Την 20η Ιουλίου, την αποφράδα ημέρα για τον ελληνισμό, με τη συμπλήρωση 50 ετών από την βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, τόσο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένονται για διαφορετικούς όμως λόγους ο καθένας και χωρίς βεβαίως να συναντηθούν, στην Κύπρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Κύπρου να βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συμμετέχει στα πανηγύρια που θα οργανωθούν στα κατεχόμενα για να γιορτάσουν την εισβολή και από το 1974 και εντεύθεν κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια παρουσία στο πολύπαθο νησί και των δυο, ο ένας στις ελεύθερες περιοχές και ο άλλος στα κατεχόμενα, προφανώς και πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν έχει ξαναγίνει. Και κυρίως μετά τι μορατόριουμ που αποφασίστηκε για τις δύο χώρες και τις συνομιλίες για την θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, που θα παραστεί σε εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή του 1974. Έως τώρα η Αθήνα έστελνε είτε τον υπουργό Άμυνας είτε τον υπουργό Εξωτερικών ή τον Πρόεδρο της Βουλής. Και τούτο είναι προφανώς άξιο αναφοράς καθώς θα γίνει για πρώτη φορά. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση, το βράδυ της 20ης Ιουλίου, στην οποία κεντρικός ομιλητής είναι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, θα στείλει μηνύματα ενόψει της συμπλήρωσης μισού αιώνα κατοχής αλλά και επειδή ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, ενδεχομένως και πριν την επέτειο.

Στα κατεχόμενα τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση και θα εκφωνήσει ομιλία στη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος. Θα έχει ενδιαφέρον αυτό που θα πει ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κατεχόμενα. Ενδείξεις- σκοπίμως προφανώς- από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχουν, ωστόσο, είναι σαφές πως λόγω της χρονικής συγκυρίας ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης αναμένεται ότι προβεί σε εξαγγελίες, που θα αφορούν και το μέλλον του ψευδοκράτους.

***

Ο πατέρας κομμουνιστής, ο γιος κεντρικός τραπεζίτης

Είχε πολύ ενδιαφέρον η ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μεσούντος του καύσωνα. Είχε ενδιαφέρον γιατί ήταν ανθρώπινη. Δεν είχε καμία σχέση με το σκληρό πρόσωπο ενός τραπεζίτη, έτσι όπως τον είχαν περιγράψει κατά καιρούς διάσημοι συγγραφείς, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, εξηγώντας μάλιστα και τι δουλειά κάνει ένας οικονομολόγος, γιατί του αρέσουν τα αστεία, ποιο βιβλίο ήταν αυτό που του άλλαξε τον επαγγελματικό προσανατολισμό και το πιο συγκινητικό μίλησε για τον πατέρα του, ένα αριστερό, έναν κομμουνιστή που βρισκόταν σε… ημιεξορία. Κουμουνιστής πατέρας, κεντρικός τραπεζίτης ο γιος, με σπουδές στην Οξφόρδη, αντιμετωπίζοντας την τρόικα, ως υπουργός Οικονομικών, κερνώντας τον σκληρό Τόμσεν σουβλάκι και σούσι, στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών.

Μα πιο πολύ στάθηκε στον πατέρα του, τον Θανάση:

«Ο πατέρας μας αριστερός, κρυβόταν. Μεγαλώσαμε καλά βέβαια γιατί ήταν ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος, ένας πολύ καλός λογιστής και έτσι δεν στερηθήκαμε τίποτα μπορώ να πω, αλλά μάθαμε για τις πολιτικές του δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της Αντίστασης πολύ μετά. Ο ίδιος δεν μιλούσε. Ενώ εμείς είχαμε σπίτι εξοχικό στη Γλύφα Φθιώτιδας που εκεί είχε γεννηθεί ο μπαμπάς μας, πολλές φορές πηγαίναμε στη Μήλο διακοπές και μετά από πολλά χρόνια κατάλαβα γιατί πηγαίναμε, γιατί ο πατέρας μου ήταν σε ημιεξορία και δούλευε εκεί στα ορυχεία λογιστής και πηγαίναμε με τη μητέρα μου για να τον δούμε. Και μετά από πολλά χρόνια το κατάλαβα γιατί πηγαίναμε στη Μήλο». Και συνέχισε μιλώντας για τον πατέρα του:

«Ήταν ένας άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα, με πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Επομένως όλοι ήμασταν στην αριστερά τότε ιδεολογικά, αν και εγώ δεν τάχθηκα ποτέ σε κόμμα, σε κανένα κόμμα δεν τάχθηκα. Ήμουνα πολύ ανεξάρτητος για να ενταχθώ, αλλά εντάξει ιδεολογικά είμαστε προς τα εκεί, προς την αριστερά πάντα».

***

Την Πέμπτη κλειδώνει η προμήθεια των F-35

Την προσεχή Πέμπτη, στην Επιτροπή Εξοπλισμών θα κλειδώσει η προμήθεια των 20 F-35. Εκείνη την ημέρα αναμένεται να έρθει προς έγκριση στην ειδική επιτροπή της Βουλής η επιστολή προσφοράς και αποδοχής (LOA) της αμερικανικής κυβέρνησης για το ελληνικό αίτημα που αφορά στην προμήθεια μίας πολεμικής Μοίρας F-35. Τι είδους όμως F-35; Η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει μία Μοίρα F-35, τα οποία θα παραληφθούν στη διαμόρφωση Block 4, του τελευταίου δηλαδή εκσυγχρονισμένου τύπου των F-35, που ξεπερνά κάποιες «ασθένειες» της αρχικής παραγωγής . Το κόστος αναμένεται να αγγίξει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την προμήθεια 20 μαχητικών, την εν συνεχεία υποστήριξή τους, την εκπαίδευση χειριστών και τεχνικών, την βιβλιογραφία και την κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών ασφαλείας στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, η οποία θα αποτελεί τη βάση των ελληνικών F-35.

Τα ελληνικά F-35 (παρά τις όποιες καθυστερήσεις) βρίσκονται στην 8η σειρά παραγωγής από την κατασκευάστρια εταιρία και ο χρόνος παράδοσης δεν αλλάζει. Τα πρώτα θα παραδοθούν το 2028. Έτσι με τα Rafale, τα F-16 Viper και τα στελθ μαχητικά 5ης γενιάς F-35 η αεροπορική υπεροχή της χώρας μας στην περιοχή γίνεται ακόμα πιο αισθητή.

***

Κι όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ συνεργάστηκαν

Το φαινομενικά ήρεμο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος γέννησε διάφορες ειδήσεις που έκαναν τα τηλέφωνα να πάρουν φωτιά. Όπως η αιφνιδιαστική κοινή παρέμβαση του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη και της πρ. ευρωβουλευτή και υπουργού του ΠαΣοΚ Κατερίνας Μπατζελή. Σε κοινό τους άρθρο με τίτλο «Κλιματική κρίση: Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά» τα δύο κορυφαία στελέχη θέτουν τους όρους για ενδεχόμενη συμπόρευση των «προοδευτικών – δημοκρατικών δυνάμεων» στην χώρα μας με παραδείγματα απ’ την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και αναφορά στην κλιματική κρίση. Για να καταλήξουν με νόημα: «Στο νέο συντηρητικό πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, με την προστασία του περιβάλλοντος να επισκιάζεται από άλλες γεωστρατιωτικές προτεραιότητες, είναι ευθύνη των προοδευτικών – δημοκρατικών δυνάμεων να συνεργάζονται και να αξιώνουν κάθε φορά ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές και την κοινωνία, μακριά από περιχαρακώσεις και εγωισμούς για όσα (πολλά) μπορούν να ενώσουν. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την κοινωνία σύμμαχο, είναι ένα μόνο απ’ αυτά και μπορεί να αποτελέσει τον ασφαλέστερο οδικό χάρτη της συνεργασίας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς». Απ’ ό,τι φαίνεται η «Ευρωπαϊκή Πτέρυγα» των δύο κομμάτων τάσσεται αναφανδόν υπέρ της (εκλογικής και όχι μόνο) σύγκλισης.

***

Η ευρωβουλευτής Μελέτη πήρε θέση για τον ξυλοδαρμό από τον Λύτρα

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελεονώρα Μελέτη θέλησε να κάνει τη δική της τοποθέτηση, για την πολύκροτη υπόθεση ξυλοδαρμού της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον Απόστολο Λύτρα. Επεσήμανε ότι όλη η προσοχή του κόσμου πρέπει να δοθεί στο θύμα.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να ακουστεί η ψυχική ανθεκτικότητα της 37χρονης δικηγόρου. Πιο συγκεκριμένα η Ελεονώρα Μελέτη έγραψε στο Instagram: «Για ακόμα μια φορά εστιάζουμε στον θύτη. Τι είπε, πού πήγε, τι έκανε, εάν καταστρέφεται. Ενώ η προσοχή όλη θα έπρεπε να είναι στο θύμα (και στα λοιπά θύματα). Όχι όμως με πρόθεση εύπεπτου κουτσομπολιού, αλλά με ορμή την ενσυναίσθηση. Και να ακουστεί και λίγο η ψυχική ανθεκτικότητα της γυναίκας αυτής. Γιατί έχει δύναμη. Σαν αυτή που πρέπει να αποκτήσουν και άλλες, που ενώ είναι στη θέση της, συνεχίζουν να “πέφτουν” από τις σκάλες, γιατί δεν έχουν δύναμη να τις ανέβουν και δεν ξέρουν πώς και πού να την αποκτήσουν. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι το μεγαλύτερο όπλο ενάντια σε κάθε μορφή βίας».

***

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και οι Αμερικανοί

Υπήρξαν το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων ότι οι Αμερικανοί θέλουν να δημιουργήσουν μια βάση στην Κύπρο. Τα δημοσιεύματα αυτά τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρινε σκόπιμο να τα διαψεύσει, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Και τούτο γιατί στην Κύπρο λειτουργεί την Επισκοπή, σε κυρίαρχο δηλαδή βρετανικό έδαφος, αεροπορική βάση, στην οποία μπορούν να σταθμεύουν και αμερικανικά αεροσκάφη, όποτε το θελήσουν. Όχι μόνον να σταθμεύουν αλλά και να επιχειρούν από την Επισκοπή, την στιγμή που μπορεί να βρίσκεται στην Κύπρο, αλλά, σύμφωνα με τις συμφωνίες της Ζυρίχης, αποτελούν κυρίαρχο βρετανικό έδαφος. Συνεπώς γιατί οι Αμερικανοί να δημιουργήσουν βάση, αφού στην ουσία την έχουν;