Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, Θωμαή Μενδρινού, μίλησε στο cityhub για το τομέα ευθύνης της και τον ρόλο που διαδραματίζει στην συνολική ανάπτυξη του νησιού.

 Πόσο καθοριστικό είναι για έναν περιφερειακό Δήμο να αναπτύσσει πολιτιστική δραστηριότητα. 

Η πολιτιστική δραστηριότητα είναι απαραίτητο, αναπόσπαστο και κομβικό τμήμα των συνολικών δραστηριοτήτων κάθε Δήμου, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για Δήμο με πλούσια ιστορία και ανάπτυξη, όπως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Το νησί μας έχει καταφέρει διαχρονικά να έχει ένα πλούσιο ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα όπου μέσα από αυτό προβάλλονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του έναντι άλλων προορισμών.

Η πόλη μας είναι ένα υπαίθριο μουσείο γεμάτη από νεοκλασικά κτίρια που μαρτυρούν την τεράστια ιστορία του τόπου. Η Σύρος είναι το νησί των αντιθέσεων, ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου, ο λόφος που έσωσε χιλιάδες Συριανούς από πειρατικές επιδρομές μαρτυρά μια άλλη εποχή. Τα γραφικά χωριά μας τα οποία μένουν αναλλοίωτα από την τουριστική ανάπτυξη. Ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει μια πολυπολιτισμική εμπειρία η οποία θα του μείνει αξέχαστη.

Θεωρείτε πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε επίπεδο κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ή χρειάζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για αυτό; 

Για να είναι σε θέση ένας Δήμος να εξελιχθεί σε βαθμό που να καταστεί σημείο αναφοράς σε οποιονδήποτε τομέα, πρώτα απ’ όλα χρειάζεται σταθερή πολιτική βούληση που δεν εξαντλείται μέσα στα όρια μιας δημοτικής αρχής, για τον σκοπό αυτό χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες που απαιτούν κάποιο βάθος χρόνου. Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων πραγματοποιούμε πάνω από 19 φεστιβάλ και η δραστηριότητα των πολιτιστικών μας συλλόγων είναι αξιοθαύμαστη. Αν κάποιος δει το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου μας «Σύρος Πολιτισμός 2024» θα καταλάβει γιατί το νησί αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτιστική του δραστηριότητα. Μη ξεχνάμε πως η Σύρος είναι ο γενέθλιος τόπος του μεγάλου Μάνου Ελευθερίου και του Μάρκου Βαμβακάρη.

Ο περιορισμός αν όχι οι ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους πόσο δυσχεραίνουν το έργο μιας δημοτικής αρχής και ειδικά ενός νησιωτικού Δήμου; 

Οπωσδήποτε το έργο μιας δημοτικής αρχής δυσχεραίνεται, αφού περιορίζονται οι πρακτικές δυνατότητές της. Αναγκαστικά καταβάλλονται επιπρόσθετες προσπάθειες, δεν ξέρω αν το σωστό θα ήταν να κινείσαι ανάλογα τις δυνατότητές σου, εμείς σίγουρα ξεπερνάμε τις δυνατότητες μας διότι θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο και τους κατοίκους του. Δουλεύουμε σκληρά πέραν των αρμοδιοτήτων μας γιατί αγαπάμε αυτό που κάνουμε και όταν αγαπάς κάτι δεν υπάρχει περιορισμός, προσπαθείς πάντα πέρα από τις δυνάμεις σου για το καλύτερο.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε ποιους τομείς θα μπορούσε να εμφανίσει αναπτυξιακή τάση πέρα του τουρισμού; 

Απάντηση: Η ανάπτυξη είναι μια έννοια τόσο ευρεία, που ασφαλώς δεν περιορίζεται στα όρια ενός κλάδου, ακόμα κι αν αυτός ο κλάδος είναι ο τουρισμός που, επιπρόσθετα, εμπεριέχει και αρκετά απρόοπτα. Θεωρώ πως οι τομείς που θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο είναι στα έργα υποδομών, ψηφιακής διακυβέρνησης, αδιαμφισβήτητα στον πολιτισμό και να υποστηρίζει τον Μητροπολιτικό ρόλο που έχει στις Κυκλάδες.

Συνέντευξη από το ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ