Την παραβατική συμπεριφορά της Βόρειας Μακεδονίας ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, τονίζοντας ότι η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου είναι «ανεπίτρεπτη».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων (erga omnes), καταλήγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πιστή τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.

Δυτικά Βαλκάνια

Στο γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος, πλην όμως θα πρέπει να στηρίζεται στην αιρεσιμότητα και στις ίδιες επιδόσεις των κρατών στα εξής τρία επίπεδα:

α.Ευρωπαικό κεκτημένο

β.Τήρηση θεμελιωδών κανόνων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας των μειονοτήτων

γ. Πίστη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου

Κατόπιν ελληνικής παρέμβασης και σύντονων διπλωματικών ενεργειών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε εκ νέου, ρητά, κατά την παρέμβαση του, ότι η αρχή pacta sunt servanda (τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται) είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι προτάσεις της Ελλάδας για την κρίση στη Γάζα

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο λόγω των πρόσφατων απειλών εναντίον της.

Ως προς την κρίση στη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε τρεις προτάσεις-πρωτοβουλίες της Ελλάδας:

1. Την πρόταση σύστασης ευρωαραβικής Task force Υπουργών Εξωτερικών, η οποία θα λειτουργήσει, τόνισε, πολλαπλασιαστικά και θα ασκήσει πίεση προς όλα τα μέρη και η οποία είναι αναγκαία διότι δεν υπάρχει εισέτι συναίνεση επί του σχεδίου Biden.
Όλα τα κρατη-μέλη διάκεινται θετικά στην ιδέα και διερευνάται ο τρόπος υλοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Ιορδάνου Υπουργού Εξωτερικών την ερχόμενη Τετάρτη.

2. Ελλάδα-Δανία-Πορτογαλία πρότειναν από κοινού την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή για την οικοδόμηση των θεσμών της. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την καλή νομοθέτηση, τους κανόνες διαφάνειας και τη λογοδοσία.

3. Ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε και πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί από τη Γάζα παιδιά τραυματισμένα ή σε κατάσταση ασιτίας.

Τι είπε για την Ουκρανία

Για την Ουκρανία ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται περί απλού πολέμου, αλλά για θέμα αρχής. Διακυβεύεται η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.

Ως προς την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές προμήθειας οπλικών συστημάτων μέσω τρίτων κρατών.