Μάχες με επικίνδυνες φωτιές σε όλη τη χώρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μόνο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

«Σε κατάσταση συναγερμού είναι σήμερα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με επικίνδυνες πυρκαγιές να είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. Μόνο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές.

Δίνουμε σκληρές μάχες για να τις αντιμετωπίσουμε και σε κάθε περίπτωση επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πού ήχησε το 112

Επιπλέον, ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι το 112 απέστειλε 11 μηνύματα είτε για την ενημέρωση των κατοίκων είτε για την απομάκρυνσή τους προς ασφαλή κατεύθυνση σε Μαύρο Λιθάρι Αττικής, Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Μαστραντώνη Αχαΐας και Λυρκεία Αργολίδας.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και στους κατοίκους ώστε να απομακρυνθούν από το ανατολικό Κρανίδι Αργολίδας και να κατευθυνθούν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

«Διανύουμε εξαιρετικά δύσκολες ημέρες. Γι’ αυτό εφιστούμε την προσοχή σε όλους. Αν δείτε καπνό ή φλόγες, καλέστε μας στο τηλέφωνο 199 ή στο 112. Καλέστε μας αμέσως.

Μην υποθέσετε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν. Στη συνέχεια απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων», σημείωσε.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Η φωτιά στα Διβαράτα της Κεφαλονιάς αλλά καιτα πύρινα μέτωπα στο Μαύρο Λιθάρι στην Σαρωνίδα να έχουν περιοριστεί.

Η φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι εκδηλώθηκε και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων, με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής να είναι καθοριστική για την οριοθέτησή της.

Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, παρά τις αντίξοες συνθήκες, η πυρκαγιά στο Μαύρο Λιθάρι Αττικής ελέγχθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε δύο ώρες από την εκδήλωσή της.

«Σε αρκετές περιπτώσεις η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, γεγονός που δυσκολεύει την προσέγγιση των εναερίων μέσων και οι πιλότοι μας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσεγγίσουν με ασφάλεια τα πύρινα μέτωπα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, η οποία είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω της πυρκαγιάς, αποκαταστάθηκε.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, στη Λιβαδειά και στη Θήβα καταβάλλονται ακόμα μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα.

Επιπλέον πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:05 σε αγροτοδασική έκταση στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής έχει προκαλέσει φωτιά που ξέσπασε και στο Αλιβέρι Ευβοίας, σε δασική περιοχή.

Στις φλόγες η Πελοπόννησος

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας και συγκεκριμένα στο χωριό Χωρέμη, με τις φλόγες να έχουν καταστρέψει γύρω στα 5 σπίτια, όπως λένε οι κάτοικοι του χωριού στο MEGA.

«Ο αέρας ήταν δυνατός, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Η Πυροσβεστική ήταν εδώ, έκανε ό,τι μπορούσε», λένε οι κάτοικοι.

Την ίδια στιγμή, φωτιά εκδηλώθηκε και στο χωριό Μαστραντώνη Αχαΐας, με τους κατοίκους της περιοχής να λαμβάνουν συνεχείς ειδοποιήσεις για εκκένωση των οικισμών κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Σκούρα και Καρδάση Αχαΐας προκειμένου να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Καρπέτα λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Σκούρα και Καρδάση Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Καρπέτα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Η φωτιά στη Δροσοπηγή Κορινθίας περιορίστηκε, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές σε δασική περιοχή στη Λύρκεια Αργολίδας και στο Μελιγαλά Μεσσηνίας.

Πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Νεοχώρι Μεσσηνίας και Κρανίδι Αργολίδας ξέσπασαν λίγο μετά τις 15:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η φωτιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 15:25 στο Κρανίδι Αργολίδας πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις.

Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ερμιονίδας, Γιάννη Γεωργόπουλο, έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια της πόλης και ήδη έχουν τυλιχθεί κάποια εξ αυτών στις φλόγες.

Φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 15:05 στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Νεα μεγάλη φωτιά και στην Ηλεία στη περιοχή Αλποχωρι – Χανακια. Η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό Αλεποχώρι.

Μάλιστα, εκλεισε η Ε.Ο. Πύργου – Πατρών στο ύψος της διασταύρωσης Βουνάργου. Γίνεται εκτροπή των οχημάτων

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, και για αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Έκτακτα μέτρα δήμου Αθηναίων

Σε έκτακτα μέτρα προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν. Η δημοτική Αρχή εφαρμόζοντας τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται σε καταστάσεις συναγερμού, όπως αυτή σήμερα στην Αττική, ανακοίνωσε ότι:

Ο Εθνικός Κήπος και το πάρκο του Αλσους Χωροφυλακής έκλεισαν για λόγους ασφαλείας, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και θα παραμείνουν κλειστά έως το πέρας του ωραρίου λειτουργίας τους.

Επίσης, έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στον Λυκαβηττό, με περιπολίες και ετοιμότητα από συνεργεία του δήμου.

Ακόμη, ο δήμος έχει αναπτύξει περιπολίες από ομάδες προσωπικού του σε 24ωρη βάση σε όλους τους μεγάλους χώρους πρασίνου (Φιλοπάππου, Λυκαβηττό, Τουρκοβούνια, Ιλίσια κ.α.). Υ

δροφόρες βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να βοηθήσουν το έργο της Πυροσβεστικής σε περίπτωση ανάγκης. Η Δημοτική Αστυνομία έχει τεθεί σε επιφυλακή και drones ελέγχουν μεγάλους χώρους.

Από τον Δήμο Αθηναίων έγινε έκκληση προς τους πολίτες και τους φορείς να είναι πολύ προσεκτικοί και σε περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου αντιληφθούν να επικοινωνούν με το 1595 ή το 2105287800, τα οποία είναι σε 24ωρη λειτουργία.