η δήλωση: Σχολιάζοντας την απόφαση σε βάρος του, μέσα από τη φυλακή, ο κύριος Μπελέρης δήλωσε πως «η απόφαση του Εφετείου ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου είχαν σχεδιαστεί σε κάθε βήμα από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό. Έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα». «Έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα», προσθέτει.
  • Η αντίδραση: Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού ΥπΕΞ, όπου σε ανακοίνωση του ανέφερε πως «η απόφαση του Εφετείου Τιράνων για τον Φρέντι Μπελέρη επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της Ελλάδας για το κράτος δικαίου και την προστασία των μειονοτήτων στην Αλβανία».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Παραλίγο τραγωδία με Canadair στην Ναυπακτία

  • Η αυτοθυσία του πιλότου: Σε ένα πεύκο προσέκρουσε πυροσβεστικό αεροσκάφος κατά την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε χθες στην Ναυπακτία. Ο πιλότος πραγματοποίησε με αυτοθυσία μια ριψοκίνδυνη ρίψη νερού αγγίζοντας κυριολεκτικά την κορυφή πεύκου. Ευτυχώς, κατάφερε να κρατήσει το αεροσκάφος σε ισορροπία, χωρίς να σημειωθεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός.
  • Το λαβωμένο φτερό: Λίγες ώρες μετά το συμβάν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας δημοσίευσε φωτογραφία με το «λαβωμένο» φτερό του Canadair, εξαίροντας τις ικανότητες των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας που δίνουν καθημερινά μάχη με τις φλόγες.
  • Μνήμες από την πτώση στην Κάρυστο: Το παραλίγο ατύχημα ξύπνησε μνήμες της πτώσης του Canadair στην Κάρυστο πέρυσι τον Ιούλιο όταν έχασε τον έναν του πλωτήρα λόγω πρόσκρουσης σε δέντρο. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους δυο πιλότοι.
4

Σκηνές χάους και βίας στην Κένυα εξαιτίας φορολογικού νομοσχεδίου

  • Τι συνέβη; Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Κένυας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των σχεδιαζόμενων φορολογικών αυξήσεων, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο. Μερικοί διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, με τις αστυνομικές αρχές να ανοίγουν πυρ, σκοτώνοντας αδιευκρίνιστο αριθμό διαδηλωτών. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Κένυας κάνει λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς.
  • Διεθνής έκκληση: Σε κοινή ανακοίνωση τους περισσότερες από δέκα δυτικές χώρες εκφράζουν τη λύπη και ανησυχία τους για τα βίαια γεγονότα στην αφρικανική χώρα, με τον ηγέτη της κενυατικής αντιπολίτευσης να ζητά τον άμεσο τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και ΟΗΕ απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση
  • Τι είπε ο Ρούτο: Σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Κρατικό Μέγαρο, ο Ρούτο δήλωσε ότι θέτει «υπό προειδοποίηση όσους σχεδίασαν, χρηματοδότησαν και υποκίνησαν τη βία και την αναρχία», χαρακτηρίζοντας τις χθεσινές διαμαρτυρίες ως «γεγονότα προδοσίας». Παράλληλα, υποστήριξε την εμπλοκή του στρατού, καθώς επρόκειτο για μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης ασφαλείας».
5

Πρώτη στον όμιλο του EURO η Αυστρία

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις