Ως τις 30 Ιουνίου θα διαρκέσει το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» που φέτος εστιάζει στο «Γυναικείο βλέμμα» και πραγματοποιείται από την Δευτέρα 24 Ιουνίου στον Κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου και στα Παλαιά Σφαγεία Αιγίου. Την ίδια βραδιά, στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά.

Μετά από δύο διοργανώσεις, το φετινό φεστιβάλ μεγαλώνει συγκεντρώνοντας καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και για πρώτη χρονιά, δημιουργοί που συμμετέχουν στα Διαγωνιστικά Προγράμματα, θα βρεθούν στο Αίγιο και θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους σε Q&A συναντήσεις.

Στην τελετή λήξης, την Κυριακή 30 Ιουνίου, το παρόν θα δώσει ο Αμερικανός, ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν που κατάγεται από την περιοχή, καθώς επίσης η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η σκηνοθέτις Εύα Νάθενα, το δίδυμο της κινηματογραφικής επιτυχίας «Φόνισσα» που το ίδιο βράδυ θα κατεβάσει την αυλαία του φεστιβάλ.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν 52 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, σε τέσσερα Διαγωνιστικά Προγράμματα (Διεθνές Μυθοπλασίας, Διεθνές Ντοκιμαντέρ, Διεθνές Animation, Εθνικό Σπουδαστικό), ενώ υπάρχουν αφιερώματα, με πιο ελκυστικό στο μικρού μήκους έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Οι μικρού μήκους δημιουργίες του «Lumiere et compagnie: Ulysse» (1995), «Ο καθένας και το σινεμά του: τρία λεπτά» (2007) και «Sous-ciel» (2011) θα είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, ενώ σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 21:00 θα προβληθεί «Η Εκπομπή» (1968), η πρώτη ολοκληρωμένη ταινία μικρού μήκους του Αγγελόπουλου.

Ο Αλεξάντερ Πέιν

Στις παράλληλες δράσεις ξεχωρίζει η έκθεση ζωγραφικής  «Όσα λέει η εικόνα: 20 ζωγράφοι για τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο» που εγκαινιάστηκε στα Παλαιά Σφαγεία Αιγίου το περασμένο Σάββατο 22 Ιουνίου.

Η συνεργασία του φεστιβάλ με θεσμούς, όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, το WIFT GR, η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζεται, ενώ το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Η Γενική Γραμματέας, κα Ζέφη Δημαδάμα θα παρευρεθεί στο φεστιβάλ την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση της ΟΚΛΕ.

Να σημειωθεί τέλος ότι στις καλύτερες ταινίες θα δοθεί χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ για τα διεθνή προγράμματα και 500 ευρώ για το Εθνικό Σπουδαστικό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»