Κάποιοι όψιμοι νοσταλγοί, όπως τους χαρακτηρίζουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, «των εποχών του εναγκαλισμού του πολιτικού συστήματος με τις κρατικές τράπεζες και τα ΜΜΕ εξανέστησαν στο άκουσμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να συνδράμει ως πραγματογνώμονας τις εισαγγελικές αρχές στις υποθέσεις που ενδεχομένως εμπλέκονται τραπεζικά ιδρύματα».
Κάποιοι φαίνεται να ξεχνούν (σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και από το περιβάλλον του διοικητή) ότι επιφανείς επιχειρηματίες με διασυνδέσεις σε κόμματα και Μέσα ενημέρωσης βρέθηκαν στην φυλακή ή στην καλύτερη περίπτωση στο περιθώριο, ακριβώς μετά από ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος σε πιστωτικά ιδρύματα. Να θυμίσω, λέει ο Βηματοδότης, την First Business Bank (FBB) του επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη, την Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά και την Syriza Bank (συγνώμη, την Τράπεζα Αττικής) με τα βοσκοτόπια του Χρήστου Καλογρίτσα. Οι ανωτέρω αποτελούν μερικές μόνο περιπτώσεις όπου η Τράπεζα της Ελλάδος έπραξε το καθήκον της χωρίς μάλιστα να λογαριάζει το κόστος.
Η ΤτΕ δεν το λέει τυχαίως «καθώς οι έχοντες γνώση θυμούνται μερικές περίεργες συμπτώσεις, όπως την έκρηξη βόμβας στην πυλωτή της οικίας του Διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΤΤΕ που υπέγραφε το πόρισμα της Proton Bank, ή την τρομοκρατική επίθεση κατά του κτηρίου, στο οποίο στεγάζονται οι επόπτες της ΤτΕ στην οδό Αμερικής. Για να μην αναφερθώ στην απίστευτη σύμπτωση της εφόδου του τότε εισαγγελέα κατά της διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του Διοικητή της Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα, την ημέρα ακριβώς που η ΤτΕ απέρριψε την τότε διοίκηση της Τράπεζας Αττικής».
Η κεντρική τράπεζα παραδοσιακά αποφεύγει να καυχιέται για τη δουλειά της (και καλά κάνει) και προτιμά να μιλάει με τα πεπραγμένα της. Αν ρωτήσεις μάλιστα τον Διοικητή της Τράπεζας ή τους επόπτες της για τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι να σου απαντήσουν απλώς με την ευαγγελική φράση «Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες», εννοώντας ότι παρότι δεν το διατυμπανίζουμε, γνωρίζουμε πάντα καλά τι συμβαίνει!
Ξεχνούν, κατά την ΤτΕ, επίσης περιπτώσεις προβληματικών τραπεζών που επανήλθαν στο σωστό δρόμο μετά από τα πορίσματα και τις εποπτικές ενέργειες της κεντρικής τράπεζας, χωρίς μάλιστα καμία επίπτωση στους απλούς καταθέτες τους. Αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε μόλις χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη «πως κάποιες υποθέσεις τραπεζών πήγαν στη Δικαιοσύνη: Από την Τράπεζα της Ελλάδος πήγαν».