«Αν όλοι περιμέναμε να τοποθετηθούμε στο όργανο, αν δεν είχαν υπάρξει οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις -έως και προσωπικές επιθέσεις- από τηλεοπτικά πάνελ και δημόσιες τοποθετήσεις, είμαι βέβαιος ότι η σημερινή εικόνα κρίσης θα είχε αποφευχθεί σε σημαντικό βαθμό».
Αυτό τονίζει σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ ο βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, Δημήτρης Μάντζος και επισημαίνει με νόημα: «Όποτε, λοιπόν, κι αν γίνουν οι εκλογές, δεν θα πρέπει να εκφυλιστούν σε «καλλιστεία» υποψηφίων ή αρένα προσωπικών ανταγωνισμών. Ο κ. Μάντζος αναφέρεται στις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ αλλά και στις διεργασίες που γίνονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς λέγοντας ότι «η πολιτική δεν είναι λογιστήριο».
Τι κρατάτε από τη συνεδρίαση της Τετάρτης και τι θέλετε να ξεχάσετε;
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν μια αναγκαία διαδικασία με πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο και ιδιαίτερη αξία. Και μόνο οι εννέα ώρες διάρκειας αλλά και το πλήθος των τοποθετήσεων αποδεικνύουν τη βαρύτητα που όλοι, ή έστω οι περισσότεροι από εμάς, αποδώσαμε στη συνεδρίαση.
Θεωρώ πως η πλειονότητα όσων τοποθετηθήκαμε συμβάλαμε με ιδέες αλλά ακόμη και αντίθετες προτάσεις στην ενότητα και την ενίσχυση του Κινήματός μας. Αν όλοι περιμέναμε να τοποθετηθούμε στο όργανο, αν δεν είχαν υπάρξει οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις -έως και προσωπικές επιθέσεις- από τηλεοπτικά πάνελ και δημόσιες τοποθετήσεις, είμαι βέβαιος ότι η σημερινή εικόνα κρίσης θα είχε αποφευχθεί σε σημαντικό βαθμό.
Από τη συνεδρίαση κρατώ ασφαλώς το κλίμα της αυτοκριτικής αλλά και τη δέσμευση του Προέδρου σε μια ενωτική συνθετική πρόταση για τις αναγκαίες βελτιώσεις και τον οδικό χάρτη για την παράταξη. Αν έπρεπε κάτι να αφήσω πίσω, σίγουρα θα ήταν ορισμένες άστοχες δηλώσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε ως μέσο κριτικής. Δεν θεωρώ πως οι λεκτικές υπερβολές βοηθούν κάπου, παρά μόνο στην επιδείνωση της κατάστασης. Ιδίως όταν αυτές δεν μένουν εντός των τειχών αλλά διαρρέουν «σε χρόνο dt» στη δημοσιότητα. Αν θέλουμε να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον, πρέπει πρώτα να μπορούμε να κοιτάζουμε κατάματα ο ένας τον άλλον με ειλικρίνεια και ευθύτητα.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πλησιάζει. Η δίκη σας πρόταση για τις εσωκομματικές εκλογές ποια είναι;
Θεωρώ πως πρέπει να αναμένουμε πρώτα και κύρια την εισήγηση του Προέδρου Ν. Ανδρουλάκη, που στόχο έχει τη σύνθεση ακόμη και αντίθετων απόψεων, για τη διατήρηση της ενότητας και την υπέρβαση της εσωστρέφειας. Δεν έχουμε περιθώριο για άλλη ενδοσκόπηση. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας εντός και εκτός Βουλής και πρέπει να συνεχίσουμε την ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στις άστοχες και άδικες κυβερνητικές επιλογές. Προσωπικά, θεωρώ πως είναι αναγκαίο να επιμείνουμε στην Πολιτική, χωρίς να ανάγουμε το προσωπικό σε «πολιτικό».
Προσωπικές φιλοδοξίες και σχεδιασμοί είναι πάντα θεμιτοί, αλλά πρέπει να υπηρετούν ένα συλλογικό αφήγημα για την παράταξη. Ασφαλώς, πολιτικές και πρόσωπα πρέπει να αξιολογούνται και να κρίνονται διαρκώς από τη βάση του κόμματος, που είναι η μόνο πηγή νομιμοποίησης για όλους. Ο χρόνος των εκλογών και τα βήματα ως εκεί πρέπει να καθοριστούν με βάση κρίσιμες παραμέτρους, όχι μόνο για το κόμμα μας αλλά και για τον ευρύτερο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων.
Προέχει όμως να παρουσιαστούν οι εκατέρωθεν προτάσεις, να μπορέσουν να γίνουν κατανοητές οι πολιτικές ή ιδεολογικές αποχρώσεις και διαφορές -αν υπάρχουν. Όποτε, λοιπόν, κι αν γίνουν οι εκλογές, δεν θα πρέπει να εκφυλιστούν σε «καλλιστεία» υποψηφίων ή αρένα προσωπικών ανταγωνισμών. Αλλά να έρθουν ως αποτέλεσμα μιας γόνιμης αντιπαράθεσης πολιτικών προτάσεων, ωφέλιμων για τη χώρα και τον χώρο μας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε μία ενωτική πρόταση. Η δική σας πρόταση προς την ηγεσία ποια είναι για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ;
Επέμενα πάντοτε και θα επιμένω στην ανάγκη διατήρησης της ενότητας. Κανένας δεν έχει ανάγκη από «οπαδούς» και «Ηρακλείς του στέμματος» που θα συγκρούονται στα «μαρμαρένια αλώνια» του κόμματος. Ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε να αναφανούν πάλι παλιές διαιρέσεις και εσωκομματικοί διχασμοί που πλήγωσαν την παράταξη. Αυτές οι ομαδοποίησεις και οι πρακτικές μόνο απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν στα μέλη και τους ψηφοφόρους του Κινήματος.
Απαιτείται, λοιπόν, ενσυναίσθηση, σοβαρότητα και αξιοπιστία από όλους. Στο τέλος της ημέρας, άλλωστε, όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο και όλοι θέλουμε το καλό του. Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουμε άμεσα και ενωτικά σε όλες τις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία του κόμματος και της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, χωρίς αποκλεισμούς.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης σας στην συνεδρίαση του διευρυμένου πολιτικού συμβουλίου είπατε «μην κάνουμε το προσωπικό πολιτικό». Έχει γίνει κάτι τέτοιο κι αν ναι από ποιους;
Αναφέρθηκα και αναφέρομαι στον κίνδυνο να παγιδευτεί το κόμμα μας σε μια επικίνδυνη δίνη αυτοαναφορικότητας. Αντί να μιλάμε για τα προβλήματα των πολιτών, να μιλάμε για τους εαυτούς μας. Δεν διακρίνω συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά μάλλον ένα πρότυπο συμπεριφοράς που πρέπει όλοι μας να αποφύγουμε. Να μάθουμε να ορίζουμε και να περιορίζουμε τις φιλοδοξίες με κριτήριο όχι το εφικτό αλλά το ωφέλιμο αυτών. Πρέπει, δηλαδή, ο καθένας από εμάς να δει το προσωπικό του μέλλον μέσα από το πρίσμα της συνολικής προοπτικής του κόμματος.
Με όρους ιστορικούς, μια χιλιοειπωμένη φράση διακοσίων ετών το αποδίδει πληρέστερα: να είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ. Αναζητούμε, επομένως, ένα νέο πολιτικό ήθος, μια νέα αίσθηση συλλογικότητας. Για να μπορέσουμε να πείσουμε και άλλους να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα, πρέπει πρώτα απ’ όλα να εμπνεύσουμε με το δικό μας παράδειγμα. Ναι, έγιναν λάθη, ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά, χρόνια τώρα. Όμως πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.
Δεν γίνεται να ακυρώσουμε σε λίγες μόνο ημέρες ό,τι καταφέραμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα θετικά σημεία των τελευταίων εκλογών αλλά στην όλη προσπάθεια χρόνων να ενωθεί και να δυναμώσει η παράταξη, που επέστρεψε από την ανυποληψία, η αγωνία και ο κόπος τόσων ανθρώπων, η πιο ισχυρή παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά.
Πως βλέπετε τα σενάρια που διακινούνται για την κεντροαριστερά; Ποια είναι η άποψη σας;
Η συζήτηση για τη διαμόρφωση μιας ισχυρής δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι αναγκαία και επίκαιρη. Έχουμε μιλήσει σε ανύποπτο – προεκλογικό- χρόνο για την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύω πως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει έναν κομβικό ιστορικό λόγο να διαδραματίσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Χωρίς ηγεμονισμούς και εμμονές σε δεσπόζουσες θέσεις, θεωρώ πως η διαδικασία μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο αν στηρίζεται σε πραγματικές πολιτικές συγκλίσεις.
Η κοινή βούληση για αλλαγή της Κυβέρνησης και ήττα της ΝΔ δεν είναι αφ’ εαυτή αρκετή. Απαιτείται συναντίληψη και συμφωνία σε αρχές, θέσεις, προτάσεις σε βασικά πεδία πολιτικής: φορολογική δικαιοσύνη, εξωτερικές σχέσεις, κοινωνικό κράτος. Υπάρχουν πολίτες, κινήσεις, που είτε παραμένουν ανένταχτοι και μακριά από την πολιτική ζωή είτε αισθάνονται ότι δεν εκφράζονται από κομματικές ηγεσίες εντελώς ξένες προς την ιδεολογία τους. Γι’ αυτό μιλάμε για την ανάγκη ανοικτού διαλόγου και όχι συγκολλήσεων ή συναντήσεων κορυφής.
Ένα είναι βέβαιο: Η πολιτική δεν είναι λογιστήριο. Δεν μπορείς απλώς να ενώσεις δύο ή τρία υποσύνολα και να περιμένεις να επικρατήσεις με αριθμητικούς όρους. Αυτή είναι μια στείρα λογική που όχι μόνο δεν θα εμπνεύσει αλλά και θα απομακρύνει τους πολίτες. Όλες οι λύσεις οφείλουν να είναι βαθιά και ειλικρινά πολιτικές.