Στα όρια τους είναι δήμαρχοι της χώρας και το φωνάζουν προς πάσα κατεύθυνση. Πέρα των δυσανάλογων ευθυνών τους σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες – κυρίως σε προσωπικό – έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη μια πρόκληση. Να συλλέξουν από κάθε σημείο των δήμων που διοικούν, τόνους οργανικών και φυτικών υπολειμμάτων που προέρχονται από τους υποχρεωτικούς καθαρισμούς – βάση νέου νόμου – των ιδιωτικών οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες αυτών. Σε πρόσφατη μάλιστα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των δημάρχων με την ηγεσία του ΥΠΕΣ, διατυπώθηκε το πρόβλημα αυτό σε όλους τους τόνους. Συμπέρασμα: Χωρίς το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα απαραίτητα μηχανήματα έργου με τους χειριστές τους, τα υπολείμματα των καθαρισμών από τα οικόπεδα απλά θα βρίσκονται διασκορπισμένα παντού. Στο cityhub, δώσαμε το λόγο στους δημάρχους, οι οποίοι εξέφρασαν την δική τους άποψη για την επικρατούσα κατάσταση για το φλέγον ζήτημα των ημερών.
Γιώργος Παναγόπουλος, Δήμαρχος Σαλαμίνας και Πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής
«Ο Δήμος μας κάνει υπερπροσπάθεια να καθαρίζει το νησί από τους μεγάλους όγκους κλαδιών και χόρτων που προέρχονται από τους καθαρισμούς των οικοπέδων λόγω της νομοθεσίας που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους. Το πρόβλημα όμως είναι τεράστιο, αφού μιλάμε για 10.000 περίπου οικόπεδα στην Σαλαμίνα. Ο Δήμος με το προσωπικό (περί τα 60 άτομα) και τα μηχανήματα που διαθέτει πέραν της περισυλλογής των οικιακών απορριμμάτων καθαρίζει τα δάση, τους δασικούς δρόμους, τους κοινόχρηστους χώρους. Είναι αδύνατον οι Δήμοι να μπορούν να απομακρύνουν έγκαιρα από τους δρόμους τους μεγάλους όγκους κλαδιών και χόρτων. Παρά το γεγονός ότι έχουμε φροντίσει με την βοήθεια του Δασαρχείου Πειραιά να διαθέτουμε χώρο προς εναπόθεση των υπολειμμάτων πρασίνου το πρόβλημα παραμένει σοβαρότατο. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι άμεσος! Δεν αρκούν τα καθαρισμένα οικόπεδα για να αποφύγουμε τις πυρκαγιές, όταν όλες αυτές οι ποσότητες κλαδιών και ξερών χόρτων βρίσκονται στους δρόμους. Είναι αναγκαία η ενίσχυση του έργου των Δήμων να μπορέσουν να απομακρύνουν τα υπολείμματα των καθαρισμών πριν είναι πολύ αργά. Οι Δήμοι παλεύουν κάνοντας υπερπροσπάθεια, όμως χρειάζονται βοήθεια!»
Ισίδωρος Μάδης, Δήμαρχος Παιανίας-Πρόεδρος ΣΠΑΥ
Στους δήμους έχει διαμορφωθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση για την οποία δεν φέρουν ευθύνη αλλά πολύ περισσότερο δεν μπορούν να τη διαχειριστούν. Ο πανικός που έχει προκληθεί στους ιδιοκτήτες οικοπέδων έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τόνων αποβλήτων τα οποία εγκαταλείπουν σε πεζοδρόμια ή γειτονικούς χώρους. Τους διαφεύγει το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει με σαφήνεια ότι οφείλουν να τα απομακρύνουν με ίδια μέσα. Προβλέπεται η χρήση ειδικού κάδου και η μεταφορά τους. Φυσικά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις τοπικές κοινωνίες στις αυθαιρεσίες ορισμένων όμως απαιτείται χρόνος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και δεν σας κρύβω πως η τακτική αυτή θα μας οδηγήσει εν τέλει στην επιβολή προστίμων. Σήμερα η αδυναμία διαχείρισης ξεπερνά τους δήμους και φτάνει μέχρι τους ΧΥΤΑ. Κάνω έκκληση σε όλους να σεβαστούν τις γειτονιές, να σεβαστούν τους διπλανούς και να μην λειτουργούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Γιάννης Π. Ζορμπάς, Δήμαρχος Αίγινας
«Ο Δήμος Αίγινας τα τελευταία πέντε χρόνια κατάρτησε και εφαρμόζει Σχέδιο ΔιαχείρισηςΑποβλήτων με 3 στρατηγικούς στόχους, τη μείωση του κόστους διαχείρισης, τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου ως προς τους πολίτες και την επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης. Με την αμέριστη βοήθεια των υπαλλήλων καθαριότητας, που πολλές φορέςυπερβάλλουν εαυτόν, καταφέραμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα και στους τρεις στόχους μας. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ορατά από άκρη σε άκρη της Αίγινας. H εφαρμογή της νομοθεσίας για τον καθαρισμό οικοπέδων, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο όγκο στον λειοτεμαχισμό των κλαδεμάτων, που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος. Παραταύτα, ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκριθούμε σε κάθε αίτημα δημότη για αποκομιδή υπολειμμάτων καθαρισμού οικοπέδων.
Η εφαρμογή της νομοθεσίας από τους δημότες είναι κάτι αισιόδοξο. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον αρχικό σχεδιασμό του νόμου, που είναι προφανές ότι ήταν ελλιπής αναφορικά με την τελική διαχείριση των κλαδεμάτων. Ο Δήμος Αίγινας καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχία του εγχειρήματος, όμως τέτοιου είδους ενέργειες για να πετύχουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της ατομικής περιουσίας κάθε πολίτη, απαιτούν προσεκτικότερο σχεδιασμό με την εμπλοκή όλων των συμμετεχόντων»
Γιώργος Κουτουζής, Δήμαρχος Πόρου
«Ο Δήμος Πόρου, με την εφαρμογή της Πυροσβεστικής Διάταξης 20/2024, καλείται, χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, όπως όλοι οι Δήμοι της χώρας να επωμιστεί, εν μέσω τουριστικής περιόδου, όχι μόνο την εκπλήρωση της διάταξης αλλά και το βάρος της αποκομιδής των υπολειμμάτων της αποψίλωσης και των καθαρισμών από τα οικόπεδα ιδιωτών. Ελλείψει έμψυχου δυναμικού και εξοπλισμού, αλλά και χώρου εναπόθεσης και θρυμματισμού των ξερών κλαριών, ο Δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Μοιραία επιβαρύνεται το δίκτυο αποκομιδής απορριμμάτων και εντέλει, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που όσο οι προθεσμίες για πρόστιμα πιέζουν, τόσο οξύνεται».
Ρεπορτάζ από το ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ