Ο δεύτερος τόμος του βιβλίου «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Στρατιωτική Διπλωματική και Κοινωνική Ιστορία 1914 – 1918» συμπληρώνει το σημαντικό έργο του κορυφαίου ιστορικού Νάιαλ Φέργκιουσον. Ο πόλεμος που πλήγωσε την Ευρώπη, τα κίνητρα της έναρξης αλλά και τα καταστροφικά αποτελέσματα που άφησε πίσω του αξιολογούνται ιστορικά από τον Νάιαλ Φέργκιουσον ο οποίος δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να μελετήσει και να προβληματιστεί.
Στον Β’ τόμο της ιστορίας του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως την άφησε παρακαταθήκη για τη δική του αλλά και τις επόμενες γενιές, ο εξαιρετικός Βρετανός ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον ανασυνθέτει τα δεδομένα από την έναρξη των γεγονότων που πυροδότησαν την έκρηξη του πολέμου στην Ευρώπη. Ο συγγραφέας δεν φοβάται να αναρωτηθεί αν τα κίνητρα ήταν από την αρχή ευδιάκριτα οδηγώντας τον αναγνώστη σε μια περισσότερο κριτική προσέγγιση της ιστορίας του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο πρωτοποριακό βιβλίο του ο Νάιαλ Φέργκιουσον θέτει, μεταξύ άλλων, το ερώτημα : «Άραγε όλες οι θυσίες που έγιναν, άξιζε τον κόπο να γίνουν;», προκαλώντας την έκπληξη τόσο των αναγνωστών του όσο και των συναδέλφων του κλασσικών ιστορικών.
Για την ακρίβεια ο Νάιαλ Φέργκιουσον επιχειρεί με το βιβλίο του να κατευθύνει τους προβληματισμούς του αναγνώστη σε μια σειρά θεμάτων μεγάλης βαρύτητας.
Αντιπροσώπευαν οι Γερμανοί μια γνήσια απειλή για τις Δυνάμεις της Αντάντ; Έγινε στ’ αλήθεια δεκτή με κύματα λαϊκού ενθουσιασμού σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, η κήρυξη του πολέμου; Γιατί οι άνδρες-πολεμιστές εξακολούθησαν να μάχονται για 4 χρόνια και 3 μήνες, ενώ οι συνθήκες ζωής στα χαρακώματα ήταν τόσο άθλιες; Ποιοι πλήρωσαν το κόστος του πολέμου; Πόσο υπεύθυνες ήταν για την κατάρρευση της γερμανικής οικονομίας το 1922-23 και τον υπερπληθωρισμό οι περίφημες «επανορθώσεις» της Συνθήκης των Βερσαλιών, τις οποίες οι Γερμανοί ουδέποτε κατέβαλαν;
Το κείμενο του Νάιαλ Φέργκιουσον, με μεγάλη ευρηματικότητα, παρατηρητικότητα και αξιοποιώντας μια εκτενέστατη βιβλιογραφία (κυρίως αγγλόγλωσση, γαλλόγλωση και γερμναόγλωσση) εξετάζει όλες τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Διεισδύει στα φαινόμενα εκείνα που προκάλεσαν τη γένεση των ολοκληρωτικών ιδεολογιών και καθεστώτων της δεκαετίας του 1930, με αποκορύφωμα το ναζισμό, που προετοίμασαν την ακόμα μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή του επόμενου μεγάλου πολέμου.
Με τον Β’ τόμο που προσφέρει αυτή την Κυριακή το «ΒΗΜΑ» ολοκληρώνεται το μεγάλο έργο του σημαντικού ιστορικού Νάιαλ Φέργκιουσον, σημαντικό απόκτημα στη βιβλιοθήκη κάθε λάτρη της παγκόσμιας ιστορίας.