«Η Αλλαγή, η εθνική συμφιλίωση, ο προοδευτικός κόσμος στην εξουσία. Η παρακαταθήκη του Ανδρέα είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης, σε δήλωσή του, με αφορμή την συμπλήρωση 28 ετών από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.
Αφήνοντας αιχμές για το ΠαΣοΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «ο δρόμος που άνοιξε ο Ανδρέας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, αν και πολλοί από τους επιγόνους του τον ξέχασαν» και συμπληρώνει: «πιο επίκαιρος παρά ποτέ μάς δίδαξε πώς επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις, χωρίς συμβιβασμούς και παζάρια, αλλά με ενότητα. Πώς τελικά ο λαός είναι εκείνος που οδηγεί στις συγκλίσεις και όχι τα κλειστά γραφεία».
Η Αλλαγή, η εθνική συμφιλίωση, ο προοδευτικός κόσμος στην εξουσία.
Η παρακαταθήκη του Ανδρέα είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε.
👉 https://t.co/G6WTIp6Hy8 pic.twitter.com/n8fTZuxpQi
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) June 23, 2024
Αναλυτικά η δήλωση Κασσελάκη
Αναλυτικά η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη στην «Αυγή», έχει ως εξής:
«Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση.
Συμπληρώνονται σήμερα 28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Του πολιτικού οραματιστή της μεγάλης προοδευτικής “Αλλαγής”.
Πιο επίκαιρος παρά ποτέ μάς δίδαξε πώς επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις, χωρίς συμβιβασμούς και παζάρια, αλλά με ενότητα. Πώς τελικά ο λαός είναι εκείνος που οδηγεί στις συγκλίσεις και όχι τα κλειστά γραφεία. Ένωσε το βενιζελογενές κέντρο, την εαμική αριστερή παράδοση, τη γενιά του 114, το ΠΑΚ, γεννώντας το κίνημα εκείνο που τότε εξέφραζε τη λαϊκή πλειοψηφία, τους αποκλεισμένους, τους μη προνομιούχους, τους διωκόμενους από το κράτος της Δεξιάς.
Στην άσκηση της πραγματικής πολιτικής έδειξε ότι μπορείς να λειτουργείς αδέσμευτα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το δίκιο των λαών όντας μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν ο πρώτος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που οικοδόμησε σχέσεις φιλίας με τον αραβικό κόσμο.
Έργα του η εθνική συμφιλίωση, η συνεχής θεσμική και κοινωνική προσπάθεια για ισότητα των δύο φύλων, η στήριξη των μη προνομιούχων, το ΕΣΥ. Η απελευθέρωση κοινωνικών ομάδων που η συντήρηση του κράτους της Δεξιάς κρατούσε δέσμιες.
Η περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου απέδειξε ότι, όταν η σκέψη είναι βαθιά και η βούληση ισχυρή, το να απευθύνεσαι στους πολίτες με απλά και κατανοητά λόγια, κάθε άλλο παρά συνθηματολογία ή λαϊκισμός είναι.
Τόσο το τρίπτυχο της “Εθνικής Ανεξαρτησίας – Λαϊκής Κυριαρχίας – Κοινωνικής Απελευθέρωσης”, όσο και η προοδευτική “Αλλαγή”, δεν ήταν συνθήματα κενά περιεχομένου. Εξέφραζαν μια λαϊκή, εθνική ανάγκη που παραμένει και σήμερα όσο ποτέ επίκαιρη. Και σήμερα συμπυκνώνονται στην “πατριωτική Αριστερά”. Ο δρόμος που άνοιξε ο Ανδρέας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, αν και πολλοί από τους επιγόνους του τον ξέχασαν.
Η Αλλαγή, η εθνική συμφιλίωση, ο προοδευτικός κόσμος στην εξουσία.
Η παρακαταθήκη του Ανδρέα είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε».