5 το πρωί: Οι επόμενες κινήσεις Λύτρα – Νέα πρόκληση από τη Βόρεια Μακεδονία – Αιφνιδιασμός στην ΕΥΠ
Μπορεί ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κρίστιαν Μίτσκοσκι να υποχώρησε κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του, χρησιμοποιώντας την συνταγματική ονομασία της χώρας, ωστόσο φαίνεται να επιμένει στο παιχνίδι των προκλήσεων, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας.
1
Τα νεότερα στην υπόθεση Λύτρα
- Πότε αναμένεται η δίκη; Τις επόμενες κινήσεις του προετοιμάζει ο Απόστολος Λύτρας μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού μελετώντας το αίτημα αποφυλάκισης που θα καταθέσει, με τη δίκη του να είναι πολύ πιθανό να προσδιοριστεί ακόμη και μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
- Γιατί ζητά πρόσθετα μέτρα; Ήδη από την πρώτη μέρα κράτησης του, ο ποινικολόγος ζήτησε από την διευθύντρια των φυλακών πρόσθετα μέτρα ασφαλείας καθώς φοβάται, όπως είπε, κρατούμενους που βρέθηκαν στο παρελθόν αντιμέτωποι μέσα στις δικαστικές αίθουσες και σήμερα βρίσκονται μαζί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
- Η αντεπίθεση της Πολυζωγοπούλου: Για ψέματα που διαρρέονται εις βάρος της έκανε λόγο η Σοφία Πολυζωγοπούλου, μέσω κοντινών της ανθρώπων, τονίζοντας πως «προσπαθούν να διαλύσουν την προσωπικότητά μου, να με φοβίσουν, να με κακοποιήσουν ξανά από την αρχή», ενώ υπογράμμισε πως της την «είχαν στημένη» με τη viber ομάδα που στήθηκε δίχως τη θέληση και συναίνεσή της το βράδυ της «εισβολής» στο σπίτι της.
2
Νέα πρόκληση από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας
- Ξανά «Μακεδονία»: Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κρίστιαν Μίτσκοσκι χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του, όπως αυτή ορίζεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά την ορκωμοσία του. Ομως, στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, όχι μόνο προκάλεσε ξανά αποκαλώντας επανειλημμένα τη γειτονική χώρα σκέτο Μακεδονία αλλά χαρακτήρισε επαίσχυντο τον προσδιορισμό «Βόρεια».
- Η αντίδραση Γεραπετρίτη: Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών, προσερχόμενος στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο, τόνισε πως η απόφαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να μην χρησιμοποιεί «στο δημόσιο λόγο στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία της χώρας» συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
- Η απάντηση Μίτσκοσκι: Λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη, προχώρησε σε μια νέα πρόκληση λέγοντας ότι: «ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται».
3
Αιφνιδιαστικός έλεγχος αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ
- Ο στόχος: Αιφνιδιαστικό έλεγχο στα αρχεία της ΕΥΠ πραγματοποίησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, που διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση για τις υποκλοπές, συνοδευόμενος από δύο πραγματογνώμονες. Στόχος να διαπιστωθεί αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν sms για να εγκαταστήσουν το παράνομο λογισμικό predator.
- Τα 92 sms: Σύμφωνα με την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εντοπίστηκαν 92 μηνύματα SMS απόπειρας εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού με παραλήπτες 88 πρόσωπα, που συγκροτούν την αποκαλούμενη «λίστα Μενουδάκου». Ο ανώτατος εισαγγελικός αναζητά αν υπήρξε τυχόν ενιαίο κέντρο πίσω από αυτές τις δύο περιπτώσεις ή αν αυτές αποτελούν μεταξύ τους «συγκοινωνούντα δοχεία», που μπορούν να οδηγήσουν τη δικαιοσύνη στον εντοπισμό συγκεκριμένων προσώπων.
- Τα ευρήματα: Για λόγους μυστικότητας της Έρευνας, τα ευρήματα του ελέγχου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Ωστόσο, αν βρέθηκαν ή προέκυψαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι ή ορισμένοι εξ αυτών που περιλαμβάνονται στη «λίστα Μενουδάκου» είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ, η ποινική προκαταρκτική εξέταση προσλαμβάνει νέα τροπή.
4
Εξελίξεις σχετικά με την φωτιά στην Ύδρα
- Μαρτυρίες για το συμβάν: Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε στο πευκοδάσος της Ύδρας, μετά από πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν από θαλαμηγό. Δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε παραπλέον σκάφος κατέθεσαν πως πριν από την έναρξη της φωτιάς άκουσαν περίπου 15-20 κρότους, χωρίς ωστόσο να δηλώσουν ρητώς ότι είδαν να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα.
- Πότε απολογούνται οι 13 συλληφθέντες; Την Τετάρτη θα απολογηθούν ο καπετάνιος και τα 12 μέλη του πληρώματος της πολυτελούς θαλαμηγού που αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την πρόκληση της πυρκαγιάς που έκαψε 300 στρέμματα.
- Τι υποστηρίζουν; Στην εισαγγελική αρχή, όλα τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αρνήθηκαν ότι έριξαν τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Ο δε καπετάνιος μία μέρα μετά το συμβάν και λίγο πριν συλληφθεί δήλωσε σε συναδέλφους του ότι αμέσως ενημέρωσε τις αρχές.
5
Οι τιμές των ακτοπλοϊκών βάζουν φωτιά στις διακοπές
- Αυξήσεις έως 101%: Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσονται για τα νοικοκυριά οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, βάζοντας εμπόδια στον εσωτερικό τουρισμό λόγω των απαγορευτικών τιμών τους. Οι αυξήσεις μάλιστα σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας Vivanoda φτάνουν έως το 101% σε συγκεκριμένα δρομολόγια, με την Ελλάδα να αποτελεί την 11η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης σε τιμές. Βάσει της έρευνας, ο δείκτης τιμών για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2023.
- Οι 6 διαδρομές με τις υψηλότερες αυξήσεις: Ειδικότερα, βάσει της εν λόγω έρευνας, οι έξι διαδρομές που είχαν την μεγαλύτερη άνοδο (μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100 χλμ) ήταν: Πάρος – Σύρος: 101%, Λέρος – Λειψοί: 73%, Σίφνος – Φολέγρανδρος: 68%, Μύκονος – Κουφονήσια: 58%, Νάξος – Κουφονήσια: 29%, Πάτμος – Πυθαγόρειο: 27%
- Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα: Τα πρώτα πρόστιμα, επέβαλε το Υπουργείο Ναυτιλίας (ΥΝΑΝΠ) σε επτά περιπτώσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο παρακολούθησης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Οι παραβάσεις και τα πρόστιμα αφορούν σε περιπτώσεις που οι εταιρείες δεν ενημέρωσαν το ΥΝΑΝΠ, όπως προβλέπει η νομοθεσία για μεταβολή των τιμών των εισιτηρίων.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.