Κοσμοπολίτικη και ανέμελη, η Αντίπαρος βρίσκεται ένα μίλι μακριά από την Πάρο και παρά το μέγεθός της, διαθέτει όλα όσα θέλει ένας ταξιδιώτης. Πρόκειται για ένα νησί που αν το επισκεφθείς δεν το ξεχνάς εύκολα. Η Χώρα της, βγαλμένη λες από σκηνικό ταινίας, με τα ολόλευκα σοκάκια και τα μαγαζάκια που απλώνονται ολόγυρα και τις βουκαμβίλιες που δίνουν χρώμα στο κυκλαδίτικο τοπίο. Εκεί θα βρείτε από μπουτίκ, μέχρι πιο απλά μαγαζιά, αρκετές επιλογές για φαγητό όλες της ώρες της ημέρας και το δυνατό σημείο του νησιού, που είναι τα bars.
Η Αντίπαρος φημίζεται για τη νυχτερινή της διασκέδαση. Μάλιστα, αρκετοί παίρνουν το πλοίο από την Πάρο μόνο και μόνο για να διασκεδάσουν εκεί και επιστρέφουν με το πρώτο πρωινό. Τα βράδια όλοι γίνονται μια τεράστια παρέα στην πλατεία, ξεκινώντας από ένα bar και καταλήγοντας σε άλλο. Εμπειρία αποτελεί η θρυλική disco La Luna, όπου όλοι χορεύουν σα να μην τους βλέπει κανείς, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ακολουθούν 10 ιδέες για να εξερευνήσετε το κυκλαδίτικο νησί ακόμα και σε ένα Σαββατοκύριακο.
Οι Παραλίες της Αντιπάρου
Φανερωμένη
Στα κρυστάλλινα νερά της Φανερωμένης θα βρείτε την ηρεμία. Πρόκειται για μια παραλία στο νοτιότερο τμήμα του νησιού, που δεν είναι οργανωμένη και για να φτάσετε πρέπει να οδηγήσετε προσεκτικά σε χωματόδρομο. Το τοπίο θα σας αποζημιώσει.
Ψαραλυκή
Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, που μπορείτε να βρεθείτε περπατώντας λίγα λεπτά από τη χώρα. Με θέα την Πάρο, ρηχά νερά και αρκετά αρμυρίκια, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους δεν θέλουν να οδηγήσουν, αλλά και για οικογένειες.
Σιφνέικος Γιαλός
Η παραλία Σιφνέικο, ή Σιφνέικος γιαλός όπως είναι πιο γνωστή, βρίσκεται στη Χώρα και είναι εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια. Δεν φημίζεται για τα νερά της, αλλά για το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα που ξεχωρίζουν όλοι οι επισκέπτες. Αξίζει να κολυμπήσετε κατά τη δύση του ηλίου, ή να πιάσετε ένα πεζούλι από νωρίς.
Πού να φάτε στην Αντίπαρο
Captain Pipinos
Η ψαροταβέρνα που ξέρουν όλοι στο νησί και δεν παραλείπουν να την επισκεφθούν συχνά αμέσως μετά το μπάνιο στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Φημίζεται, μεταξύ άλλων, για τη γαριδομακαρονάδα, τα μύδια αχνιστά και τα φρέσκα ψάρια στη σχάρα (Τ/22840-21823).
Vassilenas Blue Antiparos
Μια σχετικά νέα άφιξη στο νησί που μετρά μόλις δύο χρόνια, αλλά με μεγάλη ιστορία από το 1920 στον Πειραιά. Βρίσκεται στη Χώρα, με θέα στο λιμάνι, και είναι ιδανικό μέρος για δείπνο και cocktails. Θα δοκιμάσετε ελληνική κουζίνα, με υλικά από διάφορα σημεία της χώρας, όπως για παράδειγμα από προζυμένιο ψωμί και ελιές Μάνης, μέχρι σουτζουκάκια ψαριού, γιουβετσάκι γαρίδας και μακαρούνες (Τ/2284-063250).
Τι να δείτε στην Αντίπαρο
Κάστρο Αντιπάρου
Στην καρδιά της Χώρας βρίσκεται το ενετικό Κάστρο. Κατά την περιήγησή σας, θα δείτε στην ουσία ένα χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένου οικισμού, κτισμένου τον 15ο αιώνα, όπως υπάρχουν και άλλοι αντίστοιχοι στις Κυκλάδες. Αποτελείται κυρίως από παλιά ακατοίκητα σπίτια, καθώς και πολύ λίγα που κατοικούνται.
Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη
Μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα, το σπήλαιο της Αντιπάρου αποτελεί για πολλούς το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν φυσικό καταφύγιο και αργότερα ως τόπος λατρείας για τη θεά Άρτεμις. Με βάθος περίπου 85 μέτρα, λέγεται ότι είναι το μόνο κατακόρυφο σπήλαιο της Ευρώπης. Μετά από κάθοδο 411 βημάτων, θα δείτε σταλαγμίτες και σταλακτίτες, με χαρακτηριστικότερο, έναν 45 εκατομμυρίων ετών. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00-16:00, εισιτήριο 6 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της επίσκεψης στο Λαογραφικό Μουσείο, Τ/22840-61570).
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αντιπάρου
Στο Λαογραφικό Μουσείο οι επισκέπτες ταξιδεύουν στο χρόνο, με μια πλούσια συλλογή αντικειμένων. Θα μάθετε περισσότερα για τη ζωή των κατοίκων του νησιού και της ευρύτερης περιοχής των Κυκλάδων σε διάφορες χρονικές περιόδους (Τ/22840-61417).
Δεσποτικό
Το μικρό ακατοίκητο νησί που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αντιπάρου, κατέχει κεντρική θέση στις Κυκλάδες. Φαίνεται ότι κατά τους προϊστορικούς και αρχαίους χρόνους κατείχε σημαντικό ρόλο στις θαλάσσιες επικοινωνίες. Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Μάντρα, ανασκάπτεται από το 2001 και οι έρευνες έχουν φέρει στο φως ένα εκτεταμένο ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Προσωρινά δεν είναι προσβάσιμος στο κοινό. Ωστόσο, μπορείτε να επισκεφθείτε το νησί και τις παραλίες του, με τα καραβάκια που διοργανώνουν καθημερινά εξορμήσεις από τον Άγιο Γεώργιο (sargosantiparos.gr).
Συμβουλή από μια ντόπια
Αν και σχετικά άγνωστο στο κοινό, το δίκτυο μονοπατιών της Αντιπάρου αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για να γνωρίσουν οι επισκέπτες το νησί. «Προτείνω στους επισκέπτες του νησιού να αναζητήσουν τα χαρτογραφημένα, σηματοδοτημένα μονοπάτια, που θα τους οδηγήσουν στις παραλίες αλλά και στα φυσικά τοπία της Αντιπάρου με τη βοήθεια του Δικτύου Περιήγησης Antiparos Routes», μας δηλώνει η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Αντίπαρος Εν Πλω», Τατιάνα Κοντούλη.
Μετάβαση
Η Αντίπαρος, δεν είναι προσβάσιμη απ’ ευθείας από την Αθήνα. Θα ταξιδέψετε πρώτα στην Πάρο και θα πάρετε καραβάκι από εκεί. Οι τρόποι για να φτάσετε είναι δύο: από το λιμάνι της Παροικιάς και από το λιμάνι της Πούντας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και υπάρχει δυνατότητα να μεταφέρετε και το όχημά σας.