Χωρίς ενεργό μέτωπο παρά μόνο με διάσπαρτες εστίες είναι οι φωτιές που ξέσπασαν το Σάββατο (22/6) σε Κερατέα, Ροδόπη και Άνδρο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο να παραμένουν σε επιφυλακή υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Πιο αναλυτικά, το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή της Κερατέας όπου μάλιστα εστάλη και μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής, ενώ σε ύφεση βρίσκεται και η πυρκαγιά στις Σάπες Ροδόπης. Οπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Σαπών, Απόστολος Ιωάννου, η φωτιά πλησίασε κάποια στιγμή τον οικισμό Ασκητές αλλά τελικά οι κάτοικοι δεν χρειάστηκε να απομακρυνθούν, διότι τα αεροσκάφη που επιχειρούσαν στην περιοχή κατάφεραν να κρατήσουν μακριά τον κίνδυνο.

Σε « πορτοκαλί» συναγερμό σήμερα η Αττική

«Αρχίζουν και καλυτερεύουν οι συνθήκες από θέμα αέρα τουλάχιστον, πέφτουν οι εντάσεις των ανέμων και οι ριπές που δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα τις τελευταίες πέντε ημέρες, πέφτει και λίγο η θερμοκρασία, νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα είμαστε λίγο καλύτερα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, Νικόλας Λαυράνος.

«Φέτος έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την άμεση απόκριση. Σε αυτό έχουν συμβάλλει οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι όλες αυτές τις τελευταίες πέντε ημέρες. Δώσαμε έναν πόλεμο πραγματικά, με καθημερινές ενάρξεις πυρκαγιών. Μιλάμε για πάνω από 300-400 ενάρξεις πυρκαγιών καθημερινά», ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Κυριακή (23/6) ένα στάδιο πριν τον κόκκινο συναγερμό είναι η Αττική και η Εύβοια. Η Πολιτική Προστασία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.