Σε πλήρη ανασχεδιασμό του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά σε Επιχειρήσεις» προχωρά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Έτσι, ο Οδηγός του προγράμματος, προϋπολογισμού 161,5 εκατ. ευρώ ο οποίος ήταν έτοιμος από τα τέλη του 2023, ξαναγράφεται από την αρχή, με βασική κατεύθυνση την επιδότηση μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας.
Φωτοβολταϊκά σε Επιχειρήσεις
Το πρόγραμμα των 160 εκατ. ευρώ είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά στις αρχές του 2022 από τον τότε υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος μιλώντας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε αναφερθεί σε ένα πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.
«Το σκεπτικό είναι σήμερα τελείως διαφορετικό. Το πρόγραμμα θέλουμε να χρησιμοποιηθεί μόνο για την επιδότηση μπαταριών, οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε να στηριχθεί η ενεργειακή μετάβαση. Τώρα ξεκίνησε ο επανασχεδιασμός του προγράμματος. Κεντρική ιδέα είναι οι μονάδες αποθήκευσης που θα εγκαθίστανται σε επιχειρήσεις να “τραβούν” ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο _ π.χ. το μεσημέρι, όταν η παραγωγή των ηλιακών συστημάτων είναι μεγάλη και οι τιμές χαμηλές _ προκειμένου να τη χρησιμοποιούν το βράδυ», υπογραμμίζει στέλεχος του ΥΠΕΝ.
Επιδοτήσεις για μπαταρίες
Διαφορετικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεργάζονται με κάποιο υφιστάμενο φωτοβολταϊκό πάρκο για την προμήθεια “πράσινης” ενέργειας.
Όσο για το ύψος της επιδότησης των μπαταριών, αυτό ακόμη δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στο 50%. Αυτήν την περίοδο ξεκίνησε να ξαναγράφεται από το επιτελείο του ΥΠΕΝ ο οδηγός του προγράμματος, ο οποίος αναμένεται ότι θα είναι έτοιμος στις αρχές φθινοπώρου, ώστε να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Παράλληλα, όπως επισημαίνει στον «ΟΤ» παράγοντας του υπουργείου, διερευνάται εάν η ριζική αλλαγή του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά σε Επιχειρήσεις» είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές επιταγές.
«Το ζητούμενο είναι πόση είναι η τελική εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί. Στόχος όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι να πετυχαίνουν οι ωφελούμενοι 30% μείωση των εκπομπών CO2. Οπότε θα δούμε εάν για να επιτευχθεί ο στόχος απαιτείται εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μαζί με τη μπαταρία ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση στα φωτοβολταϊκά έχει τελειώσει, όπως και για όλα τα έργα ΑΠΕ. Οπότε ακόμη κι έτσι, θα επιδοτείται μόνο η μπαταρία. Παράλληλα, θέλουμε να διερευνήσουμε, σε συνεργασία με τις εταιρείες πιστοποίησης, εάν μπορούμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία για να περιορίσουμε το κόστος, π.χ. να μην υπάρχει η ανάγκη έκδοσης πολλών ΠΕΑ (Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης) όπως σήμερα», τονίζει η ίδια πηγή.
Η αποθήκευση ενέργειας
Σύμφωνα με το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί μονόδρομο ώστε να εξασφαλιστεί η μείωση των περιορισμών έγχυσης ενέργειας από έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ως «εργαλείο» διαχείρισης της πράσινης υπερπαραγωγής και διασφάλισης της ευστάθειας του συστήματος. Παράλληλα, με τα συστήματα αποθήκευσης επιτυγχάνεται ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως άλλωστε ανέφερε και ο υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας προ ημερών στο Hydrogen & Green Gases Forum «όσο μεγαλώνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο η στοχαστικότητα του ηλεκτρικού συστήματος εντείνεται, άρα χρειάζονται περισσότερη αποθήκευση, γι΄ αυτό θα διευκολύνουμε την αποθήκευση με πολλούς τρόπους».
Το πρόγραμμα, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφορά στη χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας, με στόχο τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κατανομή των επιδοτήσεων έχει «κλειδώσει» ως εξής: 60 εκατ. για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, 60 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 40 εκατ. για την επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων.
Πηγή: ot.gr