Μπορεί ένας καύσωνας να φέρει …καταιγίδες; Στην περίπτωση του πολιτικού σκηνικού, όπως διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές, είναι πολύ πιθανό. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο σε όλα τα κόμματα προμηνύουν εξελίξεις την περίοδο που θα ακολουθήσει τα μπάνια του λαού.
Το κυβερνών κόμμα έχει σταματήσει να βλέπει τον κόσμο από το ύψος του 41% και κόντυνε πολιτικά. Ο Στέφανος Κασσελάκης οδηγεί το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ σε αχαρτογράφητα και μάλλον τρικυμιώδη πέλαγα που ίσως κρύβουν και άλλη διάσπαση. Και στο ΠαΣοΚ αρχίζει η διαδικασία εκλογής αρχηγού που αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να συνοδευτεί από μια σκληρή αντιπαράθεση.
Που θα καθίσει η μπίλια; Ποια θα είναι η εικόνα του πολιτικού σκηνικού στο τέλος του χρόνου; Θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα του ή θα χρειαστεί για αυτό η ετυμηγορία μιας νέας κάλπης, σενάριο που πλέον συνυπολογίζεται στους σχεδιασμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης;
Ο Μητσοτάκης και ο (δύσκολος) δρόμος για το 2027
Οι περιπέτειες της αντιπολίτευσης κρύβουν, ως ένα βαθμό, αλλά δεν μπορούν να εμποδίσουν να βγει στην επιφάνεια ο προβληματισμός αλλά και η μουρμούρα που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ για την κακή εκλογική επίδοση. Το κυβερνών κόμμα πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη που είχε θέσει και η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις δυνάμεις του κέντρου που του προσέφεραν δύο άνετες εκλογικές νίκες χαρακτηρίζεται από μια κρίση εμπιστοσύνης. Για πρώτη φορά, μετά από καιρό, η ΝΔ ήλθε δεύτερη ανάμεσα στους ψηφοφόρους που τοποθετούν τον εαυτό τους στο κέντρο ακολουθώντας το ΠαΣοΚ.
Δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές οι βουλευτές της ΝΔ, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ εκφράζουν ανοιχτά τους προβληματισμούς τους αλλά και τις ενστάσεις τους για κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης. Με αυτή την κριτική αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να δημιουργεί συνθήκες αλλαγής του κακού κλίματος που υπάρχει. Στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν το βλέμμα τους και στην επικείμενη κοινή εμφάνιση των πρώην Πρωθυπουργών. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Περιμένουν τα μηνύματα και τις αιχμές τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδιάταξε την κυβέρνηση με στόχο να ρίξει το βάρος του στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της ΝΔ. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Αλλά είναι μια υπόθεση που, όπως λέγεται, θα κρίνει πολλά. Και, κυρίως πόσο πιο δύσβατος θα γίνει ο δρόμος για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα, τότε, ο Πρωθυπουργός, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, θα μπει στο δίλλημα της αναθεώρησης του εκλογικού του σχεδιασμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν, όπως προβλέπεται το 2027. Αλλά ήδη τα σενάρια για πρόωρες κάλπες δεν κυκλοφορούν μόνο στα γραφεία της αντιπολίτευσης αλλά και στους κυβερνητικούς διαδρόμους. Όπως εκτιμάται, είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει, όπως λένε στην αντιπολίτευση ένας εκλογικός αιφνιδιασμός μέσα στο 2024. Αλλά δεν αποκλείουν, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες το 2025. Πριν η αντιπολίτευση βρει τα πατήματα της. Και όσο η ΝΔ, παρά τα προβλήματα της, παραμένει η μόνη αξιόπιστη κυβερνητική λύση. Πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα αλλά και τις μετρήσεις της νέας πολιτικής περιόδου. Πάντως, στην παρούσα φάση, όσοι εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου (2027), λιγοστεύουν.
Ο Τσίπρας και το θολό τοπίο της Κεντροαριστεράς
Ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Τους βολεύει η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ η πολιτική αδυναμία που εκπέμπουν. Αυτή η «θαυμάσια κατάσταση» εκτιμάται ότι βολεύει και ένα άλλο πρόσωπο. Τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν χωρά στο κοστούμι του συνταξιούχου πολιτικού. Ετοιμάζει, με τρόπο μεθοδικό, την επιστροφή του εμφανιζόμενος ως το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει τα κομμάτια της Κεντροαριστεράς, ως το πρόσωπο που μπορεί να τις ξαναδώσει προοπτική εξουσίας.
Αυτό το «παιχνίδι» του κ. Τσίπρα με την Κεντροαριστερά προκαλεί αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο το ξέσπασμα του κ. Κασσελάκη και οι βολές που εξαπέλυσε εναντίον του προκατόχου του, τον οποίο πλέον θεωρεί απειλή. Το ζήτημα με τον κ. Κασσελάκη είναι ότι, όπως όλα δείχνουν σκοπεύει να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με την τακτική του σοκ. «Ετοιμαστείτε για ριζικές αλλαγές» είναι το μήνυμα που έστειλε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι ο κ. Κασσελάκης θα βάλει τα θέματα, ακόμα κα αυτό της αλλαγής ονόματος, στο τραπέζι. Και είναι εξίσου προφανές ότι η απόφαση του να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ εκ βάθρων θα φέρει σύννεφα βαριά στην Κουμουνδούρου, πιθανόν και το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης. Πολλά θα παιχτούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Ιουλίου.
Το ζήτημα για τον κ. Τσίπρα, πάντως, δεν είναι τόσο οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτές στη Χαριλάου Τρικούπη. Η αποδοχή του κ. Τσίπρα στη βάση του ΠαΣοΚ εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Η βάση του κόμματος δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς κατά την περίοδο που κυριαρχούσε εκλογικά. Είναι πολύ δύσκολο να του αναγνωρίσει ένα τέτοιο ρόλο τώρα, μετά από δύο ήττες που η μία ήταν χειρότερη από τις άλλες. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών. Από το αν η νέα ή η σημερινή αναβαπτισμένη ηγεσία του κόμματος καταφέρουν, σε πρώτη φάση, να φέρουν μια δημοσκοπική ανάκαμψη. Στην περίπτωση αυτή η ηγεσία του ΠαΣοΚ δεν έχει κανένα λόγο να προσφέρει στον κ. Τσίπρα το ρόλο που διεκδικεί για τον εαυτό της. «Δεν θα μας φορέσουν τον Τσίπρα με το ζόρι» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το ΠαΣοΚ.
Σε κάθε περίπτωση οι ζυμώσεις μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με κάθε πιθανό σενάριο, όπως αυτό του σχήματος-ομπρέλα. Αυτοτέλεια των κομμάτων και εκλογική συνεργασία με υποψήφιο Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Είναι ένα σενάριο που για πολλούς είναι μια λύση. Για άλλους, είναι ένα σενάριο που κινείται στη σφαίρα των ονείρων θερινής νυχτός. Σε κάθε περίπτωση πολλά για τις επιπτώσεις του καύσωνα που πλήττει το πολιτικό σκηνικό θα ξεκαθαριστούν μετά τις μπόρες που αναμένονται το φθινόπωρο.