Μπαράζ μηνυμάτων μέσω του 112 εστάλησαν πριν λίγο προς κατοίκους οικισμών στην που είναι κοντά στη φωτιά που έχει εκδηλωθεί σε αγροτοδασική έκταση στο Μαστραντώνη Αχαΐας.

Νωρίτερα, εκδόθηκε μήνυμα του 112 προς κατοίκους της περιοχής Πανουσάικα Αχαΐας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Σταυροδρόμι.

Επιπλέον οι κάτοικοι των οικισμών Κατσουπριναίικα και Πανταζαίικα Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να  απομακρυνθούν από την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς Κάλφα.

Ακόμη, μήνυμα έλαβαν και όσοι βρίσκονται στην περιοχή Γάλαρο Αχαϊας ώστε να απομακρυνθούν προς Πόρτες.

Ενεργό το μέτωπο στην Ηλεία

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο κοντά στο Αλποχώρι Ηλείας.

Η φωτιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία καίει κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ενώ πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν 30 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και εννέα οχήματα.

Εκκενώνονται οι περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας, με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καλούνται να απομακρυνθούν από τους οικισμούς και να κατευθυνθούν προς πύργο.

Ειδικότερα ανακοίνωση αναφέρει:

«Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Στις 18:40 ενεργοποιήθηκε το 112 για τις περιοχές Βάλβη και Μασουραίικα στην Ηλεία.

Μάλιστα, αυτό που προβληματίζει τις Αρχές ειναι το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς στην Πηνεία που πέρασε στην Ηλεία, το οποίο μαίνεται, καίγοντας κυρίως εκτάσεις με ελαιόδεντρα.

Νεκρός άνδρας στην Μυρτιά

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην Μυρτιά εντοπίστηκε άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του ο οποίος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Πύργου, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει ζητήσει την εκκένωση του χωριού.

Κάηκαν σπίτια σε Αρκαδία και Αργολίδα

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων ώστε να σβήσει το μέτωπο και να μην πλησιάσουν οι φλόγες τα χωριά της περιοχής.

Στο χωριό Χωρέμη δυστυχώς όμως κάηκαν σπίτια, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από αυτό. «Υπάρχουν αρκετές ζημιές. Ο Δήμος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αποκαταστήσει μόνιμες κατοικίες», δήλωσε στο ΕΡΤNews ο Κώστας Μιχόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης.

Πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι (που κάηκαν τα σπίτια τους) θα φιλοξενηθούν κάπου στη Μεγαλόπολη και αύριο και για όσο θα χρειαστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 15:25 στο Κρανίδι Αργολίδας πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις, ενώ κοντά βρίσκονται σπίτια και στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ.

Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ερμιονίδας, Γιάννη Γεωργόπουλο, έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια της πόλης και ήδη έχουν τυλιχθεί κάποια εξ αυτών στις φλόγες.

Η εικόνα στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και σε κατοίκους της περιοχής Πετροθάλασσα Αργολίδας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Ερμιόνη.

Πυρκαγιά σημειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι σε δασική έκταση στην Αμφιθέα Λάρισας.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις με τουλάχιστον δώδεκα οχήματα, ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε το 112, καλώντας τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά [που ξέσπασε στις 15:05 σε αγροτοδασική έκταση στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 15:05 στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Την ίδια ώρα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις απ΄ όλη την Κεντρική Ελλάδα δίνουν τη μάχη σε 4 σημεία για να ελέγξουν τις φωτιές που ξέσπασαν μετά το μεσημέρι.

Στη Θήβα τα δύο μέτωπα περιορίστηκαν και οι πυροσβέστες προσπαθούν να τα ελέγξουν. Στον Άγιο Σπυρίδωνα Βοιωτίας πρόλαβαν τα χειρότερα σταματώντας τις φλόγες σε αγροτική περιοχή.

Στο Γουλέμι Φθιώτιδας παρά τους ισχυρούς ανέμους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος προσπαθούν να κόψουν την πορεία στης φωτιάς προς τη θαμνώδη έκταση ενώ αγρότες της περιοχής με αγροτικά μηχανήματα κάνουν ζώνες μέσα στα χωράφια.

Στην περιοχή της Παναγίας Πούντα στο Δήμο Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια ένα σκαπτικό μηχάνημα κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί έπεσε σε γκρεμό και πήρε φωτιά. Ο χειριστής του είναι καλά στη υγεία του και έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου για τις πρώτες βοήθειες.

Η φωτιά όμως επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε δύσβατη περιοχή και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την περιορίσουν με την βοήθεια και ενός ελικοπτέρου που βρίσκονταν στη Θήβα και συνέχισε για τη φωτιά στην Εύβοια.

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο 112

Προσωρινή βλάβη υπέστη η υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας η λειτουργία του 112 αποκαταστάθηκε πριν λίγο και η βλάβη οφειλόταν σε πρόβλημα στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βλάβης ζητήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να δημοσιεύουν τα προειδοποιητικά μηνύματα προς κατοίκους περιοχών σε Αχαΐα, Αργολίδα και Ηλεία που αφορούσαν απομακρύνσεις από οικισμούς που είναι κοντά σε πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.