Παραδοσιακό νησιώτικο πιάτο για σκάρο πλακί με αέρα Καρπάθου
Ο κύριος Μιχάλης Γιαλλουράκης με ρίζες από την Κάρπαθο ως γνήσιος νησιώτης μάς αποκαλύπτει την πιο εύκολη και γευστική συνταγή για σκάρο πλακί.
Ο κύριος Μιχάλης Γιαλλουράκης με ρίζες από την Κάρπαθο ως γνήσιος νησιώτης μάς αποκαλύπτει την πιο εύκολη και γευστική συνταγή για σκάρο πλακί.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
15λΧρόνος Μαγειρέματος:
30λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4 μερίδες
- 1-1½ κιλό σκάρους
- 6-7 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί
- 3 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 500 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 5 κ.σ. ξίδι
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 πατάτα σε μικρούς κύβους (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τους σκάρους από τα λέπια και εντόσθια. Τους πλένουμε, τους αλατίζουμε καλά και τους αφήνουμε σκεπασμένους για περίπου μισή ώρα, να μαριναριστούν.
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σκόρδο και την πατάτα (αν βάλουμε), ανακατεύουμε, και στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
Συμπληρώνουμε 250 ml νερό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά έως ότου μαλακώσουν τα κρεμμύδια και οι πατάτες. Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε με λίγο λάδι τη βάση ενός ταψιού. Αδειάζουμε το ⅓ της σάλτσας και αραδιάζουμε από πάνω τους σκάρους. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο, στους 190°C βαθμούς, για 12-15 λεπτά, τσεκάροντας με τη βοήθεια ενός κουταλιού αν ξεκολλάει το κρέας από τη ράχη του ψαριού.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί εκτός φούρνου για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Μικρά Μυστικά
Κατά τη διάρκεια του βρασμού καλό είναι να υπάρχει έλεγχος των υγρών, ώστε να μη γίνει πολύ πηχτή η σάλτσα και αλλοιωθεί η ιδανική σύσταση του πιάτου.