Το εκρηκτικό κοκτέιλ «Hot – Dry – Wind» θέτει σε συναγερμό τις επόμενες ώρες τις Αρχές, καθώς σήμερα υπάρχει δείκτης 5 στην Αττική, για ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και θυελλώδεις άνεμοι δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες πυρκαγιάς, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε red code.

Πού υπάρχει κίνδυνος

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα για την Αττική σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή με το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 5).

Σε μερική επιφυλακή τίθενται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που στην περιοχή ευθύνης τους αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4). Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Κολυδάς: Δυνατό μελτέμι και ζέστη

Για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιεί και ο διεθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, επισημαίνοντας ότι την Κυριακή η ζέστη θα είναι μεγάλη.

«ΔΥΝΑΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ , ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΞΗΡΑΣΙΑ- ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η μεγαλύτερη βαρύτητα για την Παρασκευή η αυξημένη επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω του ενισχυμένου μελτεμιού της ζέστης και του ξηρού καιρού.

Η ζέστη θα είναι αισθητή την Κυριακή και τη Δευτέρα που θα «σπάσει» πρόσκαιρα το μελτέμι» αναφέρει στο X.

Tσατραφύλλιας: Ενα δύσκολο 48ώρο μπροστά μας

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας μιλά για «καταβάτες ανέμους που πυροδοτούν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα στην Αττική» επισημαίνοντας ότι το 48ωρο θα είναι αρκετά δύσκολο.

«Σε κατάσταση συναγερμού θα βρεθεί αύριο η Αττική διότι εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν (36-37 βαθμοί) υπάρχει μεγάλη ξηρασία από την ανομβρία του Χειμώνα και θα πνέουν θυελλώδεις και ξηροί άνεμοι οι οποίοι κυριολεκτικά θα εκτινάξουν την ευλεκτότητα στα ύψη.

Πρόκειται για τα γνωστά μας μελτέμια τα οποία κατεβαίνοντας την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Κιθαιρώνα (καταβάτες) όχι μόνο θα ενισχύονται και θα θερμαίνονται σημαντικά αλλά θα χάνουν και την υγρασία τους. Οι άνεμοι αυτοί θα πνέουν όλη την ημέρα την Παρασκευή με τις μεγαλύτερες εντάσεις να σημειώνονται τις θερμές ώρες. Προσοχή! Τη νύχτα προς το Σάββατο δεν θα σταματήσουν αλλά θα πνέουν με ένταση 6-7 μποφόρ.

Άνεμοι με αυτά τα χαρακτηριστικά θα κατεβαίνουν και το όρος Δίρφυς στην Εύβοια, τα όρη Πάρνωνα, Μαίναλο και Ταΰγετο στην Πελοπόννησο» αναφέρει στη δημοσίευσή του στο Facebook.

Η πρόγνωση για την Παρασκευή

Μεγάλη επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιάς υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, στην ανατολική Στερεά και στην Αττική, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου σύμφωνα με την μετεωρολόγο του MEGA, Χριστίνα Ρήγου.

Γενικά όμως ο καιρός θα είναι αίθριος και θα είναι μια ηλιόλουστη μέρα στις περισσότερες περιοχές. Μόνο στα βόρεια, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, προβλέπονται αραιές συννεφιές.

Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά κοντά στους 37-38 βαθμούς και θα φτάσει τους 40 ίσως και λίγο παραπάνω στα δυτικά και στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου. Ζέστη αναμένεται και στο Αιγαίο, με θερμοκρασίες έως και 36-37 βαθμούς, αλλά πιο δροσερά θα είναι στις Κυκλάδες και στη βόρεια Κρήτη, με το θερμόμετρο να πλησιάζει έως 32.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί 5-7, στα κεντρικά τμήματα έως και 8 μποφόρ τοπικά.

Αττική και Θεσσαλονίκη σήμερα – Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Αίθριος αναμένεται ο καιρός στην Αττική, με ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26-36, στα ανατολικά και βόρεια θα παραμείνει πιο χαμηλή κοντά στους 32 βαθμούς, λόγω του ισχυρού βοριά που θα πνέει έως 6 και στα ανατολικά 7, τοπικά και 8 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει λιακάδα και καλές καιρικές συνθήκες. Λίγες αραιές νεφώσεις προβλέπονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25-36 βαθμούς και οι άνεμοι μεταβλητοί, στρεφόμενοι σε νότιους 2-4 μποφόρ.

Το Σάββατο προβλέπεται αίθριος καιρός, με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια. Η ζέστη θα παραμείνει και θα είναι έντονη σε όλη τη χώρα, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν το μεσημέρι τους 35-37 βαθμούς και έως 40 στη δυτική Ελλάδα. Το μελτέμι θα παραμείνει ενισχυμένο στα 6 και στο Αιγαίο τοπικά και 7 μποφόρ, αλλά δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις λόγω του τριημέρου.

Την Κυριακή θα επικρατήσει γενικά λιακάδα. Λίγη συννεφιά το μεσημέρι θα αναπτυχθεί στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν μικρής έκτασης τοπικές βροχές και μπόρες στα βορειοδυτικά ορεινά. Η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας συνεχίζεται, καθώς δεν προβλέπονται βροχές το επόμενο χρονικό διάστημα. Μέχρι και την Κυριακή ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιές είναι μεγάλος. Βόρειοι οι άνεμοι στα πελάγη, στο Ιόνιο 3-5 και στο Αιγαίο , τοπικά και 7 μποφόρ.