Το να παλεύει κανείς με το τέρας της κατάθλιψης είναι μια από τις πιο δύσκολες μάχες που μπορεί να δώσει κάποιος. Ένας αθλητής, ακόμα και αν ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο, μπορεί εύκολα να πέσει μέσα σε αυτήν την «μαύρη τρύπα» και να μη βγει ποτέ από αυτήν. Ειδικά αν πρόκειται για έναν πρωταθλητή σε ατομικό άθλημα, όπως είναι ο στίβος.

Ο Εμμανουήλ Καραλής έχει ως μοναδικό σύμμαχό του στη μάχη που δίνει κάθε φορά με τον πήχη τον εαυτό του. Κανένας άλλος δεν μπορεί να τον βοηθήσει να πάει πιο ψηλά την ώρα του αγώνα. Έτσι, όταν τα αποτελέσματα για τα οποία δουλεύεις δεν έρχονται στον αγώνα είναι εύκολο να απογοητευτείς.

Ακόμα πιο εύκολο είναι να γίνει αυτό εάν μεσολαβούν και τραυματισμοί οι οποίοι σε τραβούν πίσω την ώρα που είσαι έτοιμος να εκτοξευθείς αγωνιστικά.

Η εξομολόγηση

Με μια ανάρτηση τον Αύγουστο του 2022 ο «Μανόλο» ανακοίνωσε ότι χρειαζόταν ένα διάλειμμα. «Μετά από έναν τραυματισμό που είχα κατά τη διάρκεια της σεζόν του κλειστού στίβου, ακολούθησε μια σειρά περιστατικών τα οποία κατάφεραν να μειώσουν πλήρως το ηθικό μου.

Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού που με έκανε να βυθίσω στο άγχος και την κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς ο «κακός» Μανόλο κυριάρχησε και ανέλαβε.

Αναγκάστηκα να συνεχίσω τη σεζόν και να προσπαθώ να είμαι θετικός και να απολαμβάνω κάθε αγώνα όπως κάνω αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και ακινητοποιημένος. Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος. Τελειώνω τη σεζόν μου εδώ.

Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να κάνω ένα διάλειμμα για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου»


Νίκησε τη μάχη και εκτοξεύτηκε

Ο Εμμανουήλ Καραλής νίκησε τη που έδωσε με την κατάθλιψη και με τη βοήθεια της οικογένειάς του επέστρεψε στους στίβους. Πήρε ξανά το κοντάρι του και άρχισε τη μάχη για την επιστροφή στο επίπεδο που ανήκει.

Το χαμογελαστό παιδί του ελληνικού στίβου άρχισε πάλι να χαμογελά και τα αποτελέσματα δεν άργησαν. Μέσα σε περίπου 1,5 χρόνο κατέκτησε τρία μεγάλα μετάλλια. Ασημένιο στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης το 2023, χάλκινο στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου στη Γλασκώβη και ασημένιο ξανά στο ευρωπαϊκό πριν από λίγες ημέρες στη Ρώμη.

Τι του έλειπε; Το Πανελλήνιο ρεκόρ. Ε, το έκανε και αυτό το βράδυ της Πέμπτης ξεπερνώντας το 5,92μ.

Η συνέχεια πλέον είναι απλή. «Fly Manolo, fly» όπως αναφέρει και το αγαπημένο του μότο. Πέτα Εμμανουήλ και φτάσε όσο πιο ψηλά θέλει η ψυχή σου.