Θέμα στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και στην ιστοσελίδα Politico αποτελεί η συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου Ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, Φρέντι Μπελέρη, του οποίου η δίκη συνεχίζεται σήμερα στις 4 μμ.
Συγκεκριμένα, το Politico φιλοξενεί δηλώσεις του Φρέντι Μπελέρη και επικεντρώνεται στη σημερινή συνέχιση της δίκης του, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τον μοναδικό φυλακισμένο Ευρωβουλευτή που εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Tο ιστορικό της υπόθεσης Μπελέρη
Τον Μάϊο του 2023, ο Μπελέρης – ο οποίος ανήκει στην ελληνική μειονότητα της περιοχής – εξελέγη δήμαρχος της παραλιακής πόλης στην αλβανική ριβιέρα μόλις δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του για εξαγορά ψήφων. Ο Φρέντι Μπελέρης νίκησε τον αντίπαλό του με 19 ψήφους, αφού φέρεται να προσέφερε 40.000 αλβανικά λεκ (355 ευρώ τότε) για να αγοράσει οκτώ ψήφους.
Αυτόν τον Μάρτιο καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Την Τρίτη θα προσέλθει στο δικαστήριο για την έφεση κατά της καταδίκης του – η οποία, όπως λέει, ήταν «ψευδής και πολιτικά υποκινούμενη».
«Δεν περιμένω ότι το δικαστικό αποτέλεσμα θα είναι δίκαιο», δήλωσε στο Politico σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη φυλακή. Πιστεύοντας ότι η δικαστής στην υπόθεσή του είναι πολιτικά διορισμένη, προβλέπει ότι ο φάκελός του θα καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
«Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, το μόνο αποτέλεσμα που θα μπορούσα να περιμένω θα ήταν η αθώωσή μου – επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν υπάρχει υπόθεση», τονίζει.
Αναζωπυρώνοντας τις εντάσεις Ελλάδας-Αλβανίας
Οι επικριτές της απόφασης να συμπεριληφθεί ο Μπελέρης στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ προέβλεψαν, σύμφωνα με το Politico, ότι η απόφαση θα πυροδοτήσει μακροχρόνια παράπονα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Παρόλο που η Αλβανία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας «πρέπει να απέχει από μέτρα που δεν συνάδουν με τα πρότυπα της ΕΕ», μεταξύ άλλων όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, τα μειονοτικά ζητήματα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, καθώς και σε τομείς που έχουν καθοριστική σημασία για το κράτος δικαίου.
Για τους Έλληνες, ο Μπελέρης ήταν θύμα κατασκευασμένων πολιτικών κατηγοριών, αλλά για τους Αλβανούς είναι μια απειλητική φιγούρα που συνδέεται με την ένοπλη εξέγερση της ελληνικής μειονότητας.
Θεωρήθηκε επίσης ευρέως ως βασικός αντίπαλος της αλβανικής κυβέρνησης σε μια μάχη για την κατάσχεση περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες γύρω από τη Χειμάρρα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο Μπελέρη θα κριθεί από τις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές της χώρας, όπως κάθε άλλος Αλβανός πολίτης. Η Αθήνα, δήλωσε ο Ράμα τον Φεβρουάριο, «κάνει την Αλβανία να μοιάζει με τη Σιβηρία και ότι κάποιος στη Σιβηρία κρατείται όμηρος από ένα αδίστακτο αιμοδιψές καθεστώς. Αν υπήρχε κάποια αλήθεια σε όλα αυτά, πιστεύετε ότι αυτή η πόλη θα σιωπούσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έλεγε λέξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ένα άλλο κράτος μέλος;».
Ο Φρέντης Μπελέρης ανέφερε τη δική του περίπτωση, μεταξύ άλλων, ως απόδειξη των προβλημάτων στο δικαστικό σύστημα της Αλβανίας. «Στην Αλβανία υπήρξε μια δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία αντί να βοηθήσει τη δικαιοσύνη την έκανε ακόμη χειρότερη. Οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Είναι σαφές ότι υπάρχει ζήτημα κράτους δικαίου στην Αλβανία».
Η Αθήνα επιμένει ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ πρέπει να σέβεται την ελληνική μειονότητα της χώρας. Το ζήτημα έχει επιβαρύνει τις σχέσεις της Ελλάδας με ορισμένους από τους συμμάχους της στην ΕΕ, ιδίως με τη Γερμανία, της οποίας ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε δημοσίως την υποψηφιότητα της Αλβανίας παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας.
Τι υποστηρίζει ο Μπελέρης
Ο Μπελέρης υπογραμμίζει ότι είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.
«Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής μειονότητας, της Αλβανίας και της Ελλάδας», δήλωσε. «[Αλλά] δεν είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Αλβανία στοχεύει σε μια ευρωπαϊκή πορεία», δήλωσε στο Politico.
Τον Νοέμβριο, η Ελλάδα προειδοποίησε σε συνάντηση πρεσβευτών της ΕΕ ότι ήταν έτοιμη να εμποδίσει την αίτηση ένταξης της Αλβανίας, εάν δεν σέβεται τα δικαιώματα του Μπελέρη.
Αλλά η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσει τους δυτικούς συμμάχους της ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να επηρεάσει την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ.
«Δεν τα καταφέραμε, γιατί είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε ο Μπελέρη. «Η δικαιοσύνη στην Αλβανία είναι ένα τεράστιο ζήτημα ως προς το οποίο οι Ευρωπαίοι κάνουν τα στραβά μάτια».
Εν συνεχεία, προσέθεσε ότι οι προτεραιότητές του ως ευρωβουλευτής θα είναι η προάσπιση του κράτους δικαίου, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Όσο όμως παραμένει στη φυλακή, ο Μπελέρης δεν θα μπορεί να ασκήσει κανένα από τα καθήκοντά του στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας και της συμμετοχής του σε επιτροπές. Ομοίως, δεν ήταν σε θέση να αναλάβει το αξίωμά του ως δήμαρχος, επειδή δεν μπορούσε να ορκιστεί όσο βρισκόταν στη φυλακή.
Οι εκλεγμένοι Ευρωβουλευτές της ΕΕ απολαμβάνουν ασυλία στις 27 χώρες-μέλη του μπλοκ – αλλά όχι σε εξωτερικές χώρες όπως η Αλβανία, καταλήγει το Politico.
Σημειώνεται ότι το Politico έχει αναδείξει επανειλημμένως την υπόθεση, αλλά και σε πρόσφατο άρθρο του για τους «33 πιο απροσδόκητους Ευρωβουλευτές», όπου και ανέφερε χαρακτηριστικά για τον Φρέντι Μπελέρη ότι «γιόρτασε την εκλογή του ως Έλληνας ευρωβουλευτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας σε φυλακή της Αλβανίας. Ο Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος της αλβανικής παράκτιας πόλης Χειμάρρα μόλις λίγες ημέρες αφότου συνελήφθη για εξαγορά ψήφων. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν αποδοκιμάσει την κίνηση ως αλβανική προσπάθεια να ματαιώσει τις πολιτικές δραστηριότητες της ελληνικής μειονότητάς της».