Ο Σερζ Κλαρσφέλντ είναι τοτέμ για τη Γαλλία. Ηλικίας 88 ετών, ο δικηγόρος και ιστορικός είναι η ζωντανή μνήμη των γάλλων εβραίων. Μαζί με τη γερμανίδα σύζυγό του Μπεάτε, εργάστηκαν επί δεκαετίες για να εντοπίσουν και να φέρουν ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης ναζί εγκληματίες που είχαν διαφύγει στη Λατινική Αμερική.

Στο ζεύγος Κλαρσφέλντ πιστώνεται ο εντοπισμός, στη Βολιβία το 1971, του Κλάους Μπάρμπι, επικεφαλής της Γκεστάπο της Λυών, του «χασάπη της Λυών», υπεύθυνου για τα βασανιστήρια και τον θάνατο χιλιάδων εβραίων και γάλλων αντιστασιακών (σημ. Σχετικά με τις διώξεις των Κλαρσφέλντ κατά των ναζί, κυκλοφορεί στα ελληνικά το βιβλίο τους με τίτλο «Κυνηγώντας τους Ναζί», μετάφραση Καρίνα Λάμψα, Εκδ. Καπόν, Αθήνα 2016)

Έχοντας χάσει τον πατέρα του στο Άουσβιτς, ο Κλαρσφέλντ αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προστασία των θυμάτων του ναζισμού, στη στήριξη του κράτους του Ισραήλ, στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Την περασμένη Κυριακή, ο Κλαρσφέλντ ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο LCI τι θα ψηφίσει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Απάντησε ότι είναι κεντρώος, ότι στηρίζει τον Μακρόν.

Η ψήφος στη Λεπέν

Αν όμως στον β’ γύρο κληθεί να επιλέξει μεταξύ της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν και του Νέου Λαϊκού Μετώπου, του συνασπισμού των κομμάτων της γαλλικής Αριστεράς, θα ρίξει την ψήφο του στη Λεπέν διότι το κόμμα της είναι φιλοεβραϊκό, σε αντίθεση με τη γαλλική Αριστερά, και κυρίως την Ανυπότακτη Γαλλία, του ακροαριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν, την οποία κατηγορεί για αντισημιτισμό.

Οι δηλώσεις του Κλαρσφέλντ προκάλεσαν οξύτατες αντιδράσεις. Ακαδημαϊκοί, όπως η φιλόσοφος Μισέλ Κοέν-Αλιμί, έφτασαν στο σημείο να τον κατηγορήσουν ότι νομιμοποιεί την Εθνική Συσπείρωση και ότι προδίδει τη μνήμη των θυμάτων των ναζί, την οποία επί τόσες δεκαετίες υπερασπίστηκε.

Οι δηλώσεις του Κλαρσφέλντ ωστόσο καταδεικνύουν σε ποιο βαθμό έχει κατορθώσει η Λεπέν να εξωραΐσει το προφίλ του κόμματός της, αποκηρύσσοντας τον αντισημιτικό λόγο του πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν. Το κόμμα της είναι ένα κόμμα με το οποίο μπορείς πλέον να συγχρωτιστείς («un parti fréquentable»), υποστηρίζει ο Κλαρσφέλντ. Ο ίδιος που, το 2022 μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, συνυπέγραψε άρθρο στη Libération, αρνούμενος «τη διχασμένη βίαιη κοινωνία που επιδιώκει η Μαρίν Λεπέν, γέννημα του ρατσισμού και του αντισημιτισμού».

Και αν η Λεπέν έχει λειάνει το προφίλ της Εθνικής Συσπείρωσης ως προς το ζήτημα του αντισημιτισμού, η ακροαριστερή Ανυπόκτακτη Γαλλία και πρωτίστως ο ηγέτης της, ο Μελανσόν, δεν έκανε τίποτε για να καθησυχάσει την οργή πολλών γάλλων εβραίων, καθώς και γάλλων αριστερών, για τις κατά καιρούς αντισημιτικές του συμπεριφορές. Προφανώς δεν είναι αντισημίτες όλοι οι Γάλλοι που ψήφισαν την Ανυπότακτη Γαλλία, όμως ο Μελανσόν δίνει δείγματα αντισημιτικής γραφής εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, δεν καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.