Με την επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Παρασκευή συνεχίζει ο Πρωθυπουργός την προσπάθεια του να αναδείξει τα πεδία στα οποία στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση έπειτα από την εκλογική προειδοποίηση της 9ης Ιουνίου.

Οι παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο υπουργείο ήταν η πλέον εύγλωττη καθώς τοποθέτησε στην ηγεσία δύο βουλευτές από τη Θεσσαλία, τον Κώστα Τσιάρα στη θέση του υπουργού και τον Χρήστο Κέλλα ως υφυπουργό.

Τα τοπικά κριτήρια και τα πρόσωπα δεν είναι προφανώς επαρκής συνθήκη για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και αυτό που απομένει είναι μια σαφής ένδειξη από την πλευρά της κυβέρνησης, για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού κλάδου.

Παραμένουν ωστόσο την ίδια στιγμή τα μεγάλα προβλήματα από τις περυσινές καταστροφές στη Θεσσαλία.

Ο κρίσιμος αγροτικός τομέας

Τα ζητήματα του αγροτικού τομέα είναι μεταξύ εκείνων που έχουν και ιδιαίτερο πολιτικό και εκλογικό αντίκτυπο, καθώς η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει πλέον με λιγότερο «αέρα» ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, έπειτα από το προειδοποιητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Υπό αυτήν την έννοια και με ορίζοντα την τριετία έως τις εκλογές, αγροτικό τομέας είναι ένας από τους πλέον κρίσιμους.

Η πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό κλάδο είναι συνδεδεμένη και με το πρόβλημα της ακρίβειας και ειδικότερα των τροφίμων, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υλοποίησή τους, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των προηγούμενων μηνών και του άτυπου μορατόριουμ που ακολούθησε.

Την ίδια στιγμή, ο αγροτικός κλάδος έχει και μία καθοριστικής σημασίας ευρωπαϊκή διάσταση, έπειτα από την διαπίστωση των προβλημάτων που προκάλεσε η βιαστική αναθεώρηση της ΚΑΠ και των νέων αλλαγών που απαιτούνται και αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες.

Σε συνδυασμό με αυτά, για την Ελλάδα υπάρχει και μία επιπλέον ενδιαφέρουσα παράμετρος, καθώς το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής είναι ένα από εκείνα που θα ενδιέφεραν τον Πρωθυπουργό, προτού λάβει τις τελικές αποφάσεις του για το πρόσωπο που θα στείλει στην Επιτροπή.