Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της διοίκησης του Πολεμικού Μουσείου, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στη δύσκολη και απαιτητική αποστολή της μεταφοράς του πυργίσκου του Υποβρυχίου Γλαύκος III στη Χαλκίδα.

Μέσω μιας οργανωμένης επιχείρησης, ο πυργίσκος έφτασε στο εμπορικό λιμάνι της Χαλκίδας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Πολεμικού Μουσείου, παράρτημα Χαλκίδας.

Το Υποβρύχιο Γλαύκος (S-110) είναι το πρώτο παγκοσμίως συμβατικό υποβρύχιο τύπου 209 (1100), κατασκευασμένο στα ναυπηγεία της HDW στο Κίελο της Γερμανίας. Καθελκύστηκε την 19η Σεπτεμβρίου 1970 και την 6η Νοεμβρίου 1971 εντάχθηκε στη δύναμη των Υποβρυχίων στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Αύγουστο του 1998, υπέστη εκσυγχρονισμό στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας για την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση.

Το Πολεμικό Μουσείο στη Χαλκίδα, όπου θα εκτίθεται πλέον το Υποβρύχιο Γλαύκος, στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της Σχολής Πεζικού. Το μουσείο φιλοξενεί μοναδικά και σπάνια κειμήλια από την Ενετοκρατία και την Επανάσταση του 1821 έως τη σύγχρονη ιστορία, προβάλλοντας τη στρατιωτική ιστορία των Ελλήνων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Φανή Παπαθωμά, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η απόκτηση ενός ιστορικού κειμηλίου όπως το Υποβρύχιο Γλαύκος, που έγραψε τη δική του ιστορία μέσα στη μεγάλη ιστορία της χώρας μας. Σήμερα, 19 Ιουνίου 2024, το υποδεχθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο της Χαλκίδας, ενός μουσείου που διαθέτει εξαιρετικά εκθέματα από την Ενετική εποχή έως σήμερα, χάρη στον συλλέκτη και πρώην Υπουργό Τουρισμού, Αναστάσιο Λιάσκο».

Η μεταφορά και έκθεση του Υποβρυχίου Γλαύκος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής, συμβάλλοντας στην προβολή και την τουριστική ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας.