Ξέρετε γιατί αυξήθηκαν οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία; Επειδή, όπως μου είπε, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «οι γυναίκες άρχισαν τώρα να μιλάνε και δεν φοβούνται να καταγγέλλουν». Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σήμερα, λέει, είναι ευκολότερο για μια γυναίκα που νιώθει να απειλείται να καταγγείλει την ενδοοικογενειακή βία, με τα «όπλα» που της παρέχει η πολιτεία. Μόνον το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (έως τα χαράματα της Πέμπτης) έγιναν 58 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία, 25 γυναίκες χρησιμοποίησαν το κουμπί πανικού, τέσσερις ζήτησαν βοήθεια ιατροδικαστή και η Άμεση Δράση (δηλαδή το 100) δέχθηκε 156 κλήσεις από γυναίκες ζητώντας βοήθεια ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Την επομένη ημέρα ήταν μέρα για το Αυτόφωρο. Από τις 60 υποθέσεις που εκδίκαζε το Αυτόφωρο, οι 30 είχαν να κάνουν με ενδοοικογενειακή βία. Μάλιστα σε μία περίπτωση ένας άνδρας καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλακή γιατί απείλησε την γυναίκα του με… πιρούνι, την ώρα που έτρωγαν. Σε έναν άλλο που επιτέθηκε στη γυναίκα του λεκτικά του επιβλήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα για να μην πλησιάζει τη σύζυγό του σε απόσταση 200 μέτρων. Και όταν αυτός όταν απελπισμένος ψέλλισε και «πού να μείνω;» το Δικαστήριο δήλωσε πως δεν τον απασχολεί το θέμα.

Οι γυναίκες λοιπόν άρχισαν να καταγγέλλουν, να μην φοβούνται, να μην ντρέπονται. Να σκεφτείτε ότι το 2019 όταν πάλι ο Χρυσοχοΐδης ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη και είχε ασχοληθεί με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας οι καταγγελίες ήταν περίπου 4.000 τον χρόνο από αυτές μόνον το 30% έφταναν στην Αστυνομία. Σήμερα που άνοιξαν τα στόματα οι καταγγελίες, κατά τον υπουργό θα ξεπεράσουν τις 13.000 ίσως και 14.000 τον χρόνο και οι περισσότερες θα φθάνουν στο αυτόφωρο.

***

Αγχώνουν το Μαξίμου οι κοινές ομιλίες Καραμανλή και Σαμαρά

Με ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση της 1ης Ιουλίου, στο Πολεμικό Μουσείο, όπου ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσουν για το βιβλίο του Μανόλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή». Και οι δύο στις ομιλίες τους (που γίνονται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές) αναμένεται να τοποθετηθούν για τις πολιτικές εξελίξεις. Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Αντώνης Σαμαράς θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι». Αμέσως μετά θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ μιλάνε σε κοινή εκδήλωση, γεγονός που σε συνδυασμό με την ηχηρή απουσία τους από την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, ερμηνεύεται ας μη τι άλλο ως ένδειξη ενός θετικού κλίματος μεταξύ τους. Κάτι βεβαίως που αγχώνει το Μέγαρο Μαξίμου. Απλώς σας υπενθυμίζω ότι Καραμανλής και Σαμαράς συμμετείχαν «βουβά» στο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο τον Απρίλιο, που είχε και εορταστικό χαρακτήρα για τα 50άχρονα της παράταξης, καθώς επέλεξαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους να μην πάρουν το λόγο.

***

Πόσο στοιχίζει ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αυστηροποίησε τις ποινές για την ενδοοικογενειακή βία. Επισήμανε ότι είναι μόνιμη η προσπάθεια για προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και με τα νέα μέτρα ενισχύεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ακόμη, προβλέπεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση, με «βραχιολάκι», για όσους βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης λόγω ενδοοικογενειακής βίας, ενώ κανόνας θα είναι πλέον η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Για να ξέρετε πρώτα τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια επιτήρησης, χρεώνονταν στον κάτοχό τους προς 450 ευρώ τον μήνα (περίπου δηλαδή το ενοίκιο μιας μικρής γκαρσονιέρας). Πανάκριβο δηλαδή και αυτός ήταν ο λόγος που πολλοί κατάδικοι είχαν αρνηθεί να το χρησιμοποιήσουν αν και τους έδινε το δικαίωμα της κατ΄οίκον κράτησης. Τώρα όμως η τιμή του βραχιολιού έπεσε και κατέβηκε στα 150 ευρώ τον μήνα. Απ΄ότι μαθαίνω με τα νέα μέτρα ενδοοικογενειακής βίας και με τη μείωση της τιμής του ηλεκτρονικού βραχιολιού θα προκηρυχθεί, στο μέλλον διαγωνισμός για την προμήθεια και άλλων βραχιολιών. Με νέο νομοθετικό πλαίσιο όμως που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα αυξηθούν και οι τεχνολογίες που γίνονται χρήση για την ηλεκτρονική επιτήρηση και ταυτόχρονα θα μειωθεί το γραφειοκρατικό κόστος της χορήγησης του μέσου της ηλεκτρονικής επιτήρησης.

***

Η VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι την ονομάζουν Στ΄Πτέρυγα και ουχί VIP Πτέρυγα. Ίσως να ονομάστηκε VIP επειδή στα κελιά της (και όχι στους θαλάμους που είναι στις άλλες πτέρυγες των φυλακών) έχουν «φιλοξενηθεί» μερικά «βαριά» (ας τα ονομάσω έτσι) ονόματα καταδίκων όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Μάκης Ψωμιάδης, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο Λάκης Γαβαλάς ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Στην Στ΄Πτέρυγα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων πτερύγων του Κορυδαλλού.

Παρέχει περισσότερη προστασία, δηλαδή με δυο λόγια όταν θέλουν κάποιον να προστατεύσουν τον στέλνουν στην Στ΄Πτέρυγα. Θα μου πείτε οι συγκρατούμενοι στο κελί του 52χρονου Λύτρα είναι και αυτοί ξακουστοί; Όχι βεβαίως απλώς έτυχε να υπάρχουν σε αυτό το κελί δύο κρεβάτια άδεια και έτσι ο Λύτρας βρέθηκε μαζί με έναν επιχειρηματία από την Αράχοβα που είχε συλληφθεί και κατηγορείται για απάτες και ακόμα έναν επιχειρηματία, ιδιοκτήτη γνωστής αλυσίδας καταστημάτων, που είναι κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών. Υπήρξε και ένα μικρο-επεισόδιο (με το καλημέρα στις φυλακές) όταν ο Λύτρας θέλησε να καπνίσει και ένας από τους συγκρατούμενούς του επικαλέστηκε λόγους υγείας και του απαγόρευσε. Με τον Λύτρα να αντιδρά.

Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι με τον νέο κανονισμό των φυλακών απαγορεύεται το ντελίβερι στους κρατούμενους. Είναι υποχρεωμένοι να τρώνε από το μαγειρείο των φυλακών, εκτός εάν υπάρχουν διαφορετικές συνήθειες, λόγω υγείας ή θρησκευτικών πεποιθήσεων οπότε οι κρατούμενοι αυτοί μαγειρεύουν… μόνοι τους.

***

Τα κινητά τηλέφωνα στη νέα σχολική χρονιά

Η πρόθεση της πολιτείας είναι η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, όπως γίνεται σιγά- σιγά αλλά σταθερά σε πολλές χώρες. Αλλά κάπου δυσκολεύει το πράγμα και συνεχώς αναβάλλεται. Δεν έγινε στην σχολική χρονιά που πέρασε, αν και το εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στη νέα σχολική χρονιά, όμως αυτό θα γίνει πράξη, με διαβεβαιώνουν. Αλλά πώς; Θα απαγορεύσουν τα κινητά στα σχολεία σε όλους; Σε μαθητές, ακόμα και σε εκπαιδευτικούς (που θα τα απενεργοποιούν όταν εισέρχονται στο σχολείο); Θα αυστηροποιήσουν τις ποινές ή απλώς θα τις αφήσουν ως έχουν και κυρίως χωρίς έλεγχο. Στην Αγγλία όταν ο Σούνακ επέβαλε καθολική απαγόρευση των κινητών, δημιουργήθηκε πολιτικό ζήτημα, οι αντίπαλοί του είπαν ότι έχασε πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Στην Κύπρο, η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, που επέβαλε απαγόρευση κινητών στα σχολεία παραδέχθηκε πως ήταν μια δύσκολη απόφαση: «Είμαστε ξεκάθαροι ότι προωθούμε την απαγόρευση έτσι ώστε να προωθήσουμε την κοινωνικοποίηση στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι και στο διάλειμμα υπάρχει πλήρης αποξένωση», είπε συγκεκριμένα. Στην ουσία δεν απαγορεύει η Κύπρος τα κινητά στα σχολεία, αλλά όταν οι μαθητές θα εισέρχονται στα σχολεία θα τα απενεργοποιούν και θα τα εναποθέτουν σε ειδικές θυρίδες: «Θα πρέπει να ενισχύσουμε τη χρήση της τεχνολογίας για τους σωστούς λόγους. Ενθαρρύνουμε τη χρήση της τεχνολογίας στο μάθημα μέσα από την τεχνολογία που παρέχουμε όπως το iPad, τα Laptops και τους προσωπικούς υπολογιστές», ανέφερε η υπουργός Παιδείας της Κύπρου.

***

Και οι 7 είναι υπέροχες μάχιμες του Ναυτικού

Από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αποφοιτούν εφέτος (και θα τους επιδώσει σήμερα τα ξίφη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας) 28 μάχιμοι και 8 μηχανικοί. Από τους οποίους οι 7 είναι γυναίκες μάχιμες σημαιοφόροι και δύο γυναίκες σημαιοφόροι του μηχανικού.

Έως τώρα όμως γυναίκα κυβερνήτης σε πολεμικό πλοίο δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι γυναίκες στο Ναυτικό υπάρχουν πολλές και βεβαίως στα υποβρύχια. Με τον βαθμό του Πλωτάρχη μπορούν να διοικήσουν μικρά πλοία, για παράδειγμα κανονιοφόρους, αλλά δεν θα αργήσει ο καιρός που θα γίνουν και αυτές κυβερνήτες πολεμικών πλοίων. Άλλωστε το 1/3 του πληρώματος των φρεγατών «Υδρας» και «Ψαρά» στην επικίνδυνη επιχείρηση «Ασπίδες» ήταν γυναίκες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού

***

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το τουρκικό ΥΠΕΞ

Εξηγήσεις για την υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία ζήτησε το τουρκικό ΥΠΕΞ ενώ σε ανακοίνωσή του διαψεύδει ότι το Φανάρι συμμετείχε στη Σύνοδο με καθεστώς κράτους και ότι συναντήθηκε και με Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί αναφέρει ότι «η είδηση ότι το Ρωμαίικο Πατριαρχείο του Φαναριού (έτσι ονομάζουν οι Τούρκοι το Οικουμενικό Πατριαρχείο) συμμετείχε στην Ουκρανική Σύνοδο Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου 2024 με καθεστώς κράτους και ότι ο Υπουργός μας είχε επίσημη διμερή συνάντηση με τον Ρωμιό Πατριάρχη του Φαναριού Βαρθολομαίο στο περιθώριο της Συνόδου, δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ζητήθηκε εξήγηση από τους διοργανωτές της Συνόδου Κορυφής, Ελβετία και Ουκρανία, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι στη συνέχεια προστέθηκε το όνομα του Ρωμαίικου Πατριαρχείου του Φαναριού ως υπογράφοντα στην Κοινή Διακήρυξη, η οποία έγινε αποδεκτή στο τέλος της Συνόδου και κοινοποιήθηκε». Από την άλλη πλευρά, προστίθεται, «δεν χρειάζεται καμιά εξήγηση για το ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην κρατική μας πολιτική όσον αφορά το καθεστώς του Ρωμαίικου Πατριαρχείου του Φαναρίου».