Τι είδαμε

  • Το ξόρκι του Λούκα Γιόβιτς: Στις 9/6 του 2022 ήταν η τελευταία φορά που ο 26χρονος Σέρβος φορ είχε βρει δίχτυα σε επίσημο ματς με το εθνόσημο. Να όμως που το γκολ του στο 95′ του αγώνα με τη Σλοβενία αξίζει όσο όλα εκείνα που δεν σημειώθηκαν επί μια γεμάτη διετία.
  • Την πιο γρήγορη κάρτα αλλαγής: Ουδείς άλλος παίκτης πριν από τον Ιταλό Κριστάντε είχε δεχθεί κάρτα σε παιχνίδι του Euro μετά τα πρώτα 20 δεύτερα από την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Το άκρον άωτον της σκληράδας των «ατζούρι»!

Τι δεν είδαμε

  • Την Αγγλία να προκρίνεται στα νοκ άουτ: Ναι, στους πρώτους τρεις του ομίλου της θα είναι, αλλά στον εαυτό της έβαλε δύσκολα. Όπως και ο Σαουθγκέιτ για τον τρόπο που έχει εμφανίσει τα «τρία λιοντάρια» σε δυο παιχνίδια. Λογική η αυστηρή κριτική των αγγλικών Μέσων για ένα βαρετό σύνολο που δεν ξέρει τι θέλει να κάνει στο χορτάρι.
  • Την Ιταλία ν’ απειλεί τον Σιμόν: Είτε με τον Σκαμάκα και τον Κιέζα είτε με τον Ρετέγκι και τον Ζακάνι, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, αν όχι αποκρουστικό. Από το 0.05 xG στο πρώτο μισό οριακά άγγιξε στο 0.2, κυρίως γιατί στο φινάλε ήταν τόσο απελπισμένη που κέρδισε λίγα μέτρα με διαρκή γεμίσματα. Την κολακεύει η ήττα με 1-0.

Τι θα δούμε

Ένα ντέρμπι δύο διεκδικητών του τροπαίου και δυο μάχες που ορίζουν το μέλλον τους στο Euro. Ίσως όχι τον Εμπαπέ.

  • Το ματς της ημέρας: Το πορτοκαλί απέναντι στο μπλε για 31η φορά στα χρονικά. Γαλλία και Ολλανδία, σ’ ένα παραδοσιακό ζευγάρι των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων που έχει χαρίσει πολλά γκολ κι έντονα συναισθήματα (15-4-11), είχαν νικηφόρες πρεμιέρες στη διοργάνωση και, παρά τις δυσχέρειες που συνάντησαν, δεν διαφαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη μάχη πρόκρισης. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οτιδήποτε κι αν γίνει στη Λειψία, θα είναι αμφότερες στα νοκ άουτ, αρκεί να μην δώσουν δικαιώματα.  
  • Με την πλάτη στον τοίχο: Όλα ή τίποτα για την Πολωνία και την Αυστρία στο Βερολίνο. Το μηδέν εις το πηλίκο μετά το πρώτο παιχνίδι αμφότερων δημιούργησε συνθήκες μεταξύ τους τελικού μήπως και το φινάλε της πρώτης φάσης καταφέρουν να είναι μεταξύ όσων θα συνεχίσουν.
  • Ξεκαθάρισμα λογαριασμών: Αντιστρόφως ανάλογη η απόδοση Σλοβακίας και Ουκρανίας στο πρώτο ματς του τουρνουά. Με αποτέλεσμα οι δυο εθνικές να βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο εκκίνησης. Ο Ρεμπρόφ οφείλει να πείσει το σύνολό του ότι το 3-0 από τη Ρουμανία ήταν τουλάχιστον συγκυριακό, ενόσω ο Καλτσόνα να διαχειριστεί τους δικούς του διατηρώντας τους προσγειωμένους ώστε να μην παρασυρθούν από τον θρίαμβο επί του Βελγίου.

Πού βλέπουμε τι

  • 16:00 Σλοβακία – Ουκρανία, ΕΡΤ1
  • 19:00 Πολωνία – Αυστρία, ΕΡΤ1
  • 22:00 Ολλανδία – Γαλλία, ΕΡΤ1