Μιια ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ δεν ήταν στο μυαλό της Αν-Μαρί Τίλτον όταν σχεδίαζε ένα ταξίδι μητέρας-κόρης πέρυσι, αλλά μια 8ήμερη εκδρομή με μικρό πλοίο στα Γκαλαπάγκος με την Quasar Expeditions της τράβηξε την προσοχή. «Δεν ήταν καθόλου αυτό που αντιλαμβάνομαι ως κρουαζιέρα», ομολογεί η 39χρονη γιατρός από το Park City της Γιούτα, στην οποία άρεσε η «πολύ εστιασμένη δομή» των καθημερινών εκδρομών και των νυχτερινών διαλέξεων από φυσιοδίφες. Το ταξίδι, το οποίο κόστισε περίπου 8.950 δολάρια το άτομο, προσέλκυσε μια ομάδα ομοϊδεατών ταξιδιωτών που είχαν μια «κοινή περιέργεια και επιθυμία να μάθουν», σύμφωνα με την Τίλτον.

Αυτός ο ιδιότυπος τρόπος του σεμιναρίου στη θάλασσα έχει γίνει πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες κρουαζιέρας, όπως «τα πλωτά καζίνο και οι ψευδο-παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ», λέει ο Τοντ Νίλσεν, ο οποίος, ως διευθυντής της Eos Study Tours, στο Γουόλπολ του Νέου Χαμσάιρ, οργανώνει εκπαιδευτικά δρομολόγια για ενήλικες. Οι πελάτες πληρώνουν πολλά για τέτοιου είδους ταξίδια.

Η Μπέκι Ρόμπινσον, ταξιδιωτικός σύμβουλος για το Departure Lounge, πλήρωσε περίπου 50.000 δολάρια για μια 23ήμερη κρουαζιέρα στην Αρκτική με την Lindblad Expeditions, η οποία, όπως λέει, ήταν «ιδανική για τους σπασίκλες της επιστήμης». Δείτε επίσης: «κρουαζιέρες σχεδιασμένες για διδασκαία εν κινήσει».

Οι επιστημονικές αποστολές αποτελούν εδώ και πολύ καιρό τον κύριο πυλώνα της μη κερδοσκοπικής λέσχης Explorers Club με έδρα τη Νέα Υόρκη. Πρόσφατα, η γαλλική εταιρεία πολυτελών πλοίων Ponant ξεκίνησε μια συνεργασία με τον φημισμένο οργανισμό για τη διεξαγωγή 12 αποστολών ετησίως σε απομακρυσμένες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, όπως στην Παπούα Νέα Γουινέα, στον Βόρειο Πόλο και στην Ανταρκτική, με την καθοδήγηση διαφορετικών ειδικευμένων ερευνητών που επιλέχθηκαν για την εμπειρία τους στην περιοχή ή το θέμα.

Στην δύο εβδομάδων αποστολή «Ο ανεξερεύνητος θαλάσσιος πάγος της βορειοανατολικής Γροιλανδίας» , για παράδειγμα, η Ουλιάνα Χοροντίσκι Πένια, γεωλόγος και ερευνήτρια της κλιματικής αλλαγής, παρέχει την άποψη ενός ειδικού για τα παγωμένα τοπία, όπως το τεράστιο δίκτυο των φιορδ στο Σκόρσμπυ Σάουντ, καθώς και για την ποικιλία της άγριας ζωής που συναντούν οι ταξιδιώτες.

Ένα άλλο δρομολόγιο, η εκδρομή «Θησαυροί του Ινδικού Ωκεανού«, ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια αποικία χελωνών στην παρθένα ατόλη Αλντάμπρα, μακριά από τις νοτιοανατολικές ακτές της Αφρικής. Καμία σχέση, δηλαδή, με κέντρο διασκέδασης και παγωμένες Μαργαρίτες. Οι προσφορές στο Ponant.com εκκινούν από 25.780 δολάρια για το ταξίδι στη Γροιλανδία και 9.220 δολάρια για το ταξίδι στον Ινδικό Ωκεανό.

Για τους σπασίκλες των υποδομών

Η συνάντηση με μεγάλα επιτεύγματα της μηχανικής, όπως η διώρυγα του Παναμά, μπορεί να είναι η κύρια έλξη της διαδρομής μιας κρουαζιέρας για ορισμένους ταξιδιώτες, λέει η Αλίσε Κόρι, ιδιοκτήτρια της Travelwize με έδρα τη Σονόμα της Καλιφόρνιας, μέλος του δικτύου ταξιδιωτικών συμβούλων Virtuoso.

Η Κόρι, που είναι και η ίδια εθισμένη στις κατασκευές υποδομών, θυμάται τη χαρά που ένιωσε σε μια κρουαζιέρα του Explora Journeys όταν το πλοίο σταμάτησε στη διώρυγα του Παναμά και ένας ειδικός εξήγησε τις λεπτομέρειες των κλειδαριών και των θυροφραγμάτων. Αρκετά ταξίδια του 2026 από την εταιρεία Princess Cruises περιλαμβάνουν τη διέλευση από τη διώρυγα του Σουέζ, που συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, ως μέρος του προγράμματός τους, συμπεριλαμβανομένου ενός υπερατλαντικού διάπλου 67 ημερών που έχει ως προορισμό και τις δύο διώρυγες.

Η πολυτελής κρουαζιέρα «Διάπλους της Διώρυγας του Παναμά 22 ημερών» της Seabourn, προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 2025, προσεγγίζει τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Κουρασάο και την Κολομβία πριν διασχίσει τη διώρυγα του Παναμά. Η πλεύση από την Καραϊβική Θάλασσα στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσα από μια σειρά από εντυπωσιακούς υδατοφράκτες θα αφήσει άναυδους ακόμη και όσους δεν είναι πωρωμένοι με τη μηχανική. Προσφορές από το ποσό των 9.349 δολάρια, Seabourn.com

Για τα λαγωνικά των διακοπών

Η Tauck μπορεί να είναι γνωστή για τις ευρωπαϊκές κρουαζιέρες κλασικής μουσικής, οι οποίες συνδυάζουν επισκέψεις σε διάσημες όπερες και αίθουσες συναυλιών με διαδραστικές παρουσιάσεις από ειδήμονες της μουσικής. Αλλά εξίσου περιζήτητες είναι και οι διαδρομές κρουαζιέρας της εταιρείας σε ποτάμια που συνδυάζονται με εμβάθυνση στις παραδόσεις των γιορτών της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Όσοι ψάχνουν για κούπες Glühwein και μοναδικά επιτραπέζια έργα της θείας Γέννησης θα τα βρουν σε αφθονία στην 8ήμερη κρουαζιέρα «Χριστουγεννιάτικες αγορές κατά μήκος του Δούναβη», η οποία περιλαμβάνει εκδρομές σε ΒιέννηΣάλτσμπουργκ, Λιντς, Πασσάου, Ρέγκενσμπουργκ και Νυρεμβέργη.

Η χειμερινή κρουαζιέρα επεκτείνεται και πέρα από τη λίστα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες των αγορών: η 3η ημέρα, για παράδειγμα, περιλαμβάνει ξενάγηση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο ιδιόκτητο παλάτι του Αγίου Έμεραμ στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Κάντε κράτηση τώρα για το 2025, καθώς οι φετινές κρουαζιέρες έχουν ως επί το πλείστον εξαντληθεί. Προσφορές από τα 3.990 δολάρια, Tauck.com

Για τους θιασώτες του εμφυλίου πολέμου

Ορισμένες στάσεις στην περιήγηση «Πεδία μάχης του εμφυλίου πολέμου» της American Cruise Lines, που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2025, είναι προβλέψιμες: Τσικαμάουγκα, Γκέτισμπεργκ. Όμως, άλλες εμβαθύνουν σε λιγότερο γνωστά κεφάλαια της σύγκρουσης κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής 36 ημερών και 12 πολιτειών.

Κατά μήκος της διαδρομής, οι επισκέπτες συνομιλούν με ιστορικούς για τις λεπτομέρειες της στρατιωτικής ιστορίας, με τρόπο που μόνο οι σπασίκλες κάνουν. Θέλετε να συζητήσετε γιατί η μάχη του Χάμπτον Ρόουντς επέφερε αλλαγές στην ναυτική πολεμική τέχνη; Οι ειδικοί είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν.

Καθώς οι επιβάτες διασχίζουν τη χώρα, οι παρουσιαστές έρχονται και φεύγουν, δίνοντας διαλέξεις για την στρατηγική του πολέμου και τα ιστορικά πρόσωπα. Μουσικοί από πόλεις-λιμάνια όπως η Νέα Ορλεάνη κάνουν επίσης την εμφάνισή τους, με μελωδίες της εποχής. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι επισκέπτες παίρνουν τρία διαφορετικά πλοία: ένα κωπήλατο πλοίο, ένα ποταμόπλοιο και ένα παράκτιο κρουαζιερόπλοιο. Προσφορές από 24.700 δολάρια, AmericanCruiseLines.com

Για τους ερασιτέχνες αρχαιολόγους

«Ο σύζυγός μου Ρίτσαρντ λέει ότι δεν έχω συναντήσει ποτέ ένα ερείπιο που να μην αγαπώ», δηλώνει η δικηγόρος Τζώρτζια Ρέισμαν. Το 2022, το ζευγάρι, το οποίο μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Νέας Υόρκης και Ναντάκετ, συμμετείχε σε μια κρουαζιέρα του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής που περιηγήθηκε στις τουρκικές ακτές. Τους άρεσε τόσο πολύ που σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο 15ήμερο δρομολόγιο «Από την Πέτρα στον Παρθενώνα» που προσφέρει η ίδια εταιρεία, προγραμματισμένο για το φθινόπωρο του 2025.

«Οι ομιλητές που συμμετέχουν, καθώς και οι άνθρωποι με τους οποίους κάθεσαι για δείπνο, κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι να αξίζει τα λεφτά σου», λέει η Τζόρτζια. «Κανείς δεν είναι αδιάφορος». Στο επερχόμενο ταξίδι τους, οι Ρέισμαν θα επιβιβαστούν στο πλοίο Island Sky με 59 καμπίνες, όπου η αρχαιολόγος και μελετήτρια Τζένιφερ Νιλς έχει αναλάβει να αναδείξει σε βάθος τις πυραμίδες της Γκίζας, τη Σφίγγα, το παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη και την Ακρόπολη. Από 12.490 δολάρια, AIATours.org