Οι απειλές που εκτόξευσε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, εναντίον της Κύπρου απασχολούν έντονα τόσο την Αθήνα όσο και την Λευκωσία. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.
Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή το ελληνικό ΥΠΕΞ πήρε θέση για το θέμα. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Υπάρχει, όπως είναι φυσικό, ανησυχία. Οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι ανοιχτοί και όλα σταθμίζονται με ψυχραιμία», αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Στην επίσημη αντίδραση του ΥΠΕΞ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα εκφράζει προς την Κύπρο την αμέριστη αλληλεγγύη της και τονίζεται πως «η απειλή χρήσης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Υπενθυμίζουμε ότι ο Νασράλα είχε απειλήσει την Κύπρο ότι θα τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου.
Ξεκάθαρη στήριξη από Ε.Ε.
Την ξεκάθαρη στήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο κατά την ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες.
Ο Πίτερ Στάνο τόνισε ότι «η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ και η Κύπρος είναι ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη μας είναι απειλή εναντίον της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ στηρίζει πλήρως την Κύπρο και την δήλωση που έκανε για τις απειλές από την Χεζμπολάχ ο πρόεδρος της Κύπρου» .
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Κύπρο και να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Κύπρο και γι’ αυτό στηρίζουμε τη δήλωση που εκδόθηκε από τον Κύπριο πρόεδρο» προσέθεσε.
Πρώτη αντίδραση από ΗΠΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα μετά τις απειλές του εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε «εμείς και οι εταίροι μας είμαστε ξεκάθαροι: η Χεζμπολά και άλλοι παράγοντες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν αυτή τη σύγκρουση να επεκτείνεται στον Λίβανο ή στην ευρύτερη περιοχή. Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική για τον Λίβανο και τον λιβανικό λαό και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μιλερ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, πρόσθεσε πως «προφανώς αυτά τα σχόλια είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικά. Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει να απειλεί οποιονδήποτε. Προτιμάμε η Χεζμπολά να επιδιώξει διπλωματική λύση». Ο κ. Μίλερ αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε (τη Δευτέρα) ο Άντονι Μπλίνκεν με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Κόμπο.
Μίλησε για «απίστευτα παραγωγική συνάντηση», προσθέτοντας πως ο ΥΠΕΞ «Μπλίνκεν ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για το έργο που έχει κάνει προκειμένου να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας. Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρα οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που προσφέρει τρόφιμα σε αθώους Παλαιστίνιους. Το γιατί η Χεζμπολάχ να επιτεθεί σε μια χώρα εν μέσω αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που διαδραματίζει, γιατί εξαπέλυσε αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνά».