Εύκολο παραδοσιακό γλυκό: Τζαχαρένα από τη Σύμη
Αυθεντικοί Συμιώτες, οι κύριοι Σταύρος και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, μας δίνουν τη συνταγή για τα αυθεντικά συμιακά κουλουράκια. Το καλύτερο συνοδευτικό για τον πρωινό μας καφέ.
Αυθεντικοί Συμιώτες, οι κύριοι Σταύρος και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, μας δίνουν τη συνταγή για τα αυθεντικά συμιακά κουλουράκια. Το καλύτερο συνοδευτικό για τον πρωινό μας καφέ.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
45λΧρόνος Μαγειρέματος:
15λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 150 τεμάχια
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
800 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζ. σπορέλαιο
2 κρόκους αβγών
Λίγη μαστίχα Χίου
2 φακελάκια μαγιά
1 φλιτζ. του καφέ ανθόνερο + λίγο επιπλέον για τα κουλουράκια
2 κάψουλες βανίλιες
1 φλιτζ. ζάχαρη διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό
Λίγο θαλασσινό αλάτι
Άχνη ζάχαρη για το τελείωμα
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με λίγη ζάχαρη. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα λεκάνη. Λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο με το σπορέλαιο και ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι.
Προσθέτουμε τους κρόκους, τη μαστίχα, τη βανίλια, τη διαλυμένη μαγιά, το ανθόνερο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Πλάθουμε μικρά κουλουράκια από τη ζύμη, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγη ώρα. Στη συνέχεια, τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βουτάμε τα τζαχαρένα σε ανθόνερο και τα αφήνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν. Στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Επαναλαμβάνουμε το τζαχάρωμα έπειτα από λίγες ώρες.
Μικρά Μυστικά
Για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα, χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν πριν τα βάλουμε στη ζύμη.